Μπορεί στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, στην ομάδα των διαιτητών να μην υπήρχε ούτε μία γυναίκα, αλλά η FIFA, η οποία προωθεί τη γυναικεία διαιτησία αλλά και το γυναικείο ποδόσφαιρο εν γένει, έχει στις λίστες της συνολικά 720 διαιτήτριες, από τις οποίες οι 324 είναι πρώτες και οι 396 βοηθοί.

Ενα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι η γυναικεία διαιτησία σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρών αυξάνεται και υποστηρίζεται, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή παντού, είναι ότι από τις 209 εθνικές ομοσπονδίες οι 60 δεν χρησιμοποιούν γυναίκες διαιτητές. Οπωσδήποτε ζητούμενο αποτελεί η αποδοχή τους τόσο από τους ποδοσφαιριστές όσο και από τους φιλάθλους, οι οποίοι συχνά θεωρούν το γήπεδο τόπο εκτόνωσης και απόδειξης υπεροχής. Παρότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαζικά και παρατεταμένα κρούσματα, τους τελευταίους μήνες σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο υπάρχουν αναφορές για… «διαιτητικό bullying».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ισπανία. Η Μάρτα Γκαλέγκο διαιτήτευε αγώνα δεύτερης κατηγορίας στην Καταλωνία όταν άκουσε έναν θεατή να φωνάζει «πήγαινε στο σπίτι να πλύνεις τα πιάτα». Η Γκαλέγκο διέκοψε τον αγώνα, πήγε στον υπεύθυνο αξιωματούχο της γηπεδούχου ομάδας και διαμαρτυρήθηκε. Ο αξιωματούχος με τη σειρά του προειδοποίησε τον φίλαθλο να μην το ξανακάνει.

Στη Λατινική Αμερική τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο άγρια για τις γυναίκες. «Η φράση “πήγαινε πίσω στην κουζίνα σου”, είναι η πιο ευγενική που έχω ακούσει από ποδοσφαιριστή που μου επιτίθεται φραστικά» παραδέχεται η Μέλανι Μπερμέχο, η οποία γνωρίζει ότι ως γυναίκα πρέπει να καταβάλει τη διπλάσια προσπάθεια από έναν άνδρα διαιτητή, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τις δοθούν οι ίδιες ευκαιρίες.

Το περασμένο Οκτώβριο στην Αργεντινή, σε αγώνα μικρής κατηγορίας, γυναίκα διαιτητής χτυπήθηκε μανιωδώς εντός του γηπέδου από οπαδούς της ομάδας εναντίον της οποίας καταλόγισε πέναλτι λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα.

Στο Μαλάουι, τον περασμένο μήνα αρκετές ρέφερι κατήγγειλαν τη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν. «Κατανοούμε όταν οι προσβολές έρχονται από οπαδούς, καθώς μερικοί εξ αυτών είναι απολίτιστοι. Αλλά το να υποφέρουμε από τέτοιες προσβολές από προπονητές και παίκτες είναι κάτι οδυνηρό», δήλωσε η διεθνής διαιτητής Χάριτι Ντόζι.

Η Χάπινες Μπανταμπαντά είπε πως οι περισσότερες κάρτες που δείχνει είναι διότι οι παίκτες χρησιμοποιούν υποτιμητικά σχόλια για το φύλο της. «Σε αποκαλούν άχρηστη, διότι μία απόφαση δεν ήταν υπέρ τους», τόνισε.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή