Ο Ζοσέ Μουρίνιο είναι ένας εξαιρετικός προπονητής ποδοσφαίρου, ο οποίος έχει καταφέρει να τραβήξει πολλή προσοχή από την κοινή γνώμη για την τρέχουσα διαχείριση των τριών παικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Χένρικ Μικχταριάν, Αντονι Μαρσιάλ και Λιουκ Σο.
Δύο ερωτήματα φαίνονται να είναι σημαντικά για να έχουμε μία αντικειμενική ανάλυση: Είναι όλες οι αποφάσεις του Μουρίνιο τέλειες; Μήπως κάποια από αυτές αντιπροσωπεύει κοινές ανθρώπινες αποτυχίες και την ανικανότητά του να τις αναγνωρίσει;
Τυχαίνει να είμαι οπαδός του Μουρίνιο και τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία. Νιώθω, επίσης, αμηχανία από τους χειρισμούς του Μικχταριάν και αναρωτιέμαι αν αυτός ο λαμπρός προπονητής θα αναγνώριζε ποτέ, τυχόν λάθη του παρελθόντος; Όλοι γνωρίζουμε, ακόμη και οι επιστήμονες κάνουν λάθη. Ο Αϊνστάιν είπε μερικά πολύ ανόητα πράγματα για τη σύζυγό του όταν ήταν στη μέση ενός αιματηρού διαζυγίου. Πρότεινε, επίσης, ότι το σύμπαν δεν αναπτύσσεται, το οποίο είναι τραγική επιστημονική παρατήρηση σύμφωνα με την σύγχρονη φυσική.
Εκ των υστέρων, η παρατεταμένη απόφαση ν’ αφήσει τον Μικχταριάν στον πάγκο, ήταν μια υπερβολή, η οποία έβλαψε την ομάδα.
Πέρυσι ο Μικιταριάν ήταν ο καλύτερος παίκτης στην πρώτη κατηγορία της Πρέμιερ Λιγκ. Καμία εξήγηση του Μουρίνιο δεν έδωσε νόημα που ο Αρμένιο λείπει σχεδόν ολόκληρο το πρώτο μισό της σεζόν. Το σημείο κλειδί είναι, να δοθεί αρκετός χρόνος στον Μικχταριάν για να συνεισφέρει. Φαίνεται ότι ένας μεγάλος προπονητής έχει στερήσει από την ομάδα του, ένα μοναδικό ταλέντο, πολύ περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο, λόγω των ψυχολογικών παιχνιδιών μυαλού.
Ας υποθέσουμε ότι ο βασικός παίκτης του γερμανικού πρωταθλήματος δεν ήταν σε φόρμα. Ήταν ακόμα δουλειά Μουρίνιο να τον βοηθήσει να είναι έτοιμος σε ένα χρονικό διάστημα. Αντ 'αυτού ο Μουρίνιο έπαιξε παιχνίδια μυαλού και ποτέ δεν παραδέχθηκε το λάθος του.
Επίσης, το να βοηθάς, να επικρίνεις ή να αναβαθμίζεις υποτονικούς παίκτες, είναι τα βασικά καθήκοντά του προπονητή. Αυτό που δεν είναι αναγκαίο, ούτε χρήσιμό, είναι να ταπεινώνει δημοσίως έναν άνθρωπο. Το οτι ο Μουρίνιο φωνάζει χωρίς να δίνει σημασία στον χαρακτήρα και την προσωπική ακεραιότητα των παιχτών του, είναι κατάλοιπο από αρχαίες μεθόδους ψυχολογίας. Όχι ότι δεν έχει λειτουργήσει κάποτε. Η πικρή αλήθεια είναι, ότι υπάρχουν κάποιες παράπλευρες απώλειες στο ομαδικό πνεύμα και το ποδόσφαιρο γενικότερα.
Η μέθοδος διαχείρισης «Αττίλα» και τα παιχνίδια μυαλού, στυλ «Μίκυ Μάους», ίσως λειτουργήσουν για κάποιους άνδρες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι τυφλωμένος από την επιτυχία και άνευ ουσιώδους σεβασμού ανθρώπινης αξίας για τους άλλους. Ο Tραμπ ποτέ δεν θα μπορέσει να θεραπευτεί. Είμαι αισιόδοξος, όμως, για τον Μουρίνιο. Έχει τη νοημοσύνη να μάθει από τα λάθη του. Πότε θα τα αναγνωρίσει όμως, είναι άγνωστο.
* O Alen J Salerian MD είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας, ψυχίατρος, ποιητής και ζωγράφος που ζει στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, από τον Απρίλιο του 2016, για να συνεχίσει τα σχέδια που αφορούν τη νευρολογία, ψυχιατρική, τον αθλητισμό και παγκόσμια γεγονότα. Ο Alen Salerian έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, έχει δίδαξε στο George Washington University School of Medicine, υπηρέτησε ως διευθυντής της ομάδας Εκτακτης Ανάγκης Ψυχιατρικής Αντιμετώπισης του FBI, διαβουλεύσεις με την New England Journal of Medicine, ως κριτικός, δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως των Lancet, Ψυχιατρική έρευνα, American Journal of Psychiatry, Ιατρικές Υποθέσεις ΚΝΣ Spectrum, επίσης στην Washington Post, LA Times, USA Today και έχει εμφανίστηκε ως guest στο CBS 60 λεπτά και το BBC Panorama.