"Ο Φοίνικας Αγίας Σοφίας εδρεύει στον Πειραιά. Ξεκινήσαμε πέρσι στη Γ΄ Εθνική και τερματίσαμε πρώτες και ήττητες, με άνοδο στη Β΄ Εθνική. Είμαστε ομάδα που έχουμε υποδομές, καθώς έχουμε 30 κορίτσια από 10 έως 15-16 ετών και κάποια από αυτά ανεβαίνουν στην πρώτη ομάδα. Αλλά όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται μόνο από τις αθλήτριες και εμένα. Ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε χορηγό, γιατί υπάρχει δυσκολία προβολής του γυναικείου ποδοσφαίρου", μας είπε αρχικά η Β. Υπερμάχου και συμπλήρωσε:
"Στον 5ο όμιλο ήμασταν 5 ομάδες. Αλλά τα κριτήρια της ΕΠΟ δημιούργησαν 8 ομίλους με λίγες ομάδες. Θεωρώ ότι η επιτυχία να ολοκληρώσουμε τη σεζόν χωρίς ήττα, οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στην ομάδα και στη πειθαρχεία των κοριτσιών μας. Την προηγούμενη σεζόν προχωρήσαμε μόνες, με πολλά ταξίδια και τώρα έχουμε τον δύσκολο στόχο της Β΄ Εθνικής. Που έχουμε ως στόχο αρχικά την παραμονή, γιατί είναι δύσκολη κατηγορία η Β΄ Εθνική αν δούμε τα φετινά παιχνίδια. Αλλά έχουμε μάθει στα δύσκολα και θα έλεγα ότι ίσως και ο στόχος της ανόδου, μπορεί να μην είναι πολύ μακρινός".
Στηρίζει ο κόσμος, έρχεται στο γήπεδο; Επίσης, υπάρχουν στην κερκίδα φαινόμενα σεξισμού κ.λπ., σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο;
"Είναι ανδροκρατούμενος ο χώρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος που στηρίζει την ομάδα είναι ποιοτικός. Γιατί σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για τους γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες ή στην πρώτη ομάδα κ.λπ. Υπάρχουν και αμιγώς φίλοι τού γυναικείου ποδοσφαίρου, αλλά έτσι κι αλλιώς στην κερκίδα θα ακούσετε ό,τι θέλετε. Ό,τι ακούμε και στο αντρικό ποδόσφαιρο, δηλαδή, καθώς οι αντιδράσεις είναι ίδιες αφού όλοι έχουμε την ίδια αγάπη για το ποδόσφαιρο".
Ακόμα και στο υψηλότερο θεσμοποιημένο στάδιο ανάπτυξης, τις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό σε επίπεδο Α΄ Εθνικής, δεν υπάρχουν οικονομικά οφέλη. Εσείς πώς τα βγάζετε πέρα;
"Με την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις αθλήτριες μου, που στήριξαν την προσπάθεια φέτος. Δεν υπήρχε χορηγός και ενώ η Ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει κάποια κονδύλια για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, η κατάσταση είναι δύσκολη. Η έλλειψη χορηγού δεν οφείλειται στην οικονομική κρίση, αλλά στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σωστή προβολή στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που το βλέπουν ρατσιστικά, αντρικά, αλλά είναι λάθος αυτή η προσέγγιση. Φέτος, για παράδειγμα, χρειαστήκαμε περίπου 4 χιλ. ευρώ για τις μετακινήσεις στα ταξίδια μας. Και δεν μπορέσαμε να δώσουμε στα κορίτασια ούτε φόρμες προπόνησης! Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στις 11 το βράδυ που κάναμε προπόνηση, τα κορίτσια ήταν με κοντομάνικο! Θεωρώ ότι για να έχουμε άψογη εικόνα την επόμενη αγωνιστική περίοδο στη Β΄ Εθνική, χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό της τάξης των 8-9 χιλ. ευρώ".
Παρά τις δυσκολίες, μέσω της μύχιας ανάγκης για αθλητισμό τα κορίτσια παίζουν ποδόσφαιρο για το ποδόσφαιρο. Ανατρέποντας την εικόνα της κερδοσκοπικής μηχανής που υπάρχει για το άθλημα, από τους αγώνες ανδρών. Άρα δείχνουν, στην πράξη, έναν άλλον δρόμο που αφορά το άθλημα και όχι εκείνον του κέρδους.
"Τα κορίτσια αγαπούν το ποδόσφαιρο και αυτό δεν αφορά μόνο τα δικά μου κορίτσια, αλλά όλες όσες αγαπούν το άθλημα. Γιατί και άσχημα σχόλια ακούνε και αυστηρή κριτική, παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές το θέαμα είναι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε στο αντρικό ποδόσφαιρο. Και υπάρχει τεράστιο κόστος για όλα αυτά, αρκεί να αναλογιστούμε ότι υπήρξε κρούσμα απειλής απόλυσης προς παίκτριά μας, αν έφευγε για μία αγωνιστική εκτός Αθήνας".
Από τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας τι ζητάτε;
"Θέλουμε την προβολή και από τη δική τους πλευρά, γιατί το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει πολλά να δώσει. Αλλά και να είναι περισσότερο προσεκτικοί στα γεωγραφικά κριτήρια, το πώς στελεχώνονται οι όμιλοι. Επίσης πρέπει να καταβάλλουν στην ώρα τους τα ποσά που πρέπει, καθώς είναι μεγάλη βοήθεια ακόμα κι αν πρόκειται για λίγα χρήματα. Μιλάμε για 0,50 ευρώ για κάθε χιλιόμτερο που κάνει η ομάδα, το οποίο αποτελεί το 1/4 του συνολικού κόστους του ταξιδιού. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, είναι μία βοήθεια. Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΠΟ αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα σε άλλες κατηγορίες, αλλά και το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι παιδί της και πρέπει να το προσέξει".
Ποιοι μήνυμα θέλετε να στείλουμε, κλείνοντας τη συνέντευξη;
"Θέλουμε να καλέσουμε όλον τον κόσμο να έρθει κοντά στο άθλημα, να μην αποτρέπουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν το γυναικείο ποδόσφαιρο. Ο αθλητισμός, σε όποια μορφή του, κάνει καλό. Το ποδόσφαιρο δεν έχει φύλλο, δεν είναι μόνο για άντρες ή μόνο για γυναίκες".
Το θαύμα τού Φοίνικα Aγίας Σοφίας στον SportDog: "Παίζουμε καλύτερη μπάλα από τους άντρες"!
του Γιώργου Κτενά
| 17/05/17 - 12:15
Επειδή το ποδόσφαιρο δεν εξαντλείται στους καλογυμνασμένους μυς του Κριστιάνο Ρονάλντο και στα εκ. ευρώ που τσεπώνει ο Λιονέλ Μέσι, αλλά ούτε και στις λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις της Σούπερ Λιγκ...
Την άποψη ότι πολλές φορές το γυναικείο ποδόσφαιρο προσφέρει καλύτερο θέαμα από το αντρικό, εξέφρασε με συνέντευξή της στον SportDog η Βάνα Υπερμάχου.
Η αντιπρόεδρος του Φοίνικα Αγίας Σοφίας, που τερμάτισε αήττητος φέτος στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής και εξασφάλισε την άνοδο στη Β΄ Εθνική, μας μίλησε ακόμα για τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου, τη δυσκολία να βρεθεί χορηγός, αλλά και τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες κάνουν προπόνηση τα κορίτσια της ομάδας.
Ακόμα, αναφέρθηκε στα χρήματα που χρειάζεται για να σταθεί με αξιοπρέπεια μία ομάδα στο γυναικείο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, στην απειλή για απόλυση που δέχτηκε παίκτρια από τον εργοδότη της, αλλά και στην ΕΠΟ που πριμοδοτεί με 0.50 ευρώ κάθε χιλιόμετρο που κάνει η ομάδα για τους αγώνες της.