Στη Γενική Συνέλευση δεν υπήρξε εν τέλει απαρτία, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να προκύψει νέα διοίκηση, ούτε να «κατεβάσει» κάποιος ψηφοδέλτιο. Οι άλλες διεργασίες προχωράνε κανονικά, με τους παριστάμενους να κάνουν ερωτήσεις στη νυν διοίκηση, κυρίως για το θέμα του γηπέδου. Στο πάνελ βρέθηκαν μόνο ο Δημήτρης Μπαλτάκος και ο Ηλίας Μιχαλαριάς.

 

Η πρώτη ερώτηση: Υπογράψατε ένα σύμφωνο, ένα μνημόνιο, ένα παραμύθι, κάτι υπογράψατε. Δεν έχουμε σαφη αντίληψη για το τι είναι αυτό, αλλά καλό θα ήταν την προηγούμενη μέρα να είχε ψηφιστεί η αλλαγή του ρυθμιστικού σχεδίου όσον αφορά στο Γουδή. Δεύτερη ερώτηση είναι το τι συζητήθηκε ό,τι αφορά την Λεωφόρο, κάποια στιγμή μας την κλέψανε, μας πήραν την περιουσία και μας άφησαν χωρίς διαπραγματευτικό ατού. Πάμε να αλλάξουμε όλο το ρυθμιστικό της Αθήνας με βάση αυτά που λέγατε. Στο παρελθόν ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε πει ναι στον Βοτανικό γιατί στο Γουδί είναι αδύνατον. Αν καταφέρετε να κάνετε το γήπεδο στο Γουδί είμαι μαζί σας, όπως φαντάζομαι είναι και όλοι. Μπορείτε να μας τις λύσετε

Ο Μπαλτάκος απάντησε: «Αν δεν ψηφίσει η Γενική Συνέλευση δεν έχει καμία σημασία η συμφωνία.. Δεν έχω δεσμεύσει εγώ τον Παναθηναϊκό για το θέμα του γηπέδου. Είναι στην κρίση των μελών του Ερασιτέχνη. Η συμφωνία είναι στο ίντερνετ, μπορείτε να την διαβάσετε. Οι εκλογές για αυτό το θέμα θα γίνουν την άλλη εβδομάδα. Όποιος δεν συμφωνεί ας την καταψηφίσει. Το ρυθμιστικό σχέδιο είναι ένα νομικό κείμενο που επικυρώνεται με νόμο, ωστόσο δεν αφορά τι κάνει ο Παναθηναϊκός με την Κυβέρνηση. Η συμφωνία που υπογράψαμε δίνει τον οδικό χάρτη μέχρι τη συμφωνία.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα, παίρνει μία βδομάδα παράταση αυτό το πράγμα. Είναι η τελευταία μέρα που εκπροσωπώ τον Παναθηναϊκό. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να φτιάξουμε γήπεδο στο Γουδή. Είχαμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν θεωρώ ότι το πρότζεκτ είναι επιβλαβές. Δεν γίνεται να εμφανιστεί το σχέδιο αυτό με το παρόν ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αν αλλάξει ο νόμος ενδεχομένως να μπορεί να χτιστεί γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή. Όσο για τη Λεωφόρο, αυτή τη στιγμή αν κάποιος άλλος μπορούσε να βάλει 100 εκατομμύρια ή λιγότερο και να πει χτίζω εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, τότε πέφτει η Λεωφόρος. Συμφωνούμε, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό να σταματήσουμε την τριπλή ανάπλαση. Αν έρθει ένας Κινέζος και πει θα βάλω 100 εκατομμύρια αλλά ρίξτε το γήπεδο, τι θα γίνει;

Τη νομοθετική πρωτοβουλία δεν την έχουμε εμείς, αλλά η Κυβέρνηση. Δεν μπορούσα να τους πω να κόψουν τον λαιμό τους και να φτιάξουν το γήπεδο στη Λεωφόρο. Συζητήσαμε αρκετές φορές, μιλήσαμε και μας είπαν ότι μέσα στα σχέδια της νέας Αθήνας και για να υλοποιηθεί το πρότζεκτ είναι  καλή ιδέα να γίνει στο Γουδή το γήπεδο.

Το κατά πόσο ανήκει η Λεωφόρος στον Παναθηναϊκό το λέμε εμείς. Δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Δεν έχει καθαρογραφεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, όποιος δικηγόρος είναι εδώ απορεί γιατί δεν έχει γίνει η καθαρογραφή. Εμείς έχουμε τα επιχειρήματά μας.»

Η επόμενη ερώτηση ήταν η εξής: Διάβασα κι εγώ το μνημόνιο και λέει ότι αφενός ότι το γήπεδο θα απομακρυνθεί υπό την προϋπόθεση θα έχει ανεγερθεί νέο γήπεδο, όπου αυτός θέλει. Και λέει ότι θα εξεταστεί και η πρόταση του Παναθηναϊκού για γήπεδο στο Γουδή Από αυτό συνάγεται ότι το Γουδή δεν ήταν πρόταση της Κυβέρνησης, αλλά πρόταση του Παναθηναϊκού. Εκεί είναι οι όποιες αντιρρήσεις μου, διότι πριν από 20 χρόνια που είχε ξανατεθεί το θέμα, το συγκεκριμένο κόμμα, ήταν αυτός που είχε πρωτοστατήσει στο να μη γίνει γήπεδο στο Γουδή. Δεν έχουμε να κάνουμε με αξιόλογους ανθρώπους, πρέπει πάση θυσία να κρατάμε και το δεύτερο σχέδιο, δηλαδή το γήπεδο στη Λεωφόρο. Ρωτώ το εξής: Πέρυσι τέτοια περίοδο είχε γίνει και μαραθώνιο για την ανακαίνιση της Λεωφόρου επειδή όλα ήταν στο όνομα του Ερασιτέχνη. Σας ρωτάω ευθέως, αίτηση για οικοδομική άδεια στη Λεωφόρο έχει κατατεθεί; Ναι ή όχι; Έχει απορριφθεί ή όχι;

Απάντηση Δημήτρη Μπαλτάκου: Πρώτον, το θέμα της  αδειοδότησης και της ανακατασκευής της Λεωφόρου το γνωρίζω μόνο από τη δημοσιότητα. Το όλο ζήτημα το χειριζόταν και το χειρίζεται η ΠΑΕ. Από τις πληροφορίες που έχω εγώ,, έχει κολλήσει το θέμα στην πολεοδομία.   

Στην επόμενη ερώτηση, έγινε εκτενής αναφορά στο γηπεδικό ζήτημα άλλων ομάδων με τον φίλαθλο να ρωτά: «Οι πολιτικοί έπαιξαν παιχνίδια σε βάρος του Παναθηναϊκού και δεύτερον ο Παναθηναϊκός δεν υπήρξε ενωμένος. Στο μνημόνιο φαίνεται σαν να έχει κάνει την πρόταση ο Παναθηναϊκός» και τον Μπαλτάκο να παρεμβαίνει λέγοντας: «Μπορώ να σας απαντήσω μετά προσωπικά και στον οποιονδήποτε».

Στο σημείο αυτό, ο Μπαλτάκος υπενθύμισε πως: «Να σας θυμίσω πως δεν μπορούμε να ψηφίσουμε σήμερα».

Επόμενη ερώτηση φιλάθλου: Εγώ ανήκω στη γενιά αυτών που περίμεναν το γήπεδο στο Γουδή από το ‘84. Ουσία θα είχε η κουβέντα αν έλεγε ο Τσίπρας ότι ψηφίζει όλους τους νόμους, αλλάζει τα ρυθμιστικά και έδινε μια οικοδομική άδεια. Η κουβέντα που γίνεται δεν έχει καμία ουσία και αντικείμενο. Συνεχίζεται ένα γαϊτανάκι χωρίς αποτέλεσμα. Αύριο μπορεί να έρθει ένας στην ΠΑΕ και να αγοράσει την ΠΑΕ και να πει ότι θέλει να φτιάξει τη διπλή ανάπλαση. Και να του πει τότε η Κυβέρνηση ότι έχει έτοιμο το σχέδιο για το γήπεδο στο Γουδή. Αυτή τη στιγμή δεν προσφέρεται τίποτα σε κανέναν. Όταν η Κυβέρνηση μας τα φέρει όλα έτοιμα θα έχει νόημα η συζήτηση.  

Απάντηση Μπαλτάκου: «Οι επόμενοι άνθρωποι που θα αναλάβουν τον σύλλογο θα προσέλθοουν στις επιτροπές που ήδη υπάρχουν για να είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο. Εμένα δεν με ενδιαφέρει να υπερασπιστώ τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Είναι θλιβερό να πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι πρέπει να κάνουμε γήπεδο στο Γουδή.

Εμείς δεν έχουμε χρήματα. Εμείς φεύγουμε για να αναλάβει όποιος άλλος θέλει. Πρέπει να απολογηθούμε επειδή δεν έχουμε χρήματα; Ξεκίνησε η ιστορία από μία προσπάθεια ανθρώπων που μπήκαν στον Παναθηναϊκό, όχι επειδή κέρδισαν κάποιες εκλογές, αλλά επειδή ο σύλλογος ήταν σε τραγική κατάσταση. Στόχος όλων αυτών τότε ήταν απλά να μην καταστραφεί ο σύλλογος. Έμείς δεν μπορούμε να βάλουμε καθόλου λεφτά».

Ο ίδιος φίλαθλος, επέμεινε ρωτώντας: «Κι εγώ μπήκα σαν μέλος γιατί ήθελα να υποστηρίξω τη διοίκηση. Από εκεί και πέρα κλείνει ένας κύκλος. Πρέπει να γίνει μια αποτίμηση. Εγώ δεν άκουσα ούτε ποιος φταίει για τα χρέη. Ονομαστικά», με τον Μπαλτάκο να απαντά: «Έχει γίνει συνέντευξη Τύπου γι' αυτό» και τον φίλαθλο να ρωτά ξανά «Ποιες διοικήσεις ευθύνονται;».

Ο Δημήτρης Μπαλτάκος απάντησε: «Αυτά είναι δημοσιευμένα. Το 2009 ή 2008 που έφυγε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ο σύλλογος ήταν καθαρός από χρέη ή είχε λίγα ελάχιστα τα οποία ο άνθρωπος ξεπλήρωσε. Τα χρέη από μηδενικό νούμερο πήγαν στα 3 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της διοίκησης του κυρίου Κίτσιου. Τα νούμερα αυτό δείχνουν. Είναι σαφές ότι υπάρχει μία έντονη αντιπαράθεση και είναι πολύ λογικό κάποιος να επηρεάζεται από όλο αυτό. Μόνο και μόνο που διατηρήθηκαν τα χρέη στο ίδιο νούμερο θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία».

Ο Μπαλτάκος πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που θα βάλει ένα σοβαρό ποσό δεν μπορείς να ξεπληρώσεις τα χρέη και ούτε φυσικά να πρωταγωνιστήσεις».

Σε ερώτηση του ίδιου φιλάθλου, για το τι θα γίνει τελικά, ο Δημήτρης Μπαλτάκος είπε: «Πριν από 2 μήνες εξέφρασε ο κύριος Δημήτρης Γιαννακόπουλος την επιθυμία του να μπει στον Παναθηναϊκό. Εγώ ήμουν τότε στην Αγγλία και είπα μακάρι να μπει. Όταν το είπε, εμείς είπαμε δημοσίως ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε. Ήρθε μία επιστολή επίσημη, γραπτή, η οποία είχε ένα χρονοδιάγραμμα, νομίζω ζητούσε Μάρτιο, Απρίλη και Μάιο να έχουν γίνει κάποια πράγματα. Αν εγώ έλεγα παραιτούμαι αμέσως κι έφευγα, τότε στην πράξη θα έπρεπε να γίνουν εκλογές. Αν το έκανα αυτά θα ήταν σαν να κορόιδευα τον άνθρωπο που θέλει να μπει και που μου ζήτησε στοιχεία. Εμείς μείναμε όλο το διάστημα που έπρεπε να τροφοδοτήσουμε στοιχεία τον κ. Γιανννακόπουλο. Βγάλαμε ανακοίνωση και είπαμε ότι 27 του μήνα θα κάνουμε εκλογές και επισήμως παραιτηθήκαμε».

Στη συνέχεια, έγινε η εξής ερώτηση από άλλον παραβρισκόμενο στη ΓΣ: «Έχετε παραιτηθεί; Και πώς το υπογράψατε το μνημόνιο; Ως παραιτημένοι;»

Ο Μπαλτάκος απάντησε πως: «Ο νόμος σου αναγνωρίζει το δικαίωμα τις 15 μέρες μεταξύ της παραίτησης και των εκλογών να έχεις δικαίωμα για διάφορες υποχρεώσεις πάσης φύσεως και θεμάτων. Εγώ έχω την ευθύνη των χρεών που αν δεν καταφέρω να πληρώσω πάω αυτόφωρο. Δεν ισχύει αυτό που λένε γιατί δεν παραιτούμαστε. Φαντάστηκα ότι ξέρει ο άνθρωπος ότι έχουμε παραιτηθεί και ότι θα παραιτηθούμε όταν γίνουν εκλογές. Μήπως υπήρχε η υπόνοια ότι θα κατεβάσω ψηφοδέλτιο; Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό, να πω "μπες" και μετά να κατέβω στις εκλογές; Γι’ αυτό και έβγαλα μία γραπτή δήλωση πρόσφατα. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω από αυτό που κάναμε.

Είχαμε μία επικοινωνία με τους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν τη διαδικασία. Ήταν μέλη του Ερασιτέχνη και την ξέρουν τη διαδικασία. Το θέμα ήταν δηλαδή ότι δεν βγήκα να πω ότι παραιτούμαι; Η προκήρυξη εκλογών σημαίνει παραίτηση, αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ σήμερα».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ένας φίλαθλος που ανέφερε: «Το καλό για εμάς τους ίδιους είναι να είμαστε αγαπημένοι. Το γήπεδο στο Γουδή πάει να γίνει από την απέναντι πλευρά.  Το θέμα είναι να ξεμπερδεύει και ο Ερασιτέχνη.  Έχω να κάνω μία πρόταση: Να δηλώσετε σήμερα ότι έχουμε παραιτηθεί και ορίζουμε μία πενταμελή επιτροπή», με τον Δημήτρη Μπαλτάκο να τον διακόπτει και να λέει: «Έχουμε παραιτηθεί».