Γράφει ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΑΡΜΟΙΡΗΣ

Πιο πολύ συνωστίζονται και μπερδεύονται, παρά οργανώνουν, δημιουργούν και παράγουν κινδύνους, είτε με ατομικές προσπάθειες και διεισδύσεις, είτε με κάθετες πάσες ή ανοίγματα στις πτέρυγες για ρήγματα από τα πλάγια, τα τρία «δεκάρια» που φαίνεται να θέλει να συνυπάρξουν στο βασικό σχήμα του ο Μπέσνικ Χάσι.

Δεν ισχυρίζομαι ότι οραματίζεται κάτι παράδοξο ο προπονητής του Ολυμπιακού. Το αντίθετο. Πολύ λογικό, γιατί με τον Μπέντο και τις εμμονές του, κοντέψαμε να… ξεχάσουμε και τα ποδοσφαιρικά αυτονόητα!

Το να έχεις στο οπλοστάσιο σου, τέτοιους τεχνίτες παίκτες, σαν τον Φορτούνη, τον Μάριν και εσχάτως και τον Οτζίτζα (έτσι καθιερώνεται μάλλον να τον αποκαλούμε) Οφόε στο δημιουργικό σχεδιασμό του παιχνιδιού σου και να τους παροπλίζεις μεταξύ πάγκου και εξέδρας, κάπου είναι… σχιζοφρένεια.

Όλες οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, μηδέ εξαιρουμένων πολλές ακόμα ευρωπαϊκές, θα… ζητιάνευαν να έχουν και έναν μόνο από αυτή τη «ζογκλερική» τριάδα και εσύ να τους έχεις και να μην τους χρησιμοποιείς!

Αυτή είναι η μία ορατή πλευρά του λόφου. Η άλλη είναι μαθηματικού ισχυρισμού και σε καθοδηγεί με αριθμητικό ρεαλισμό: 11 πρόσωπα απαρτίζουν τη σύνθεση, τόσα είναι. Thisisfactπου λένε οι Βρετανοί, όταν κάτι πάει τελείωσε, είναι «νόμος»! Προσαρμόσου στο δεδομένο και… πάρε τα κεφάλια που περισσεύουν.

Και για να μην παραφιλολογούμε, αυτό που διαφάνηκε μεταξύ άλλων αδυναμιών – γιατί θα τις εξηγήσουμε όλες παρακάτω, αρχίζοντας από τα «κακά» και πηγαίνοντας στα «καλά» συμπεράσματα - στο πρώτο εν Ελλάδι φιλικό του Ολυμπιακού για φέτος, είναι ότι η «αγία μαγική τριάδα» έχει μπροστά της πολύ δρόμο ώσπου να μάθει να συνεννοείται με… τα μάτια για να προκύψουν από αυτήν τα πραγματικά οφέλη για την ομάδα.

«Εξτρεμιστές» των… Μαζινό

Και πάντα, όταν οι πρωταθλητές θα υποδέχονται τους αντιπάλους τους στο Φάληρο και θα έχουν τον μπελά να διασπάσουν τις μπετόν αρμέ άμυνες τους. Τις γνωστές «γραμμές Μαζινό» που στήνονται από τους φιλοξενούμενους και εκεί είναι απαραίτητες οι κινήσεις και οι εμπνεύσεις ποδοσφαιριστών της υψηλής τεχνικής του διεθνή Έλληνα μέσου και των επίσης επιθετικογενών συμπαραστατών του στον άξονα, Γερμανού και Βέλγου.

 

Το «πολυτελές τρίγωνο» Φορτούνη-Οφόε-Μάριν ενδείκνυται για παιχνίδι χωρίς χώρους, για αντίδοτο στις ασφυκτικά στενές, κλειστές γραμμές θωράκισης του αντιπάλου, «σταυρόλεξο» που όπως κάθε σεζόν έτσι και την επικείμενη, ο Ολυμπιακός θα κληθεί να λύσει πολλάκις στο Καραϊσκάκη.

Όταν όμως έρθει η σειρά του Ολυμπιακού να δώσει εκείνος ένα μέρος του γηπέδου, να αμυνθεί πρωτίστως και να κοιτάξει να βγει στην κόντρα με προϋποθέσεις να κάνει αιφνιδιαστικά τη ζημιά στην απέναντι πλευρά, τότε είναι ευνόητο ότι απαιτείται σπριντ και σπιρτάδα, πολλή ζωντάνια και έκρηξη.

Στοιχεία που ίσως στο ματς της Τρίτης στο Βελιγράδι, αλλά και μετέπειτα στην Ευρώπη, εφόσον καλώς εχόντων των πραγμάτων περάσουν οι ερυθρόλευκοι, από αυτή την τριάδα δεν γίνεται να εκφραστούν.

Και εκεί έρχεται η ώρα που ο Χάσι θα πρέπει να δει πώς μειώνονται οι «μπαλαντέρ» της δημιουργίας του παιχνιδιού της ομάδας και άρα ποιος/ποιοι θα χάσουν θέση στην 11άδα.

Βλέποντας στο Φάληρο το ματς με τον Αστέρα το βράδυ της Τετάρτης, όπως θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πράξει ο Κοσοβάρος τεχνικός, θα είμαι αρκετά πρωτίστως αυστηρός με έναν παίκτη που τον έχω – και μαζί μου ένα σωρό κόσμος – στην καρδιά μου: τον Κώστα Φορτούνη.

Δεν θα του προσάψω έλλειψη διάθεσης ή τεμπελιά. Ήταν όμως, παρά την αντίθετη θέληση του, ένας Φορτούνης που μου θύμισε πολύ τον περσινό, σε όλο σχεδόν το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, τον κατακερματισμένο. Τον «άδειο» Φορτούνη που είχε ξεμείνει ακόμα και από σταγόνες καύσιμο το ρεζερβουάρ του, καθώς ο Μπέντο του είχε πάρει όση ενέργεια διέθετε το παιδί, επιμένοντας να τον βάζει να παίζει και με την «κολοπετινίτσα», μη δίνοντας του ανάσες αγωνιστική δροσιάς!

Με τον Οτζίτζα Οφόε να έχει την τάση και τις ικανότητες φυσικά, να παίρνει μέτρα μπροστά από τη θέση «8» και να γίνει επιθετικός και οργανωτικός μέσος, πίσω από το σέντερ φορ, ο Κώστας Φορτούνης οφείλει σύντομα να ξαναγίνει ο «παλιός».

Εκείνος που μας χόρταινε θέαμα και αποτελεσματικότητα, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ συνεισφοράς για τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη, τη σεζόν 2015-16, όταν ο Μάρκο Σίλβα τον «ξεπέταγε» στα ουράνια.

Δείτε και θυμηθείτε:

 

 

Αυτόν τον Φορτούνη θέλω. Αυτόν μάθαμε, αυτόν «συνάντησαν» στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αυτόν τον Φορτούνη ξέρουμε. Και αυτόν θέλουμε να βλέπουμε.

Ας το φροντίσει ο ίδιος, ας κάνει πάλι πολλά για τον εαυτό του ο Κώστας, για να μην έρθει η στιγμή που ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ για να ξεκινάει η 11άδα από αυτόν!

Πιθανολογώ ότι μπορεί να χρειάζεται όταν «παίρνει τη θέση του» ο Οφόε στη διάρκεια του ματς, να ανοίγεται περισσότερο στο πλάι. Να πηγαίνει στο άκρο, σαν εσωτερικός μέσος. Αυτό προϋποθέτει χρόνο. Συντονισμού και αυτοματισμού. Γιατί θα το βλέπουμε συχνά το… έργο αυτό πολλές φορές στο άμεσο μέλλον.

Για την κλάση του Οφόε όταν μιλάει ο Βασίλης Καραπιάλης (εστιάστε στο «χτύπημα» του πρωτοσέλιδου του «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ»)… τα στυλό κάτω:

Ο Μάρκο Μάρινθα είναι συν το χρόνο ένας εν δυνάμει τρίτος εγκεφαλικός παράγων στο φετινό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Διότι για τα άκρα έχω την εντύπωση ότι είναι πολύ αργός.

Δεν διαθέτει το «τσαφ» που απαιτεί η θέση, αφού ο Χάσι θέλει (και καλά να κάνει) να αναπτύσσεται σε μεγάλο ποσοστό το παιχνίδι από τις πτέρυγες. Ο Μάριν δεν είναι Καρσελά, Πάρντο – που προκύπτει ότι είναι οι πρώτες σκέψεις του προπονητή για τα «φτερά» - ούτε και Σεμπά, Ελιουνούσι. Είναι κυρίως παίκτης του άξονα.

Υπό «ειδικές συνθήκες» μόνο όπως ανέλυσα, είναι η εντύπωση μου ότι χωρούν και οι τρεις στο σχήμα.

Συμπεράσματα πρόβας τζενεράλε

Σε αυτά, τώρα, που ήδη έχουν διαπιστωθεί, ειπωθεί και γραφτεί από τη νύχτα της Τετάρτης:

1.     Ο Ολυμπιακός έχει μια προφανή δυστοκία, λόγω έλλειψης κλασικού γκολτζή και επιπολαιότητας των επιθετικών του. Ο Εμενίκε το έχω τονίσει μετά το 0-0 με την Λόκερεν ότι είναι μακριά από τον εαυτό του. Και πώς έρχονται τα πράματα ε; Να πονοκεφαλιάζει ο Χάσι ενόψει Παρτιζάν στη Σερβία, που ο Μπεν (για τον οποίο ιδέα δεν είχε προτού συστηθεί μαζί του, από όσα είχε μελετήσει για την ομάδα που αναλάμβανε αφού ο παίκτης έπαιζε στον Πανιώνιο την περασμένη χρονιά) έρχεται όχι μόνο από… τα «πιτς», αλλά και από τραυματισμό. Ενώ και ο Ανσαριφάρντ πάνω στους οποίους – δεν έχει και άλλους – φαίνεται αναγκασμένος να στηριχθεί στο Βελιγράδι, έμοιαζε εναντίον του Αστέρα μπερδεμένος! Σαν…χαμένος στο γήπεδο!

2.     Έχει όμως η ομάδα και μια ευανάγνωστη ποιοτική αναβάθμιση εν συγκρίσει με πέρυσι. Υπομονή θέλει από όλους για να παραχθεί το θέαμα και η αποτελεσματικότητα που έχουν τις δυνατότητες να βγάλουν στον αγωνιστικό αυτοί οι σημαντικοί ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν – ήδη, χωρίς τις επόμενες προσθήκες – το φετινό ρόστερ των πρωταθλητών. Το «καλό» μου το είπε κάποιος από τα VIPτην Τετάρτη στο γήπεδο: «Το πρόβλημα πέρσι ήταν ότι τον κορυφαίο μας τον έλεγαν Σεμπά…»!

3.     Παρεμπιπτόντως, εγώ τον Σεμπά δεν τον διαγράφω.Για backup, όπως και ο Ταρίκ (Ελιουνούσι) - αν δεν… περισσέψει αναγκαστικά μετά τους αριθμητικούς περιορισμούς – μου φαίνεται απαραίτητος. Πιο πολύ ο Βραζιλιάνος από το Νιορβηγό.

4.     Αυτός ο Κούτρης έμοιαζε σαν να παίζει χρόνιαστο Καραϊσκάκη και τον Ολυμπιακό. Δεν γνωρίζω αν είναι «νέος Γεωργάτος» που κυκλοφορεί, είναι όμως με το σπαθί του το παιδί ο Νο1 αριστερός μπακ. Μεγάλο προτέρημά του (Αργύρη, ξέρεις εσύ!) η ταχύτητα στη σκέψη!

5.      Πατάει σταθερά και σίγουρα ο Βούκοβιτς.Εγώ αυτά τα είδα. Ο Σέρβος έκανε τα απολύτως απαραίτητα σαν αριστερός στόπερ στην παρθενική του, δεν πιέστηκε, έδειξε πράγματι λιγάκι βαρύς. Τα ασφαλή συμπεράσματα για αρκετά πιο πέρα. Δεν είναι έτοιμος. Θα παίξει ο Ρομαό και ο Ρέτσος δίπλα του, που μάλλον θα είναι εντάξει ως την Τρίτη.

6.     Ούτε ο Σισέ επίσης στο Βελιγράδι, παρόλο που από φυσικής κατάστασης είναι ο πιο έτοιμος από όλους τους άλλους «κανονικούς» κεντρικούς μπακ της ομάδας. Και αυτό γιατί έκανε επιπολαιότητες. Έδειξε τρακαρισμένος στην πρεμιέρα του μπροστά στο κοινό του Ολυμπιακού, υπερβολικά μάλιστα μετά τη γκάφα του στο γκολ  του Μανιά. Και υπό τοιαύτες συνθήκες μοιάζει παράλογο να τον ξεκινήσεις 11άδα στην Ευρώπη.

7.     Το τελείωμα-«βουπ» με την μία του Καρσελάστο πρώτο του τέρμα με τα ερυθρόλευκα, καθώς και ορισμένες κινήσεις του, με την μπάλα να…χάνεται από το δεξί στο αριστερό, προμηνύουν «μεγάλη μεταγραφή». Υπομονή και για τον Βελγομαροκινό. Υπομονή γενικά. Για όλους και για όλα. Τα είπαμε παραπάνω.

*** ΠΡΟΒΛΕΨΗ 11άδας στο Βελιγράδι: Καπίνο – Ομάρ, Κούτρης, Ρομαό, Ρέτσος – Σιώπης (Μαρτίνς), Οφόε, Φορτούνης – Μάριν, Καρσελά (Πάρντο) -  Μπεν (Καρίμ).