Την άποψη ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μεταβατική περίοδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εξέφρασε με δηλώσεις του στo sportdog.gr ο Γιώργος Σπανουδάκης.
Διαβάστε επίσης...
Ο έμπειρος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο «ναυάγιο» των επαφών που είχε ο Γιάννης Αλαφούζος με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, στην αποχώρηση του πρώτου από την ΠΑΕ, στα ποσά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τα χρέη του συλλόγου, αλλά και στο μέλλον της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που είναι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δυσοίωνο.
«Μεγάλωσε το χάσμα»
Γιώργο, μετά το «ναυάγιο» στις επαφές με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Γιάννης Αλαφούζος αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό. Φοβάσαι για το μέλλον του συλλόγου;
«Η κίνηση της αποχώρησης ήταν αναμενόμενη, ήταν κάτι που το έλεγαν εδώ και καιρό οι συνεργάτες του. Φυσικά και σε αυτό υπάρχουν πολλά παράδοξα, όπως για παράδειγμα η δέσμευση την περασμένη άνοιξη στον Ουζουνίδη για τη στήριξη στο νέο πρότζεκτ, αλλα και οι πολλές μεταγραφές που έγιναν στην πορεία. Φυσικά, πάνω από όλα οι τοποθετήσεις του Παναθηναϊκού σε διάφορα θέματα που είχαν να κάνουν με τη Super League και την ΕΠΟ, που ήταν κόντρα στη λογική και το συμφέρον του συλλόγου. Στα παράδοξα είναι και το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση με τον Γιαννακόπουλο βγήκε προς έξω ότι ο Αλαφούζος καλύπτει τα 25 εκατ. ευρώ της τρύπας και μάλιστα από την πλευρά του Γιαννακόπουλου περίμεναν ότι θα ανέβει προς τα 40. Ωστόσο, στη χθεσινή ανακοίνωση όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε αυτό, αλλά έπεσε και κατά 5 εκατ. ευρώ μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Έχω τη βεβαιότητα ότι ο Παναθηναϊκός θα βυθιστεί. Αν δούμε το παράδειγμα της ΑΕΚ έπεσε στη Γ΄ Εθνική γιατί το ήθελαν οι μέτοχοί της. Δεν πέφτει έτσι, ξαφνικά, μια ομάδα στη Γ΄ Εθνική. Οι μέτοχοι έκαναν πτώχευση στην Α.Ε. Υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα αφορά τις ποινικές συνέπειες για όσους ήταν στην εταιρεία και το άλλο είναι το αγωνιστικό που πήγε την ομάδα στη Γ΄ Εθνική. Οπότε η ΑΕΚ έφτασε εκεί γιατί το ήθελαν οι μέτοχοί της και υπήρχε ένας άνθρωπος για να την αναλάβει χωρίς χρέη που δεν είχε δημιουργήσει ο ίδιος. Στον Παναθηναϊκό δεν φαίνεται να υπάρχει επόμενη λύση, ακόμα κι αν η ομάδα βρεθεί στη Γ΄ Εθνική δεν υπάρχει κάποιος για να την αναλάβει. Επίσης, έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς και δεν διαγράφονται τα χρέη εξ' ολοκλήρου».
Ποια είναι η άποψή σου για όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα στα διοικητικά του συλλόγου;
«Το γενικό πλάνο είναι ότι στον Παναθηναϊκό υπάρχει υποκρισία και φαρισαϊσμός. Είναι κατάσταση που όποιος λογικός άνθρωπος την παρακολουθούσε, καταλάβαινε τι συνέβαινε. Αλλά για κάποιον λόγο, όχι ανεξήγητο, η πλειοψηφία σιωπούσε. Η πλειοψηφία και των παραγόντων και των ΜΜΕ και όλων. Άλλοι γιατί ήταν ρομαντικοί και πάντα αισιόδοξοι και άλλοι γιατί ήταν μέρος του συστήματος που τους βόλευε αυτή η κατάσταση για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Δεν ξέρω αν αυτά τα ποσά που έχουν εμφανιστεί είναι πραγματικά, χωρίς να αμφισβητώ την τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Αλλά στη λογική ότι είναι νούμερα που προέρχονται από την ΠΑΕ. Δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση τα τελευταία χρόνια, οπότε τα ποσά μπορεί να είναι όπως τα θέλει η ΠΑΕ. Όταν λέω ότι υπάρχει φαρισαϊσμός, αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πράγματα, καθώς εδώ και χρόνια το διοικητικό τοπίο στον Παναθηναϊκό είναι ομιχλώδες. Και ουδείς ασχολείται με το πού βρίσκεται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, για παράδειγμα. Εδώ και χρόνια ρωτάμε για την αναλογία των μετοχών και ουδείς απαντάει. Εδώ και χρόνια ρωτάμε σε ποιον ανήκει το αθλητικό κέντρο, πρώην Απήλιον και νυν Καλαφάτης, και ουδείς απαντάει. Εδώ και χρόνια αναζητούμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος της ομάδας και ουδείς απαντάει».
«Πού πήγαν 150 εκατ. ευρώ;»
Ακόμα κι αν τα ποσά που δόθηκαν στη δημοσιότητα μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, η οικονομική κατάσταση του συλλόγου είναι δύσκολη.
«Θα αναφέρω την απλή σκέψη που κάνουν όλοι: Με χρέος 50 εκατ. ευρώ και τον Γιάννη Αλαφούζο να έχει βάλει άλλα 40 εκατ. ευρώ (σύμφωνα πάντα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας), φτάνουμε στα 90 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα έσοδα που είχε η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, το ποσό πρέπει να φτάνει στα 140 - 150 εκατ. ευρώ. Τα οποία κανείς δεν έχει αντιληφθεί πώς ξοδεύτηκαν με αυτή την ομάδα και με τους παίκτες που ερχόντουσαν! Χωρίς να έχει προχωρήσει τίποτα στο κομμάτι του γηπέδου, πρόκειται για αναλογίες που δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος. Η κυριότερη ένστασή μου όμως είναι η εξής και για αυτό μιλάω για υποκρισία: Από το καλοκαίρι του 2015 ο Παναθηναϊκός ακολουθεί πολιτική στις μεταγραφές που τον οδηγεί στα βράχια. Δεν γίνεται να κάνεις μεταγραφές και να δημιουργείς μπάτζετ που ξέρεις ότι δεν μπορείς να καλύψεις. Κι αυτό φάνηκε και στην πορεία. Με Εσιέν, Βέμερ, Τελάντερ, στην ουσία το πρώτο καλοκαίρι που έλειπε ο Νταμπίζας και ο ορθολογισμός που υπήρχε πριν, αλλά και το καλοκαίρι του 2016 με τον Στραματσόνι που έγιναν απίθανα πράγματα, αλλά και το φετινό. Έχουμε τρία διαδοχικά καλοκαίρια από το 2015 και μετά που ο Παναθηναϊκός ξοδεύει περισσότερα από αυτά που μπορεί να καλύψει. Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, από έναν ψιλικατζή μέχρι εκείνον που έχει τη μεγαλύτερη επιχείρηση, ξέρει ότι αν ξοδεύει περισσότερο από αυτά που έχει ή θέλει να δαπανήσει, είναι δεδομένο ότι η επιχείρησή του θα καταστραφεί. Οπότε ή είναι ανίδεοι όσοι διαχειρίζονται την ΠΑΕ ή το έκαναν επι τούτου».
Βλέπεις κάποια λύση στο προσκήνιο;
«Η λύση είναι να εμφανισθεί ως δια μαγείας κάποιος, που πολύ αμφιβάλλω ότι μπορεί να συμβεί αυτό, είτε να πέσει όπως μπορεί να πέσει ο Παναθηναϊκός και να πάρει το ΑΦΜ μιας άλλη ομάδας. Αυτό βέβαια μπορεί να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, γιατί είναι σαν να δημιουργείται άλλη ομάδα και αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Και ποιος θα είναι ο επόμενος; Γιατί δεν μπορεί να εμφανιστεί ένας Τσάκας και να πει ότι θα σώσει την ομάδα με το ΑΦΜ του ΠΑΟ Ρουφ για παράδειγμα. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να πάρει τις μετοχές από την οικογένεια, οφείλει να δώσει και τη λύση. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μαγαζάκι που όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει βγαίνει και μπορεί να τον αφήσει να καταστραφεί. Αν δεν θέλει να είναι στον Παναθηναϊκό, πρέπει να βρει μια λύση για να αποχωρήσει».
«Μπορεί η οικογένεια να βρει επενδυτή»
Νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι υπήρχαν ρεπορτάζ για επανδραστριοποίηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη και συγκεκριμένα του Νίκου. Πιστεύεις ότι από την οικογένεια μπορεί να προκύψει κάποια μορφή λύσης;
«Οι πληροφορίες που υπήρχαν ανέφεραν ότι ο Νίκος Βαρδινογιάννης ήθελε να δραστηριοποιηθεί. Η απόφαση όμως της οικογένειας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι να μην ασχοληθεί ξανά με τον Παναθηναϊκό. Η δική μου άποψη είναι ότι επειδή η οικογένεια ναι μεν έχει κάνει λάθη, αλλά από την άλλη πλευρά έχει βοηθήσει πολύ τον Παναθηναϊκό και διαθέτει τεράστια δύναμη, θα μπορούσε να βοηθήσει τον σύλλογο σε αυτή τη φάση με τον εξής τρόπο: Από τη στιγμή που ο Αλαφούζος δεν μπορεί να βρει επενδυτή, η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει τη δύναμη και τις γνωριμίες για να παίξει αυτόν τον ρόλο. Και να βρει επενδυτή για τον Παναθηναϊκό, με σχέδιο και πλάνο. Θεωρώ ότι είναι λάθος σε αυτή την περίοδο να μπούμε σε έναν κύκλο ευθυνών, ποιος έφταιγε κ.λπ. Υπάρχουν ευθύνες, αλλά δεν βοηθάει τον Παναθηναϊκό να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ εκείνων που θέλουν τον Βαρδινογιάννη και εκείνων που θέλουν τον Πατέρα, τον Γιαννακόπουλο κ.λπ. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός θέλει ανθρώπους που θα βοηθήσουν στη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Αν όλοι σηκώσουν τα χέρια ψηλά, τότε η ομάδα θα βυθιστεί και δεν ξέρω αν θα υπάρξει άνθρωπος που θα καταφέρει να την βγάλει ξανά στον αφρό».