Η λέξη "ντροπή" είναι πολύ λίγη για να χαρακτηρίσει τα όσα έλαβαν χώρα χθες το απόγευμα στην Καταλονία. 

Από την μία η αλόγιστη χρήση βίας προς στον απλό κόσμο που ήθελε να καταθέσει την ψήφο του στο δημοψήφισμα και από την άλλη ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ. Τουλάχιστον, όχι υπό τις συνθήκες με τις οποίες διεξήχθη.

Το ματς ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Λας Πάλμας ήταν προγραμματισμένο να γίνει, την ώρα που στους δρόμους της Καταλονίας εκατοντάδες απλοί πολίτες, γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας, ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία του Ραχόι, μόνο και μόνο επειδή επιχείρησαν να ψηφίσουν για το μέλλον του έθνους τους.

Κι όμως τα όσα συνέβαιναν έξω από το "Καμπ Νου" δεν ευαισθητοποίησαν ούτε στο ελάχιστο τον πρόεδρο των "μπλαουγκράνα", ο οποίος προχώρησε σε μια ντροπιαστική απόφαση, η οποία είναι σίγουρο πως θα συνοδεύει τον σύλλογο της Βαρκελώνης για όσα χρόνια και να περάσουν.

Ενώ αρχικά ζήτησε την αναβολή του αγώνα, ώστε να συμπαρασταθεί στον λαό της Καταλονίας η διοίκηση της Μπαρτσελόνα ή μάλλον ο Μπαρτομέου, έδωσε εντολή να διεξαχθεί κανονικά η αναμέτρηση για να μην αφαιρεθούν βαθμοί από την ομάδα, την ώρα που η Λας Πάλμας πίεζε για την διεξαγωγή του παιχνιδιού, στο οποίο θα αγωνιζόταν με την ισπανική σημαία στις φανέλες της.

Και σαν να μην έφτανε αυτό ο ανεκδιήγητος πρόεδρος αποφάσισε να κλείσει τις θύρες του "Καμπ Νου", περίπου 10 λεπτά πριν την σέντρα, αφήνοντας... σύξυλο τον κόσμο που περίμενε έξω από το γήπεδο.

Οι στιγμές που ακολούθησαν θα χαραχτούν ως μαύρες στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, με επιφανείς ανθρώπους του club να δηλώνουν την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση και την ομάδα να αγωνίζεται τελικά σε άδειες εξέδρες, όταν κανονικά θα έπρεπε να είναι εκεί έξω και να συμπαραστέκεται στους Καταλανούς συμπατριώτες της.

Όαση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα στελέχη της Μπαρτσελόνα αποτέλεσε τόσο η παραίτηση του αντιπροέδρου της ομάδας, Κάρλες Βιλιαρούμπι, ο οποίος έδειξε έτσι την αντίθεσή του στα όσα αποφασίστηκαν από τον σύλλογο για το ματς με την Λας Πάλμας, αλλά κυρίως ο Ζεράρ Πικέ, που με δάκρυα στα μάτια στήριξε τον λαό της Καταλονίας, επιτέθηκε στον Ραχόι, εξέφρασε την αντίθεσή στην διεξαγωγή του ματς και τόνισε ότι αυτό που έκαναν οι "μπλαουγκράνα" δεν συνάδει με το μότο τους.

Τα λόγια του 30χρονου αμυντικού συγκλονίζουν:

"Η διοίκηση προσπάθησε να αναβάλει το παιχνίδι, αλλά δεν ήταν δυνατόν. Το συζητήσαμε, αλλά ο σύλλογος μας είπε να παίξουμε. Ήταν δύσκολο να παίξουμε σήμερα μετά από ό,τι συνέβη. Ήταν δύσκολη μέρα, με οικογένειες, παιδιά, ηλικιωμένους να θέλουν να ψηφίσουν και η αστυνομία και η πολιτοφυλακή... Οι εικόνες της αστυνομικής αγριότητας μιλούν από μόνες τους. Τα σημερινά γεγονότα τα είδαν όλοι και νομίζω ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις".

Ο Πικέ επιβεβαίωσε ότι δεν ήθελε να πραγματοποιηθεί ο αγώνας και ότι νίκησε η απόφαση της διοίκησης: "Υπήρχαν πολλές συζητήσεις για το εάν πρέπει ή όχι να παίξουμε. Η λίγκα και η Λας Πάλμας ήθελαν να παίξουν και ο σύλλογος μας είπε να παίξουμε. Η γνώμη μου μετράει λίγο, αφού στο τέλος αποφασίσαμε να παίξουμε και είμαστε ομάδα, οπότε όλοι θα παίξουμε".

Δεν δίστασε να τονίσει ότι αυτή η απόφαση δεν συνάδει με τις αρχές του συλλόγου: "Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόσμος στην Καταλονία που δεν ξέρει γιατί παίξαμε αυτό το ματς. Δεν νομίζω ότι το μότο 'κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος' εμπίπτει στη σημερινή απόφαση, αλλά καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόσμος που έχει την άποψη ότι η Μπαρτσελόνα δεν έπρεπε να παίξει".

Στη συνέχεια, με δάκρυα στα μάτια, έστειλε το μήνυμά του για όλα όσα συνέβησαν στην Καταλονία: "Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως όταν ψηφίζεις, μπορείς να ψηφίσεις 'ναι', 'όχι', λευκό. Αλλά υπάρχει ψηφοφορία στη χώρα. Επί Φράνκο, δεν ήταν δυνατό να ψηφίζεις. Το δημοψήφισμα είναι ένα δικαίωμα που έχουν όλοι. Θα έπρεπε να το υπερασπιζόμαστε. Είμαι Καταλανός, αισθάνομαι Καταλανός σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Αισθάνομαι υπερήφανος για τον κόσμο της Καταλονίας. Τα τελευταία επτά χρόνια, έχουμε συμπεριφερθεί υπέρ το δέον καλά, χωρίς επιθετικότητα. Όλα προκλήθηκαν από την αστυνομία και την πολιτοφυλακή. Ζούμε σε δημοκρατία. Έχουμε φωνή. Είμαι πολύ, πολύ περήφανος για την Καταλονία και τον κόσμο της. Αυτός ο κόσμος αξίζει τα πάντα κι ακόμα περισσότερα. Η διαμαρτυρία τους ήταν ειρηνική, όπως έπρεπε να ήταν, και παρά τη βία, δεν απάντησαν".




"Νομίζω ότι έχουμε μία χώρα που διαθέτει πρόεδρο της κυβέρνησης και κόμμα που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πει ψέμματα. Είπαν ότι μία μικρή μειονότητα θέλει να διαμαρτυρηθεί με τραμπούκικο τρόπο και δεν είναι έτσι. Έκαναν πολύ κόσμο στην Ισπανία να το πιστέψει αυτό και δεν έχω κάτι ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είμαστε οι κακοί, αλλά δεν είμαστε οι κακοί, απλά θέλουμε να ψηφίσουμε", ήταν τα λόγια του για τον Μαριάνο Ραχόι.

"Για μια στιγμή δεν πίστευα ό,τι συνέβαινε. Πίστευα ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την ψηφοφορία, αλλά ειρηνικά. Δεν συνέβη, αλλά τουλάχιστον το είδε όλος ο κόσμος. Η απόφαση αυτή έκανε τα πράγματα χειρότερα. Είναι μία από τις χειρότερες αποφάσεις των τελευταίων 50 ετών και νομίζω ότι μόνο θα χωρίσει περισσότερο την Καταλονία με την Ισπανία. Έχουμε έναν πρόεδρο που έχει αυτό το επίπεδο, που πηγαίνει στο εξωτερικό χωρίς να μιλάει αγγλικά".

Όσον αφορά στη συμμετοχή του στην εθνική Ισπανίας: "Νομίζω ότι μπορώ να συνεχίσω στην εθνική Ισπανίας, επειδή υπάρχει πολύς κόσμος στην Ισπανία που διαφωνεί με τα γεγονότα και πιστεύει στη δημοκρατία. Αλλά, εάν ο κόουτς ή η διοίκηση της ομοσπονδίας πιστεύει ότι είμαι ένα πρόβλημα, θα φύγω από την εθνική Ισπανίας. Δεν έχω πρόβλημα να το κάνω και να φύγω πριν από το 2018 (σ.σ. έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από τη "φούρια ρόχα" μετά από το Μουντιάλ της Ρωσίας). Το να πάω στην εθνική δεν είναι πατριωτικό ζήτημα. Πρέπει να πας και να βάλεις τα δυνατά σου. Υπάρχουν πολλοί που έχουν πάρει την υπηκοότητα και δεν αισθάνονται την εθνική όσο άλλοι. Πρέπει να πας και να νικήσεις".

Όπως είπε και ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, η απόφαση Μπαρτομέου ήταν σαν να δίνει "λευκή" ψήφο στο δημοψήφισμα.

"Το να διεξαχθεί η αναμέτρηση Μπαρτσελόνα-Λας Πάλμας με κλεισμένες πόρτες είναι... οπισθοχώρηση. Είναι σαν να ρίχνεις λευκή ψήφο, σαν να είσαι συνεργός με αυτούς που ασκούν αδιάκριτη βία και με εκείνους που εμποδίζουν την ειρηνική άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών", δήλωσε.

Γιατί το μότο, "κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος", που πρεσβεύει η Μπαρτσελόνα, σε κάτι τέτοιες στιγμές πρέπει να βρίσκει νόημα.