Σοφότερος προπονητικά έγινε μέσα από την ενασχόληση του με «ποδοσφαιριστίνες». Όσο και αν το γυναικείο ποδόσφαιρο μοιάζει «ριγμένο» παγκοσμίως και, ειδικότερα, στον τόπο μας, ο διάδοχος του Λουτσέσκου στον πάγκο της Ξάνθης, επιμένει, λέγοντας και ξαναλέγοντας στις συναναστροφές του, πως ωρίμασε ως προπονητής σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην εμπλοκή του με το γυναικείο ποδόσφαιρο!
Διαβάστε επίσης...
«Αν τις τακτικές και την εν γένει ποδοσφαιρική του φιλοσοφία ένας προπονητής έχει Α βαθμό δυσκολίας να τα "περάσει" στους ποδοσφαιριστές, με τις γυναίκες όλα αυτά γίνονται δυσκολότερα. Μια Εθνική Γυναικών είναι σαν… 10 αντρικές!», απαντάει σε όσους πιστεύουν ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι… παρακατιανό.
Ο Μίλαν Ράσταβατς είναι από τις περιπτώσεις των προπονητών που έρχονται στην Ελλάδα όχι απλά για να… περάσουν σαν αποδημητικοί ταξιδιώτες του «ενός φεγγαριού», αλλά για να μείνουν.
Να κάνουν δουλειά, να παράγουν έργο και να έχουν όλοι να θυμούνται κάτι, κάποια γεγονότα, στιγμές, νίκες και διακρίσεις από το πέρασμα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Ο Σέρβος τεχνικός δείχνει κιόλας άξιος συνεχιστής των καλών εποχών της Ξάνθης με τον Ραζβάν Λουτσέσκου τιμονιέρη, επιβεβαιώνοντας το εκπαιδευμένο «μάτι» του τεχνικού διευθυντή της ΠΑΕ, Γιάννη Παπαδημητρίου, αλλά (πάντα) και του ενστίκτου του Χρήστου Πανόπουλου.
Ενός «καραβοκύρη» που έχει δει και βιώσει πάρα πολλά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και σε συνδυασμό με τις γνώσεις του για το άθλημα, αλλά και τις ικανότητες που έχει αποδείξει στο management εταιριών, μελέτησε την περίπτωση Ράσταβατς και αποφάσισε να τον προσλάβει το περασμένο καλοκαίρι. Ανοίγοντας ουσιαστικά νέο κεφάλαιο στο κλείσιμο της σελίδας συνεργασίας με τον Λουτσέσκου.
Η Ξάνθη έχει κάνει καλό ξεκίνημα στη Super League, ανοίγοντας ταυτόχρονα νικηφόρα και το «χορό» του Κυπέλλου, με αποτέλεσμα, ήδη, ο νέος τεχνικός οδηγός της, να έχει αρχίσει να κερδίζει εκτίμηση στην πόλη.
Σαν ποδοσφαιριστής δεν έκανε μεγάλη καριέρα. Πόσοι άλλωστε φημισμένοι και διάσημοι ως παίκτες έγιναν μετέπειτα επιτυχημένοι σε πάγκους ομάδων! Ελάχιστοι.
Ο τεχνικός της Ξάνθης κρέμασε νωρίς, στα 26, τα παπούτσια του και έπεσε με τα μούτρα στην προπονητική.
Η προπονητική καριέρα του Ράσταβατς ξεκίνησε από τη θέση του βοηθού προπονητή στην Αλ Νασρ Μπεγκαζί.
Το 2006 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Ομοσπονδία της Σερβίας σε διαφορετικές ηλικίες από την Κ-12 μέχρι την Κ-16 από τη θέση του επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ένας από τους δημιουργούς των διαφορετικών προγραμμάτων για διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ.
Ήταν αρωγός στην ιδέα της πρακτικής εφαρμογής των προγραμμάτων, αναλαμβάνοντας την Εθνική Ομάδα Γυναικών της Σερβίας Κ-19 και προπονητής της Εθνικής Γυναικών από το 2010-2013.
Το 2011 κέρδισε τον ιστορικό πρώτο βαθμό στη φάση Elite Round για την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Το «μάτι» του Παπαδημητρίου
Ο Λουτσέσκου, ως γνήσιος gentleman, είχε ενημερώσει έγκαιρα τους ανθρώπους της ακριτικής ομάδας από Φλεβάρη μήνα, ότι το καλοκαίρι θα αποχωρούσε από την ομάδα. Κι έτσι από τον χειμώνα η Ξάνθη βγήκε στην αγορά προς αναζήτηση νέου προπονητή.
Η πληροφόρηση γύρω από την περίπτωση Ράσταβατς ήταν του Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία διερεύνησης της.
Ο τεχνικός διευθυντής της Ξάνθης και, χρόνια, εξ απορρήτων του Πανόπουλου, εκμεταλλευόταν για καιρό κάθε ευκαιρία, ταξιδεύοντας στη Σερβία, για να βλέπει τον τρόπο που δουλεύει ο Ράσταβατς.
Γρήγορα αποκόμισε την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν πολύ σύγχρονο, άρτια διαβασμένο μεθοδικό προπονητή.
Τη φράση που είπε ο Ράσταβατς κατά την παρουσίαση του στους δημοσιογράφους, στις 3 του περασμένου Ιουλίου: «θα σας αρέσουν αυτά που θα εφαρμόσω», την είχε αναλύσει και παρουσιάσει στον Χρήστο Πανόπουλο, παίρνοντας έτσι και τη δουλειά στην Ξάνθη.
Αν ρωτήσεις τους ιθύνοντες της ακριτικής ΠΑΕ, η επιλογή στο πρόσωπο του Ράσταβατς ήρθε… από μόνη της, «σπρωχτή» από τρία προσόντα του όπως λένε: «Μεθοδικότητα, οργάνωση, πολύ…ψάξιμο».