Στις 20 Οκτωβρίου 1999 η οικογένεια της ΑΕΚ θρήνησε τον χαμό μίας εκ των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της ιστορίας της. Σαν σήμερα δηλαδή, πριν από 18 χρόνια, ο εμβληματικός πρόεδρος της ομάδας, Λουκάς Μπάρλος, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.
Η ιστορία του Θείου Λουκά, όπως τον αποκαλούν ακόμα και σήμερα οι Ενωσίτες είναι ξεχωριστή και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με τους επενδυτές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Γιατί ο Μπάρλος μπορεί να μην ήταν ΑΕΚ από... κούνια, έγινε όμως ο μεγαλύτερος οπαδός της και αυτός που μεγάλωσε το όνομά της όσο κανείς άλλος.
Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προσφοράς. Δεν κέρδισε τίποτα από την ενασχόλησή του με την Ένωση. Ίσα ίσα που σπατάλησε όλη του την περιουσία και κινδύνεψε να χάσει μέχρι και το σπίτι του. Αυτό που είχε βάλει υποθήκη για χάρη της. Γνωρίζετε εσείς κανέναν άλλο πρόεδρο που πήρε ανάλογο, προσωπικό ρίσκο;
Ο Μπάρλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μικρός ήταν φίλος του Άρη. Στην ΑΕΚ τον έφερε ο Πρίντζης, γενικός γραμματέας αθλητισμού επί Χούντας. Εκείνος δέχτηκε να αναλάβει τα ηνία, αλλά ζήτησε να γίνουν εκλογές στις οποίες εκλέχτηκε με ποσοστό 58%. Κατά τη θητεία του στην Ένωση ξόδεψε πολλά εκατομμύρια, προκειμένου να φέρει τον Φράντισεκ Φάντροκ και να αγοράσει τους καλύτερους Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές (Δέδες, Αρδίζογλου, Νικολούδης, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιτερ, Χρηστίδης, Βιέρα, Μπάγεβιτς), με χαρακτηριστικότερη τη μεταγραφή του Θωμά Μαύρου.
Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εποχής Μπάρλου ήταν το νταμπλ της περιόδου 1977-78, το πρωτάθλημα της σεζόν 1978-79 και η πορεία της ΑΕΚ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, το 1976-1977, όταν και αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τη μεγάλη Γιουβέντους, που είχε στις τάξεις της σχεδόν όλη την εθνική ομάδα της Ιταλίας.
Υποθήκευσε το σπίτι του για τη Σκεπαστή
Όπως τονίστηκε και παραπάνω, η ομάδα επί της προεδρίας του θείου Λουκά ανέβηκε επίπεδο. «ΑΕΚ Μπάρλος σύλλογος μεγάλος» ήταν το σύνθημα των οπαδών εκείνη την εποχή, κατά την οποία ο αείμνηστος παράγοντας της Ένωσης επιτέλεσε ένα ακόμα σημαντικότατο έργο που δεν ήταν άλλο από την αποπεράτωση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με την ανέγερση, το 1979, της πρώτης διώροφης εξέδρας στην Ελλάδα. Για τη θρυλική Σκεπαστή, η οποία στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε σήμα κατετεθέν των οργανωμένων οπαδών του Δικεφάλου, είχε βάλει υποθήκη το σπίτι του ο Μπάρλος.
«Δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο»
Ο Μπάρλος αποχώρησε από την ΑΕΚ το 1981, δύο χρόνια μετά την επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου. «Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω ήθελα. Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χάρισε στην ΑΕΚ. Αυτή η ομάδα είναι ό,τι σημαντικότερο είχα στη ζωή μου», δήλωσε αποχωρώντας με δάκρυα.
Κατά πολλούς Ενωσίτες εκτιμητές, η αποχώρηση του Μπάρλου από την ΑΕΚ εκείνη την εποχή σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, σηματοδότησε την οικονομική καταστροφή της ομάδας, μετά από 32 χρόνια. Γιατί στην ουσία τα χρέη της ομάδας άρχισαν να δημιουργούνται κατά την εποχή που άλλαξε χέρια η ομάδα και ακολούθησαν οι μεταγενέστερες διοικήσεις.
Πρόεδρος και πατέρας
Οι μεγάλοι παίκτες της ΑΕΚ που βίωσαν την εποχή της προεδρίας του πάντα υποστηρίζουν για τον Λουκά Μπάρλο ότι εκτός από φοβερός πρόεδρος ήταν και μεγάλος άνθρωπος.
«Ήταν τεράστιος, φοβερός άνθρωπος. Βοηθούσε τους πάντες.. Ο Λούκας ήταν σαν πατέρας μας. Μας αγαπούσε υπερβολικά. Φρόντιζε η ομάδα να λειτουργεί χωρίς προβλήματα και να συγκεντρώνεται απερίσπαστη στους στόχους της», δηλώνει στο sportdog.gr ο Θωμάς Μαύρος, ο οποίος είχε ιδιαίτερη σχέση με τον «πρόεδρο των προέδρων», όπως αποκαλείται σήμερα ο Μπάρλος.
«Με βοήθησε πάρα πολύ. Καθόμουν ένα χρόνο εκτός δράσης με τα δικαστήρια που πέρασα, λόγω της διαμάχης με τον Πανιωνιο. Ήμουν 20 χρονών και πέρασα μεγάλη δοκιμασία. Αν δεν υπήρχε ο Μπάρλος δεν θα ήξερα πώς θα τα είχα καταφέρει», τονίζει ο πρώτος σκόρερ της Α' Εθνικής όλων των εποχών.
Το ξέσπασμα του Μπάρλου
Στη αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ποιος, ποιος, ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός», ο μεγάλος γκολτζής του ελληνικού ποδοσφαίρου διηγείται μία ιστορία για τον Θείο Λουκά. Όταν επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, διένυσε περίοδο ντεφορμαρίσματος, κατά την οποία κλονίστηκε η ψυχολογία του και ήταν έτοιμος να τα παρατήσει.
«Στους πρώτους 4 μήνες δεν ήμουν αυτός που ήθελα εγώ, ο κόσμος και ο πρόεδρος», θυμάται και συνεχίζει: «Μου πέρασε από το μυαλό να αποχωρήσω. Πήγα στο γραφείο του και του ζήτησα να του επιστρέψω τα χρήματα και να φύγω. Εκείνος όμως εκνευρίστηκε. Τρελάθηκε! Μου είπε, "τι είναι αυτά που μου λες; Είσαι μεγάλος παίκτης. Είναι η μεγάλη αποχή που οφείλεται για το γεγονός, ότι δεν έχεις βρει τα πατήματά σου. Φύγε από εδώ και μην μου ξαναπείς τέτοιο πράγμα". Πράγματι μετά από έναν μήνα ξεκίνησε η αγωνιστική μου άνοδος και στη συνέχεια γράφτηκε η 12ετή παρουσία μου στην ΑΕΚ».
Τι θα έλεγε στον Αραούχο
Με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή η ιστορία, το sportdog.gr έθεσε μία υποθετική ερώτηση στον Θ(ε)ωμά των οπαδών της ΑΕΚ. Πώς θα αντιμετώπιζε ο Λουκάς Μπάρλος το ντεφορμάρισμα του Αραούχο;
«Σίγουρα με αγάπη. Δεν είχε ποτέ νεύρα. Δεν θύμωνε ποτέ. Θα συζητούσε μαζί του. Θα ήθελε να εξακριβώσει, μήπως έχει κάποιο πρόβλημα, για να βρει τη λύση του. Θα τον βοηθούσε όσο μπορούσε», κατέληξε ο Μαύρος.