Φέρει τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή, του 20ου αιώνα, μία διάκριση που του απένειμε η διεθνής στατιστική υπηρεσία της FIFA. Όχι άδικα αφού υπήρξε από τους μεγαλύτερους παίκτες του ελληνικού ποδοσφαίρου με 233 γκολ στην καριέρα του. Μεγαλούργησε στην ΑΕΚ, με τη φανέλα της οποίας κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1962-63, 1967-68, 1970-71, 1977-78, 1978-79), 3 Κύπελλα (1964, 1966, 1978) και συμμετείχε στη μεγάλη πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, την περίοδο 1976-77.

Μία μέρα σαν σήμερα όμως, στις 24 Οκτωβρίου του 1965 οι σχέσεις του με τον «Δικέφαλο» διαταράχθηκαν. Ήταν την εποχή που ο Μίμης Παπαϊωάννου δυσαρεστημένος με τη στάση της Ένωσης αποχώρησε από τη Νέα Φιλαδέλφεια και προσπάθησε να κάνει καριερα τραγουδιστή, συνοδεύοντας τον μεγάλο Στέλιο Καζαντίδη και τη Μαρινέλλα στη Γερμανία, ενώ μαζί τους ήταν ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Το ενδιαφέρον της Ρεάλ

Πως όμως έφτασε ο τεράστιος αυτός παίκτης στην απόφαση να κρεμάσει τη φανέλα για να ακολουθήσει έναν άλλο επαγγελματικό χώρο, τον οποίο καλά καλά δεν γνώριζε; Απλά είχε αγάπη για το τραγούδι από μικρός, ενώ λίγο αργότερα ηχογράφησε τον ύμνο της ΑΕΚ.

Η φήμη του 22χρονου τότε επιθετικού από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας είχε ξεφύγει των εθνικών συνόρων. Η Ρεάλ Μαδρίτης μάλιστα είχε εντυπωσιαστεί από την εμφάνιση και τα δύο γκολ του Έλληνα ποδοσφαιριστή στο φιλικό με την ΑΕΚ, τον Μάιο του 1965, στη Νέα Φιλαδέλφεια, το οποίο έληξε 3-3. Έτσι οι μερένχες τον Οκτώβριο έκαναν πρόταση στην ΑΕΚ προσφέροντας ένα τεράστιο ποσό για τα δεδομένα της εποχής στην ομάδα και τον ποδοσφαιριστή. Η Ένωση θα έπαιρνε 4.000.000 δραχμές και ο παίκτης 750.000.

Οι συμβουλές του Πούσκας

«Στο δείπνο που έκανε η ΑΕΚ στην αποστολή της Ρεάλ, ήλθε ο Πούσκας και με γύρευε. Όταν πλησίασε στο τραπέζι μου, ίδρωσα. Τον κοιτούσα στα μάτια και δεν πίστευα ότι ο μεγάλος Φέρεντς Πούσκας μιλούσε σε μένα. Μου είπε ότι είμαι καλός παίκτης, ότι θα με πάρουν και μου έδωσε δύο συμβουλές. Η πρώτη να είμαι ήρεμος, να τρώω και να κοιμάμαι καλά. Η δεύτερη να μάθω να παίζω χωρίς την μπάλα. Από τότε είχαν οι άνθρωποι κατά νου το ποδόσφαιρο που παίζει τώρα, πενήντα χρόνια μετά, η Μπαρτσελόνα. Κίνηση χωρίς την μπάλα. Και σκέφτηκα εγώ ο πονηρός: Αν δεν την έχω εγώ την μπάλα, ποιος άλλος αξίζει να την έχει;», είχε εξομολογηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Παπαϊωάννου.

Ο Δικέφαλος όμως αρνήθηκε να παραχωρήσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή που διέθετε το έμψυχο δυναμικό του. Ήταν μία εποχή που οι καλοί παίκτες έπαιρναν σύνταξη στην ομάδα που ξεκινούσαν την καριέρα τους. Η απόφαση της ΑΕΚ δυσαρέστησε έντονα τον Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει εύκολα. Πόντιος γαρ και πεισματάρης, προσπάθησε να αρπάξει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που του δινόταν.

«Είχα έναν ξάδελφο από τη Θεσσαλονίκη που μιλούσε καλά ισπανικά. Γράψαμε μια επιστολή και τη στείλαμε στη Ρεάλ, λέγοντας πως αν με ήθελε, μπορούσα να πάω στην Ισπανία, να μην παίξω ένα χρόνο και να κάνω δελτίο μετά. Το επέτρεπαν αυτό οι κανονισμοί. Η Ρεάλ μου απάντησε ότι αρχή της ήταν να μη χαλάει τις σχέσεις της με τις ομάδες. Αν με έδινε η ΑΕΚ, καλώς. Αν όχι, δεν θα προχωρούσε η μεταγραφή, όπως δεν προχώρησε. Δεν το μετάνιωσα πάντως», είχε αποκαλύψει στην ίδια συνέντευξη στην «Καθημερινή».

Καζαντζίδης: «Δεν σε θέλει η ΑΕΚ, έλα μαζί μας»

Οι σχέσεις ΑΕΚ και Παπαϊωάννου είχαν διαταραχθεί με τον ποδοσφαιριστή να παίρνει την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Έτσι ακολούθησε τον Στέλιο Καζαντζίδη στην περιοδεία του. «Όταν λοιπόν προέκυψε η κόντρα μου στην ΑΕΚ για το θέμα της Ρεάλ, Καζαντζίδης και Νικολόπουλος έφτιαχναν σχήμα, ώστε με συγκρότημα να πάνε στη Γερμανία για τουρνέ. «Αφού η ΑΕΚ δε σε θέλει, έλα μαζί μας» μου είπε ο Στέλιος και με επηρέασε. Έτσι, ξεκίνησα πρόβες, μπήκα στο συγκρότημα».

Πήγαινε παίξε ποδόσφαιρο και θα δικαιωθείς

Ο Παπαϊωάννου έζησε απίστευτες εμπειρίες δίπλα στον μεγαλύτερο Έλληνα τραγουδιστή, τη Μαρινέλλα και τον Νικολόπουλο. Δεν ήταν όμως γραφτό του να γίνει τραγουδιστής. Γιατί από μικρός ναι μεν τραγουδούσε καλά, αλλά... κλωτσούσε ακόμα καλύτερα. Έτσι έφτασε εκείνη την περίοδο η στιγμή που στο μυαλό του τεράστιου Μίμη δημιουργήθηκαν αμφιβολίες. Τότε πήρε την απόφαση να επιστρέψει σε αυτό που αγαπούσε, το ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ. Σε αυτήν του την επιλογη έπαιξε καταλυτικό ρόλο η συμβουλή του Καζαντζίδη.

«Ο Στέλιος όταν βρισκόμουν σε δίλημμα για το τι ακριβώς έπρεπε να αποφασίσω να κάνω στη ζωή μου, ήταν ο φίλος που μου έδωσε τη σωστή συμβουλή. «Μίμη, στο τραγούδι το παλεύεις, θα είσαι βιοπαλαιστής. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να γυρίσεις σ’ αυτό που ξέρεις να κάνεις καλά και είμαι βέβαιος πως θα δικαιωθείς. Πήγαινε να παίξεις ποδόσφαιρο και κάποια μέρα θα με θυμηθείς». Μου το είπε απλά, και μόνον όταν του ζήτησα τη γνώμη του», είχε δηλώσει ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Όπως φάνηκε ο Καζαντζίδης δικαιώθηκε. Ο Παπαϊωάννου επέστρεψε τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα και πρόλαβε το πρωτάθλημα, το οποίο είχε ξεκινήσει καθυστερημένα μήνα Νοέμβριο. Με την επιστροφή του ο Παπαϊωάννου έγινε ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας μετά την αποχώρηση του Νεστορίδη. Αποδείχθηκε ο αποτελεσματικότερος αρχηγός καθώς κατάφερε να οδηγήσει την ΑΕΚ σε ακόμη 4 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Ντάμπλ, έναν προημιτελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έναν ημιτελικό Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Έμεινε στην ΑΕΚ μέχρι το 1979, ολοκληρώνοντας 17 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στον «Δικέφαλο». Την περιπέτεια που είχε ο Παπαϊωάννου με το τραγούδι, την είχε περιγράψει ο ίδιος σε ένα πολύ ωραίο ντοκυμανταίρ της «Μηχανής του Χρόνου», το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω. 

Τα τραγούδια του Μίμη Παπαϊωάννου

Με τη φωνή του Μίμη Παπαϊωάννου ηχογραφήθηκαν 7 τραγούδια στην Polyphone την περίοδο 1971-1972 με τη συνεργασία του Χρήστου Νικολόπουλου και του Στέλιου Καζαντζίδη.

 

Μεσ’ τη φωτιά μου (Στ. Καζαντζίδη – Γ. Βασιλόπουλου)

ΑΕΚ (Στ. Καζαντζίδη – Χρ. Κολοκοτρώνη) ηχογράφηση 19 Ιουνίου 1971

Σαν πουλί κυνηγημένο (Στ. Καζαντζίδη – Γ. Βασιλόπουλου)

Έχω ελαττώματα (Χρ. Νικολόπουλου – Πυθαγόρα)

Σαν θεατρίνος (Στ. Καζαντζίδη – Ευάγ. Ατραϊδη)

Φτάνουν οι πίκρες (Στ. Καζαντζίδη – Ευάγ. Ατραϊδη)

Μάρτυρες οι πίκρες μου (Χρ. Νικολόπουλου – Γ. Βασιλόπουλου)

 

Ακούστε τη φωνή του Μίμη Παπαϊωάννου στα παρακάτω βίντεο: