Η τελευταία ημέρα του Ντέμη Νικολαΐδη στην προεδρία της ΑΕΚ ήταν την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008. Λίγα λεπτά με τη νίκη της ΑΕΚ επί του Αστέρα Τρίπολης με 2-1 με ανατροπή, ο παλιός επιθετικός και αγαπημένος της «κιτρινόμαυρης» εξέδρας δήλωσε την παραίτησή του, 7 μήνες πριν από την προαναγγελθείσα ανακοίνωση απομάκρυνσής του με σαφείς αιχμές κατά του κόσμου της ομάδας.

Ενός κακού μύρια έπονται

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ένωση προερχόταν από μία καταστροφική χρονιά (2007-2008), στην οποία είχε κάνει οικονομική υπέρβαση στο μπάτζετ της και έχασε τον τίτλο, για εξωαγωνιστικούς λόγους, εξαιτίας της γνωστής ιστορίας με την προσυγή του Ολυμπιακού στο CAS για την υπόθεση Βάλνερ. Η απώλεια του πρωταθλήματος κόστισε οικονομικά στην «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ και αποτέλεσε την κύρια αφορμή για τη μετέπειτα σταδιακή έξοδο των μετόχων από την ομάδα, οι οποίοι είχαν ήδη αρχίσει να κλείνουν την... κάνουλα της χρηματοδότησης.

Αποκλεισμός και φυγή Ριβάλντο

Η αγωνιστική περίοδος 2008-2009 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ΑΕΚ. Η πρόσληψη του Γιώργου Δώνη στην τεχνική ηγεσία δεν συγκίνησε τους οπαδούς, οι οποίοι είδαν την ομάδα τους να αποκλείεται στα προκριματικά του Κυπέλλου UEFA από την Ομόνοια, ενώ λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος παρελθόν αποτέλεσε και ο Ριβαλντο, ο οποίος έφυγε για το Ουζμπεκιστάν με την Ένωση να βάζει στα ταμεία της περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε με νίκη της ΑΕΚ στην πρεμιέρα επί του Παναθηναϊκού (2-1) η συνέχεια όμως δεν ήταν και η καλύτερη. Η Ένωση σε 6 αγωνιστικές είχε 4 ισοπαλίες, 1 νίκη και 1 ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Το ποτήρι όμως ξεχείλισε την 8η αγωνιστική όταν ο Δικέφαλος υποδεχόταν τον Αστέρα Τρίπολης.

Το ματς

Η ΑΕΚ προερχόταν από δύο συνεχόμενες ισοπαλίες με Λάρισα (1-1) και Θρασύβουλο (3-3) και οι οπαδοί περίμεναν ένα αγωνιστικό ξέσπασμα κόντρα στους Αρκάδες, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα. H εικόνα της ομάδας τους όμως τους απογοήτευσε ξανά. Η Ένωση σπατάλησε ένα ημίχρονο χωρίς να σκοράρει και στο 67' βρέθηκε πίσω στο σκορ, το οποίο αδυνατούσε να ανατρέψει στη συνέχεια.

Η ΑΕΚ όμως κατάφερε να το γυρίσει το παιχνίδι. Στο 90' ο Μαϊστόροβιτς ισοφάρισε και στο 93' ο Τζιμπούρ με ψαλιδάκι έδωσε τη νίκη στους «κιτρινόμαυρους». Πάρα την επικράτηση με ανατροπή, οι Ενωσίτες δεν έφυγαν ικανοποιημένοι από το γήπεδο και αποδοκίμασαν τους παίκτες της ομάδας τους, αλλά και τον προπονητή, ο οποίος αποτέλεσε παρελθόν δύο εβδομάδες αργότερα, μετά τη λευκή ισοπαλία κόντρα στον Πανσερραϊκό.

Παραίτηση με αιχμές για τον κόσμο

Το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε ώθησε τον Ντέμη Νικολαΐδη σε παραίτηση από την προεδρία της ΑΕΚ. Στις δηλώσεις του ο τότε ηγέτης του Δικεφάλου στάθηκε στις αποδοκιμασίες που γνώρισε από τους φιλάθλους της ΑΕΚ, τόσο ο ίδιος, όσο και ο προπονητής, Γιώργος Δώνης, και προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφασή του, είπε, ότι δεν θέλει να είναι πρόεδρος σε μία ομάδα που συμβαίνουν ανάλογες καταστάσεις.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι τα πιο απογοητευτικά συναισθήματα μου θα ήταν μετά από νίκη της ομάδας. Λόγω της συμπεριφοράς του κόσμου σήμερα. Είχα ως στόχο να αλλάξω νοοτροπία στον κόσμο, αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτό δεν είναι καρφί για τον κόσμο, αλλά λάθος δικό μου. Δεν μπορώ να είμαι πρόεδρος μιας ομάδας που γιουχάρεται όταν πετυχαίνει γκολ. Όσο τραγικοί ήμασταν με τον Θρασύβουλο, τόσο συγκλονιστικοί ήμασταν σήμερα, όπου η ομάδα ήθελε χειροκρότημα και όχι γιούχα.

Μίλησα με τον Δώνη και θα μιλήσω και μετά. Ο μόνος λόγος που έμενα, είναι ο προπονητής και οι παίκτες που τους αγαπάω. Τώρα πρέπει να συσπειρωθούν όλοι δίπλα στην ομάδα. Έχουμε καλύτερο προπονητή και παίκτες από πέρυσι και χρειάζεται ψυχραιμία. Αν έχουν κακή απόδοση δεν σημαίνει πως είναι κακοί παίκτες. Δεν έχω μετανιώσει από τα 20 μου και μετά για καμία απόφαση μου. Κακό στην ομάδα μου δεν έκανα», είχε δηλώσει ο Νικολαΐδης στις κάμερες.

Τα πρωτοσέλιδα

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την επόμενη μέρα της παραίτησης ήταν πολύ σκληρά. Η πλειοψηφία του Τύπου χαρακτήρισε τα λόγια του Ντέμη ως «φθηνές δικαιολογίες» και κατέγραφαν τους λόγους αποχώρησής του. Υπήρχε όμως και μερίδα στον Τύπο που δεν αποδοκίμασε την επιλογή του Νικολαΐδη, λόγω των καλών σχέσεων που είχε μαζί του.

 

Σε αναζήτηση προέδρου

Η επόμενη μέρα βρήκε την ΑΕΚ σε αναζήτηση προέδρου που θα αναλάμβανε το τρέξιμο της εταιρείας. Αρχικά ανέλαβε για έναν μήνα την προεδρία ο εμπνευστής της υπαγωγής της ΑΕΚ στο άρθρο 44, Γιώργος Κιντής και στη συνέχεια ο μέτοχος, Νίκος Θανόπουλος.

Όπως φάνηκε και τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι η ομάδα, να υποβιβαστεί τη σεζόν 2012-2013, κανείς από όσους ανέλαβαν την προεδρία της Ένωσης δεν ήταν άξιος για τη θέση. Ήταν άνθρωποι που είχαν τοποθετηθεί από τους εναπομείναντες μετόχους, για να αναλάβουν ρόλο απλού διαχειριστή, ώστε να φύγουν οι ευθύνες από πάνω τους. Αυτό φαίνεται πως το γνώριζε πολύ καλά ο Ντέμης Νικολαΐδης.

«Ο Ντέμης πήδηξε πρώτος από το καράβι»

Ο Ντέμης Νικολαΐδης απέδωσε την παραίτησή του στη συμπεριφορά του κόσμου. Τα γεγονότα όμως που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια έδωσαν την ερμηνεία, ότι ο παλιός γκολτζής γνώριζε την κατάσταση. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε ήταν ότι ήξερε για την πρόθεση των μετόχων να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της εταιρείας, γι'αυτό και αποχώρησε πριν το πλοίο προσκρούσει στα βράχια. Η κίνησή του, να μην ενημερώσει τον κόσμο για το τι θα επακολουθούσε, σχολιάστηκε μετέπειτα πολύ αυστηρά. Ακόμα και σήμερα δηλαδή αιωρείται η φράση ότι «ο Ντέμης εκείνη την εποχή πήδηξε πρώτος από το καράβι».

Ο Ντέμης είναι μία από τις προσωπικότητες στην ιστορία της ΑΕΚ που αγαπήθηκε από τον κόσμο, όσο έπαιζε ποδόσσφαιρο. Ως πρόεδρος κατάφερε να τον διχάσει. Αυτό βέβαια είναι ένα αμάρτημα, στο οποίο έχει υποπέσει και στο παρελθόν ο κόσμος της Ένωσης. Ο διαχωρισμός σε... μπαγεβιτσικούς και αντιμπαγεβιτσικούς είναι κάτι που ακόμα δεν λέει να σβήσει.