Facebook Pixel Sportdog.gr | Κιτρινόμαυρη υπεροχή με ένα... τσουβάλι γκολ! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
| 2017-11-05 15:49:00

Κιτρινόμαυρη υπεροχή με ένα... τσουβάλι γκολ! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

του Δημήτρη Χατζή
Κιτρινόμαυρη υπεροχή με ένα... τσουβάλι γκολ! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το Sportdog.gr θυμάται τις 10 αναμετρήσεις των δύο Δικεφάλων για το πρωτάθλημα που έμειναν στην ιστορία!

Κατ` αρχάς, η προϊστορία είναι συντριπτικά υπέρ της ΑΕΚ, αφού οι «κιτρινόμαυροι» σε 62 αγώνες σε Νέα Φιλαδέλφεια, ΟΑΚΑ, Πάτρα, Κόρινθο και «Γ.Καραϊσκάκης» η ΑΕΚ έχει 45 νίκες, ο ΠΑΟΚ 7 και υπάρχουν και 10 ισοπαλίες.

Είναι ενδεικτικό ότι από την καθιέρωση της Α' Εθνικής (1959-60) και για εννέα χρόνια (1968-69) ο ΠΑΟΚ δέχτηκε ισάριθμες ήττες και μάλιστα με βαριά, ως επί τω πλείστον αποτελέσματα, δεχόμενοι συνολικά 30 τέρματα...

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70 η κατάσταση άλλαξε, καθώς ο ΠΑΟΚ πέτυχε δύο νίκες και απέσπασε άλλες δύο ισοπαλίες. 

Ας δούμε λοιπόν το Τοp10 των δύο Δικεφάλων!

1961-62 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 6-2

Στις 13 Μαΐου 1962, με προπονητή τον Τρύφωνα Τζανετή και σκόρερς τους Ζάγκυλο, Νεστορίδη(2), Τσαχουρίδη, Γκούβα και Σκευοφύλακα. Για τον ΠΑΟΚ του Αυστριακού Καρλ Ντούσμπεργκ τα γκολ πέτυχαν οι Γιακουμής στο 1' και Χασιώτης στο 50'. Το ίδιο σκορ πάντως θα το ξανασυναντήσουμε στο μέλλον...

1968-69 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-1

Στο γήπεδο Καραϊσκάκη, η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ, σε ένα ματς που η πλειοψηφία των φιλάθλων ήταν ΠΑΟΚτσήδες ή ...ολυμπιακοί που υποστήριζαν τον ΠΑΟΚ – σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που οι εφημερίδες της εποχής να γράφουν ότι η ατμόσφαιρα του γηπέδου δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από την Τούμπα! Άλλες εποχές... Σκόρερ  ο Κούδας στο 67'.

1976-77 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-0

Ένα ντέρμπι όπου ο ΠΑΟΚ έχει φρικτά παράπονα από τη διαιτησία! 

Διαιτητής ήταν ο Τσουκαλαδέλης (Λαμίας), ο οποίος στο 11' καταλόγισε φάουλ έξω από την περιοχή τού ΠΑΟΚ. Την ώρα που ο τερματοφύλακας Μηλίνης έστηνε το τείχος και ο διαιτητής (με γυρισμένη την πλάτη στην εστία μας) έδινε οδηγίες για την εκτέλεση της ποινής, ο Νικολούδης με σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Προς έκπληξη όλων ο διαιτητής κατακύρωσε το γκολ που έμελλε να είναι το μοναδικό της συνάντησης. 

1980-81 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 4-0

Την 1η Φεβρουαρίου 1981 τα γκολ της ΑΕΚ, με τον Μίλτο Παπαποστόλου στον πάγκο, πέτυχαν οι Μανωλάς στο 22' (το πρώτο της καρριέρας του), Γκέσιος στο 36', Μαύρος στο 59' και Βλάχος στο 75'. Στον πάγκο των Θεσσαλονικέων καθόταν ο Ούγγρος Γκιούλα Λόραντ. Ήταν το πρώτο 4-0 της Ένωσης, σκορ το οποίο θα επαναλαμβανόταν άλλες δυο φορές στο μέλλον.

1982-83 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1-3 (Κόρινθος)

Φοβερό ντέρμπι και μεγάλη νίκη ΠΑΟΚ! Την πρωτομαγιά του 1983, ο ΠΑΟΚ επικράτησε της τυπικά γηπεδούχου ΑΕΚ με 1 - 3 στο Δημοτικό Στάδιο της Κορίνθου, έχοντας στον πάγκο του τον Δυτικογερμανό Χάιντς Χέερ. Στο σκορ προηγήθηκαν οι Αθηναίοι, που είχαν τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς στην τεχνική τους ηγεσία, με αυτογκόλ του Φιλώτα Πέλλιου, ενώ οι Θεσσαλονικείς έκαναν την ανατροπή με τους Βασιλάκο στο 59' και το 89' και Κούδα στο 80'.

 

1984-85 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2

Ήταν ένας βαθμός-χρυσάφι για τον ΠΑΟΚ στην πορεία του για την κατάκτηση του τίτλου! Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έχανε με 1-0 στις αρχές όμως του δευτέρου οι Θεσσαλονικείς ισοφάρισαν. Λίγο όμως πριν τελειώσει ο αγώνας ο ΠΑΟΚ δέχτηκε και δεύτερο γκολ με το φινάλε να είναι πραγματικά συγκλονιστικό καθώς πέντε περίπου λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα και μετά από ένα τρελό σουτ του Θωμά Σίγγα η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα της ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ συνέχισε την τρελή του πορεία προς το πρωτάθλημα!

 
1988-89 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 0-0
 
Ο αγώνας ήταν αδιάφορος βαθμολογικά και για τις δυο ομάδες,για την Eνωση όμως ήταν γιορτή. Η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος μετά από δέκα χρόνια, κατακτώντας τον 8ο συνολικά και 1ο επαγγελματικό τίτλο της ιστορίας της! Στα επίσημα του «Ν.Γκούμας» έδωσαν το παρών όλοι οι πρώην πρόεδροι των επιτυχιών και οι παλαίμαχοι. Μπροστά από τη θύρα 21 το στρώμα που υπήρχε εκεί παίρνει φωτιά, πολλοί το είδαν συμβολικά ως κάψιμο των πέτρινων χρόνων. Ο αγώνας δεν διεκδίκησε δάφνες ποιότητος και έληξε ισόπαλος 0-0. Μετά το σφύριγμα της λήξης εκατοντάδες κιτρινόμαυροι φίλαθλοι ξεχύθηκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν μαζί με τους παίκτες.
 
 
1993-94 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 4-3
 
Συγκονιστικό σε εξέλιξη ματς! Στις 18 Σεπτεμβρίου του1994 η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, προερχόμενη από τρία συνεχή πρωταθλήματα προηγήθηκε με 4 - 0 χάρη σε δύο γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου και άλλα δύο του Χρήστου Κωστή, για να διαμορφωθεί το τελικό 4 - 3 από τους Καπετανόπουλο, Ζουμπούλη και Λαγωνίδη με πέναλτι. Στον πάγκο του ΠΑΟΚ καθόταν ο Ολλανδός Άρι Χάαν.
 
 
2001-02  ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 6-2

Ήταν ένα ματς ιδιαίτερο, καθώς ήταν και το τελευταίο του Φερνάντο Σάντος στην πρώτη του θητεία πάγκο της Ένωσης. Η νίκη βέβαια αυτή, άφησε γλυκόπικρη γεύση, μιας και ο Ολυμπιακός δεν έχασε βαθμούς (5-1) από τον Άρη (όπως ήθελε ΑΕΚ) και τελικά πήρε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία (είχε κερδίσει με 4-3 την ΑΕΚ την προηγούμενη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ).

Μπροστά σε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες φίλους της η ΑΕΚ έδωσε μια τρομερή παράσταση. Προηγήθηκε στο 2’ με απευθείας φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα και ακολούθησαν άλλα δύο γκολ πριν το ημίχρονο με τους Ντέμη Νικολαϊδη (24’) και Βασίλη Λάκη (41’). Ο Νικολαΐδης στο 53' ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 4-0, ενώ ο Κωνσταντινίδης λίγα λεπτά αργότερα (63') έκανε το 5-0. Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μειώσει σε 5-2 με δύο γκολ του νεαρού Βοσκαρίδη μέσα σε τρία λεπτά (85', 88'), ενώ ο Ίλια Ίβιτς στις καθυστερήσεις έβαλε το κερασάκι στην τούρτα γράφοντας το τελικό 6-2.

 
2011-12 ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 0-2
 
H τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ στην έδρα της ΑΕΚ! Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με δοκάρι του Χοσέ Κάρλος, αλλά στο 15` ο Γιωργος Χ. Γεωργιάδης έκανε το 0-1 με φοβερό σουτ!  Στο 66' ο Λαζάρ με εξαιρετική κάθετη μπαλιά-τρύπα βρήκε τον Στέφανο Αθανασιάδη ολομόναχο μέσα στην περιοχή του Αραμπατζή που διαμόρφωσε το τελικό 0-2.
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags