Παρασκευή και 13 Νοεμβρίου του 1987, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταύρος Νταϊφάς δέχεται τηλεφώνημα από τον Κώστα Κανάρη, μέλος του Δ.Σ της ΕΠΟ που του ζήτησε να συναντηθεί την επομένη με έναν Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία που ενδιαφέρεται για την αγορά του 51% της ΠΑΕ. Το ραντεβού πράγματι γίνεται το απόγευμα του Σαββάτου και μετά από τρίωρη συζήτηση παρόντος του Κανάρη, υπήρξε μία πρώτη συμφωνία χωρίς να τεθούν στο τραπέζι οικονομικές λεπτομέρειες.
Ο Κανάρης, προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν τότε διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ ως αριστείνδην μέλος της ΕΠΟ.
Ο Παπανδρέου, λόγω των φιλολυμπιακών αισθημάτων του είχε ενημερωθεί (παρουσία και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου) από τον ίδιο τον Νταϊφά για την δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε στον Ολυμπιακό σε συγκέντρωση Ελλήνων και ξένων εφοπλιστών ενώ από τον Κανάρη ήταν ενήμερος για το ενδιαφέρον του Κοσκωτά.
Ο Νταϊφάς είχε διαβεβαιώσει τότε στον Πρωθυπουργό ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ σύντομα ευνοϊκές για τον Ολυμπιακό.
Διαβάστε επίσης...
Την Κυριακή 15 του μήνα η αστυνομία υπό τον φόβο επεισοδίων λόγω της επικείμενης επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου δεν δίνει άδεια για την διεξαγωγή αγώνων σε όλα τα αθλήματα με συνέπεια την μετάθεση της αγωνιστικής στην Α’ Εθνική.
Το βράδυ εκείνης της ημέρας φθάνει στην Αθήνα ο Άγγλος τεχνικός Ντέιβιντ Πλιτ για να συζητήσει με την διοίκηση του Ολυμπιακού το ενδεχόμενο να αναλάβει την ομάδα. Μία εβδομάδα νωρίτερα στις 8 του μήνα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν συντριβεί από τον Παναθηναϊκό με 4-1 ως τυπικά γηπεδούχοι στη κοινή έδρα των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ.
Ο Αλκέτας Παναγούλιας απολύθηκε…παραιτούμενος προφασιζόμενος λόγους υγείας.
Ο Πλιτ που είχε νωρίτερα απολυθεί με την σειρά του από την Τότεναμ επισκέπτεται το πρωί της Δευτέρας τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, παρακολουθεί μέρος της προπόνησης (υπηρεσιακός προπονητής ο Παύλος Γρηγοριάδης) και εν συνεχεία πηγαίνει στο προκαθορισμένο ραντεβού με τον Νταϊφά. Συμφωνεί για συμβόλαιο 2 ½ χρόνων αλλά δεν υπογράφει για τυπικούς λόγους. Θα γύρναγε στην Αγγλία και θα επέστρεφε να δεί τον Ολυμπιακό στο Πειραιώτικο ντέρμπι με τον Εθνικό και από την επομένη να πιάσει δουλειά.
Το ραντεβού της Εκάλης
Το ίδιο όμως βράδυ της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου, στη βίλα του Νταϊφά στην Εκάλη, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντινίδης μαζί με ένα τρίτο πρόσωπο (λέγεται ότι ήταν ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του νυν προέδρου) περιμένουν την άφιξη του Κοσκωτά και του δικηγόρου του. Η συμφωνία κλείνει στα 281 εκατομμύρια δραχμές. Ο Κοσκωτάς έχει μαζί του μια τσάντα, τίγκα στο δολάριο. Την παραδίδει και μαζί και μια επιταγή με το υπόλοιπο ποσό που έληγε την επομένη και την οποία εισέπραξε την Τρίτη το πρωί ο Νταϊφάς.
Για την παρουσία του Μαρινάκη είχαν ειπωθεί πολλά. Ήταν τότε εν ενεργεία βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά. Ήταν ένας από εκείνους που είχαν αρνηθεί να πουλήσουν τις μετοχές τους στον Κοσκωτά και όντως δεν τις πούλησε αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ήταν παρών στο ραντεβού.
Πάντως πριν προχωρήσει στο ραντεβού ο Νταϊφάς είχε ενημερώσει και είχε πάρει την εν λευκώ εξουσιοδότηση από μέλη του ΔΣ, ώστε να διαπραγματευτεί την πώληση. Ανάμεσα τους οι Γουρδομιχάλης, Νομικός, Λιβανός, Χατζηιωάννου και Μαρινάκης. Είχε συγκεντρώσει παρά τις αρνήσεις αρκετών το απαιτούμενο 51% και προχώρησε.
«Καίγεται» η Αθήνα
Από το πρωί της Τρίτης η Αθήνα βρίσκεται μέσα στην συνηθισμένη ειδικά εκείνα τα χρόνια ένταση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επεισόδια, συμπλοκές που φθάνουν στο αποκορύφωμα τους στην διάρκεια και μετά την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.
Οι συμπλοκές κρατούν όλη την νύχτα με αποτέλεσμα 42 συλλήψεις, πάνω από 150 τραυματίες με 27 από αυτούς αστυνομικούς.
Μέσα σε αυτή την τρομερή ένταση με τις πολιτικές απογευματινές εφημερίδες να μεταφέρουν προς τα ξημερώματα το «κλείσιμο», ολοένα και αυξάνεται η φημολογία περί πώλησης του Ολυμπιακού.
Το ίδιο βράδυ σε νυχτερινό κέντρο της παραλίας, ένα φλύαρο γκαρσόνι, πολύ καλά ενημερωμένο όπως αποδεικνύεται, λέει σε παρέα θαμώνων (όλων Ολυμπιακών) την είδηση. Στην παρέα και αθλητικοί συντάκτες που παράτησαν στη μέση την διασκέδαση και έσπευσαν να τηλεφωνήσουν στις εφημερίδες τους. Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης γινόταν «αλλαγή» στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, όσες τουλάχιστον είχαν την δυνατότητα να το κάνουν (Βραδυνή, Ελευθεροτυπία).
Η παρουσίαση Κοσκωτά
Οι εξελίξεις ήταν πλέον ραγδαίες. Το 13.30 της Τετάρτης 18/11, η ΠΑΕ Ολυμπιακός οργανώνει Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Ledra Marriot». O Nταϊφάς αφού αποκάλυψε ότι η ομάδα είχε στοιχήσει πάνω από έξι εκατομμύρια δολλάρια στον εφοπλιστικό όμιλο (περίπου 840 εκατ.δραχμές με την τότε ισοτιμία) και πως είχε συμφωνήσει με τον Ντέιβιντ Πλιτ, ήρθε η συμφέρουσα για τον Ολυμπιακό πρόταση με συνέπεια να προχωρήσει στην πώληση του 51% των μετοχών.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κοσκωτάς αποκαλύποντας τα μεγαλεπήβολα σχέδια του. Τόνισε ότι θα αναλάβει τα υπάρχοντα χρέη, θα τηρήσει την συμφωνία με τον Πλιτ (άσχετα αν δεν την τήρησε ο Άγγλος) και ότι σε πρώτη φάση θα βάλει πάνω από 200 εκατ.δραχμές για μεταγραφές.
Δεν έκρυψε την συμπάθεια του για τον…ΟΦΗ εξαιτίας της Τράπεζας Κρήτης που είχε στην κατοχή του και ούτε ότι στην παιδική του ηλικία παρακολουθούσε πολύ συχνά τον…Παναθηναϊκό καθώς η μητέρα του ήταν εξαδέλφη του μεγάλου άσου των «πρασίνων» Γιάννη Παπαντωνίου που δέσποζε με την ηγετική του φυσιογνωμία την δεκαετία του ’50. Ο αποκαλούμενος «Δάσκαλος», είδωλο των Παναθηναϊκών.
Η διαδρομή του
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 στον Ασπρόπυργο Αττικής και σε ηλικία 11 χρόνων μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Σταύρο, ακολούθησαν τον πατέρα τους Βασίλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πατέρας τους δημιούργησε μια εταιρία αναπαλαίωσης κτιρίων που απέφερε μεγάλη περιουσία στην οικογένεια.
Ο ίδιος σπούδασε οικονομικά αποκτώντας και μάστερ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1979 και προσελήφθει στην Τράπεζα Κρήτης ιδιοκτησίας τότε του Καρρά αναλαβάνοντας παρά τα 25 του χρόνια διευθυντής συναλλάγματος.
Είχε λεχθεί ότι εξαιτίας μίας υπόθεσης πλαστογραφίας είχε εγκαταλείψει εσπευμένα τις Η.Π.Α και δεν μπορούσε να επιστρέψει. Το 1982 αρχίζει η εμπλοκή του στα Μ.Μ.Ε μετά την αγορά του εκδοτικού οργανισμού «Γραμμή» από τον Παύλο Μπακογιάννη.
Την εποχή που αγόρασε τον Ολυμπιακό σχεδίαζε την έκδοση της πρωτοποριακής τεχνολογικά καθημερινής εφημερίδας «24 ώρες» ενώ παράλληλα εξέδιδε τα περιοδικά ΕΝΑ, TV τρία, Δύο, Μία, Τέταρτο καθώς και την «Καθημερινή» που είχε αγοράσει το 1986 από την Ελένη Βλάχου.
Δεν έπινε, δεν κάπνιζε, ήταν τρομερά θρησκόληπτος και παντρεμένος με την Καίτη που του χάρισε πέντε παιδιά.
Απόπειρα αγοράς της ΑΕΚ
Δεκατέσσερις μήνες πριν είχε αποπειραθεί να αγοράσει την ΠΑΕ ΑΕΚ από τον τότε ιδιοκτήτη της Ανδρέα Ζαφειρόπουλο. Η προσέγγιση είχε γίνει μέσω του γνωστού παραγωγού κινηματογραφικών ταινιών Μιχάλη Λεφάκη.
Ο ιδιοκτήτης της «Γκρέκα Φιλμ» είχε προσπαθήσει τα μέγιστα αλλά έπεσε πάνω στη σθεναρή άρνηση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ της ΠΑΕ ΑΕΚ που έκαναν λόγο για «πέτσινα δολλάρια», σωρεία ακάλυπτων επιταγών και άλλες οικονομικές ατασθαλίες. Πείστηκε ο «Ζita Hellas» και δεν προχώρησε καν σε διαπραγμάτευση.
Ο Κοσκωτάς ήθελε πάση θυσία να εμπλακεί με το ποδόσφαιρο και ήταν φανερό αυτό πιστεύοντας ότι η προεδρία μεγάλων ΠΑΕ και ειδικά του Ολυμπιακού ισοδυναμούσε με την δημοφιλία και την αναγνωρισιμότητα ενός Πρωθυπουργού.
Το Παναθηναϊκό παρελθόν του
Λίγα χρόνια μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ενθυμούμενος τα παιδικά του χρόνια έκανε αίτηση και έγινε μέλος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού επί προεδρίας Μαλακατέ. Προσφέρθηκε μάλιστα και δάνεισε 13 εκατ. δραχμές στον Ερασιτέχνη. Δανεικά και αγύριστα.
Παράλληλα αγόρασε 10 μπλοκ διαρκείας στη «Θύρα 3» της Λεωφόρου ενώ σε ραντεβού με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη είχε ζητήσει την αγορά του 25% της ΠΑΕ.
Θρυλείται ότι ο «καπετάνιος» τον είχε τσιμπήσει στο μάγουλο λέγοντας του: «Άσε ρε χοντρούλη, δεν πωλείται ο Παναθηναϊκός».
O μεγαλομέτοχος των «πρασίνων» Βαρδής Βαρδιονογιάννης είχε ρωτηθεί σχετικά και απάντησε:
«Πιστεύω ότι αυτός που ηγείται των μεγάλων ομάδων πρέπει πρώτα να είναι οπαδός τους. Δεν μπορεί να γίνεται πρόεδρος του Ολυμπιακού, κάποιος που έχει μπλοκ διαρκείας στον Παναθηναϊκό. Είναι σαν να αναλάβει ο Φλωράκης πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μοιραίως θα αποτύχει…».
Απαντώντας ο Κοσκωτάς είπε με την σειρά του: «Τι πάει να πεί; Κι ο Μπάρλος ήταν στη Θύρα 3 του Παναθηναϊκού με διαρκείας αλλά πήγε στην ΑΕΚ, την έκανε μεγάλη δύναμη και την πήγε στους τέσσερις της Ευρώπης».
Φιλίες και αντιδράσεις
Από το 1979 που ήρθε από τις Η.Π.Α καλλιέργησε τις δημόσιες σχέσεις του δημιουργώντας φιλίες με ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας. Ανάμεσα τους και ο Σωκράτης Κόκκαλης απλά μέτοχος του Ολυμπιακού εκείνη την περίοδο που είχε ήδη συστήσει την «Ιντρακόμ», ο αντικέρ Λεωνίδας Παρούσης με γκαλερί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και μετοχές στον Ολυμπιακό, ο αντιπρόσωπος φαρμάκων Ανδρέας Χόνδρος και πολλοί ακόμη.
Η επομένη της παρουσίασης Κοσκωτά προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Οι περισσότερες λόγω του ανταγωνισμού των Μ.Μ.Ε ήταν αρνητικές και ήταν φυσικό αυτό.
«Ανήσυχοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού» έγραφε η «Απογευματινή», «Στον αστερισμό των εκατομμυρίων» η «Βραδυνή», «Εκποίηση του Ολυμπιακού στον πράσινο Κοσκωτά» έλεγε το «Έθνος», «300 εκ. για μια ιδέα» σημείωνε η «Ελευθεροτυπία», «Χωρίς διαφάνεια η αγορά του Ολυμπιακού» υπογράμμιζε ο «Ελεύθερος Τύπος» και τέλος τα «Νέα»: «Σε μέλος του Παναθηναϊκού, πούλησε τον Ολυμπιακό».
Πηγή: ritorno2015.com