Τη σεζόν 1979-1980 πραγματοποιήθηκε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γι'αυτό οι ομάδες έπρεπε να ενισχυθούν κατάλληλα για αυτή τη νέα σελίδα που άνοιγε στο χώρο του αθλήματος στη χώρα μας. Έτσι στις 10 Δεκεμβρίου του 1979 ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές, η οποία έμελλε να μείνει στην ιστορία για δύο λόγους. Πρώτον γιατί ο ποδοσφαιριστής ήταν... παιχταράς και δεύτερον, επειδή ελληνοποιήθηκε, ενώ ηταν ξένος, ξεσηκώνοντας τεράστιες αντιδράσεις.
Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταγράφεται στο Τριφύλλι κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει τις μετακινήσεις αλλοδαπών. Γι'αυτό, παρουσιάστηκε αρχικά ως ομογενής με το όνομα Γιάννης Μπουμπλής. Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά τις ενστάσεις του Ολυμπιακού για πλαστογραφία. Για το λόγο αυτό ο Ρότσα αγωνίστηκε ως ξένος έως τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών στην Ελλάδα, οπότε και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.
Μάλιστα την περίοδο 1981-82 οι «αιώνιοι» βρέθηκαν σε μια συνεχόμενη διαμάχη για τον παίκτη. Η υπόθεση κατέληξε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί ενεπλάκησαν ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της θέσης του Παναθηναϊκού για την ελληνικότητα του Μπουμπλή και ο σύμβουλος Επικρατείας και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κουβελάκης που αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε Μπουμπλής, αλλά μόνο Ρότσα.
Τα συνθήματα και η ατάκα καπετάνιου για Ρότσα
«Αλλαγή δεν γίνεται με Έλληνα Μπουμπλή» ήταν ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα της εποχής που υπήρχε και σε πανό στο «Καραϊσκάκης» ενώ οι φίλοι του Παναθηναϊκού απαντούσαν με το «Φόρτσα Ρότσα Μπουμπλής». «Γκρινιάζουν γιατί θα τους…καρφώνει σε κάθε ματς» είχε πει ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά ενώ ο Ολυμπιακός με τον Σταύρο Νταϊφά προχωρά σε ποινική δίωξη κατά του παίκτη.
Η απώλεια του πρωταθλήματος
Αποτέλεσμα της πολυετούς διαμάχης με τον Ολυμπιακό, ήταν ο Παναθηναϊκός να στερηθεί τις υπηρεσίες του για έναν χρόνο με αποτέλεσμα να χάσει το πρωτάθλημα του 1982. Στις 13 Ιανουαρίου 1982, μετά την ήττα του με 3-2, από τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο, ο Ολυμπιακός έκανε ένσταση για τη συμμετοχή του Ρότσα με συνέπεια το ΑΣΕΑΔ να ακυρώσει το δελτίο του ποδοσφαιριστή. Ο Παναθηναϊκός επηρεάστηκε αγωνιστικά και από πρωτοπόρος του πρωταθλήματος αναδείχθηκε δεύτερος.
Θύμα της κόντρας Βαρδινογιάννη-Νταϊφά
Πως έβλεπε εκείνη την εποχή ο Ρότσα τη διαμάχη των αιωνίων γύρω από το όνομά του; «Στην Ελλάδα ήμουν γραμμένος με το επίθετο Μπουμπλής στα μητρώα του δήμου Αιγάλεω. Δεν είχαν σχέση οι Βαρδινογιάννηδες όπως λεγόταν. Αργότερα όμως, τσακώθηκε ο Βαρδινογιάννης με το Νταϊφά, που ήταν και κουμπάροι και ένα από τα θύματα της κόντρας τους ήμουν εγώ. Έγιναν καταγγελίες σε βάρος μου από το Νταϊφά και η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια. Το 1982, πριν από έναν αγώνα με τον ΟΦΗ, μου ακυρώνουν το δελτίο. Έγινε χαμός. Ξεσηκώθηκε ο κόσμος και συγκεντρώθηκαν 15.000 φίλαθλοι στο Σύνταγμα. Εγώ ήμουν ράκος. Το αστείο, όμως, είναι άλλο. Στη δίκη ο εισαγγελέας πρότεινε να φυλακιστώ για πέντε χρόνια. Από τον Παναθηναϊκό, ποιον να καταδικάσουν;», είχε δηλώσει ο Ρότσα στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής στις 2 Φεβρουαρίου του 2003.
Η ΕΠΟ αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή του Ρότσα στο πρωτάθλημα τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου και ο αθλητής επανεμφανίστηκε με τον Παναθηναϊκό στις 19 του μηνός, λίγο πριν συμπληρώσει ένα έτος εκτός γηπέδων. Τρεις μήνες πριν, είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τους επίσης “παράνομα” ελληνοποιημένους ποδοσφαιριστές Αλφρέντο Γκλασμάνη, Νόνι Λίμα, Χουάν Λίσα, Νέτο Γκουερίνο, Χουάν Μοντέζ, Εντουάρντο Κοντογεωργάκη και Ρομπέρτο Χιλ. Την επόμενη χρονιά (1983-84) που ο Ρότσα έπαιξε κανονικά, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ.
Τον είχε αγοράσει για 2 πέσος η Μπόκα
Ο Αργεντινός δεν ήταν απλά ένας μέσος που μας ήρθε από τη Νότια Αμερική. Διακρινόταν για την επιδεξιότητα του στο χειρισμό της μπάλας, τις μεταβιβάσεις του και οργανωτικές του αρετές, ενώ υπήρξε 27 φορές Διεθνής. Η μεταγραφή του στην Μπόκα Τζούνιορς το 1978 έγινε από τον εβληματικό προπονητή για το σύλλογο Χουάν Κάρλος Λορένζο ο οποίος υποστήριξε πως ο Ρότσα τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Μπόκα και το κορυφαίο δεκάρι στη χώρα. Μάλιστα ο ίδιος τεχνικός είχε χαρακτηρίσει τη μεταγραφή στην Ελλάδα ως μια από τις πιο επιτυχημένες κινήσεις του συλλόγου καθώς τον αγόρασαν 2 πέσος και εκτίναξαν την αξία του πουλώντας τον για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.
Το πρώτο γκολ και οι τίτλοι
Ο Ρότσα έκανε σεφτέ με τον Παναθηναϊκό στο στάδιο της Τούμπας στις 9 Μαρτίου 1980 στο νικηφόρο 0-2 επί του ΠΑΟΚ. Μέχρι το 1989 όπου σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (1984, 1986), πέντε Κύπελλα Ελλάδας (1982, 1984, 1986, 1988, 1989) και ένα σούπερ καπ (1988). Το 1994 ανέλαβε τον πάγκο του Παναθηναϊκού, τον οποίο οδήγησε δύο φορές στην κατάκτηση του τίτλου (1995, 1996) και του Κυπέλλου (1994, 1995).
Για την ιστορία τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός έκανε την επένδυση με την αγορά του Ρότσα, η ομάδα τερμάτισε τρίτη. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα με 47 πόντους, ισοβαθμώντας με τον Άρη, τον οποίο νίκησε σε αγώνες μπαράζ. Το Τριφύλλι είχε 45.