Λύση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού φαίνεται ότι ψάχνει ο Παναθηναϊκός για να πάρει την αδειοδότηση. Όπως σας πληροφόρισε το sportdog.gr ο Βασίλης Κωνσταντίνου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και ζήτησε διευκρινίσεις όσον αφορά την UEFA. Αν δηλαδή η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπορεί να εγκρίνει την αποπληρωμή χρεών των ΠΑΕ σε 120 δόσεις, βάσει του σχετικού νόμου που είναι σε ισχύ στην Ελλάδα, προκειμένου το Τριφύλλι να αποφύγει το σοκ του υποβιβασμού στη Football League.
Από το ρεπορτάζ προκύπτουν κάποια ερωτήματα, όσον αφορά τη δίοδο που συζήτησε ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ και παλαίμαχος τερματοφύλακας του συλλόγου. Προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε αυτά, το sportdog.gr απευθύνθηκε στον Δημήτρη Μπούκα, δικηγόρο, διαμεσολαβητή και συντονιστή του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Διαβάστε επίσης...
Πληροί τα κριτήρια;
Ο νομικός μιλώντας για το θέμα ανέλυσε τα βασικά κριτήρια που απαιτούνται για να μπει μία εταιρεία στον μηχανισμό, υπογράμμισε όμως ότι απαιτείται χρόνος κάτι που δεν ευνοεί την πράσινη ΠΑΕ στην παρούσα φάση. «Ο Παναθηναϊκός ειναι βιώσιμος; Τότε πρέπει να πάμε, να δούμε αν μπορεί να επιλεχτεί, γιατί η όλη διαδικασία γίνεται μέσω μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πρέπει να έχει μία θετική χρήση στις τρεις προηγούμενες. Δηλαδή κέρδη σε μία από τις τρεις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή 2016, 2015, 2014. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ελέγξουμε τους ισολογισμούς καθότι πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία. Αν προκύψει, ότι πληροί τα κριτήρια, σίγουρα μπορεί να μπει στον εξωδικατικό μηχανισμό. Αυτή είναι όμως είναι μία διαδικασία που παίρνει πάρα πολύ χρόνο», σχολίασε αρχικά ο δικηγόρος και συνέχισε:
«Το κρίσιμο απ' ότι αντιλαμβάνομαι σε όλες τις συζητήσεις, είναι ο χρόνος. Δεν μπορείς, να γυρίσεις και να πεις, ότι “αύριο εγώ καταθέτω την αίτηση και περιμένω, να ανατεθεί σε συντονιστή”, καθότι είναι μεγάλη η επιχείρηση, λόγω του ότι είναι ανώνυμη εταιρεία και θα χρωστάει πάνω από 2 εκατ.ευρώ. Πρέπει να κατατεθούν 30 δικαιολογητικά, αιτείται ένα μπίζνες πλαν και μία οικονομοτεχνική μελέτη, που να δείχνει, ότι τα επόμενα χρόνια προσδοκά συγκεκριμένα έσοδα, βάσει των οποίων, αν βγάλεις τα μηνιαία κόστη, δηλαδή έξοδα της επιχείρησης, θα μπορεί να της μένει κάτι για την αποπληρωμή των οφειλών της. Θα αφαιρέσει ένα 90% των τόκων, προστίμων και των προσαυξήσεων που υπάρχουν προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Και μετά θα της βγει μία δόση».
Εξώδικος μηχανισμός ίσον εξόφληση εργαζομένων
Για να γίνει αυτό όμως υπάρχουν βασικές προϋποθέσεις. «Στην προκείμενη περίπτωση, το πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό, είναι ότι χρωστάει κυριολεκτικά σε όποιον μιλάει ελληνικά. Δηλαδή μπορεί να χρωστάει σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζομένους, πιστωτές. Εδώ θα πάμε και θα δούμε, αν κάποιος πιστωτής έχει κάτω από το 1,5% της συνολικής οφειλής. Οι οφειλές προς τους εργαζομένους πρέπει να εξοφληθούν ολοσκερώς, καθώς δεν υπόκεινται σε κούρεμα, όπως και οι οφειλές προς ασφαλιστικές εισφορές», τονίζει ο Δημήτρης Μπούκας.
Ο νόμος είναι αποδεκτός από την ευρωπαϊκή νομοθεσία; «Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένας νόμος που έχει πάρει την έγκριση των θεσμών, όχι στο σύνολό του. Περιμένουμε ακόμα την τελευταία έγκριση αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Άρα δεν τίθεται θέμα, αν οι θεσμοί, η τρόικα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν, ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι καλώς ή κακώς συμβατός. Από την στιγμή που έχει πάρει την έγκρισή τους και έχει θεσμοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η ουσία του συγκεκριμένου νόμου, είναι να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις», απαντά ο διαμεσολαβητής και συντονιστής του εξωδικαστικού νόμου.
Δεν είναι μάχη του Παναθηναϊκού με την UEFA
Μπορεί η UEFA να εγκρίνει την αδειοδότηση βάσει του συγκεκριμένου νόμου για την αποπληρωμή χρεών των ΠΑΕ σε 120 δόσεις; «Επαναλαμβάνω, είναι μία διαδικασία που θα τραβήξει σε χρόνο. Αν καταφέρει να καταθέσει την έκθεση μέχρι το τέλος του 2017, μην περιμένετε να έχει οριστεί συμφωνία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Δηλαδή πάμε για τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους», τονίσει και ο Δημήτρης Μπούκας και συμπληρώνει:
«Ο Παναθηναϊκός αντιλαμβάνομαι ότι έχει πίεση χρόνου. Γιατί έχει πίεση χρόνου; Γιατί προφανώς δεν μπορεί να πάρει φορολογική και ασφαλιστικη ενημερότητα. Αν θέλει να πάει στον εξωδικαστικό και να πάρει ενημερότητες, θα πρέπει να φτάσει σε μία συμφωνία. Μιλάμε για ένα θέμα που μπορεί να τραβήξει πάνω από 6 με 9 μήνες. Άρα όλο αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει ενημερότητες, αν θέλει να μπει στη διαδικασία του εξωδικαστικού. Άρα εδώ δεν υπάρχει θέμα UEFA. Εδώ είναι μάχη του Παναθηναϊκού με τον χρόνο».
Κληθείς να απαντήσει ο δικηγόρος αν ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι η λύση αυτήν τη στιγμή για τον Παναθηναϊκό ήταν ξεκάθαρος. «Εκτός από τις οφειλές τις τρέχουσες και τις παλιές το πρόβλημά του είναι, ότι δεν υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Για να πάρει θα πρέπει να πάει, σε μία από τις τρέχουσες ρυθμίσεις, δηλαδή 12 ή 24 δόσεις, 800.000-900.000 τη μηνιαία. Άρα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, γι'αυτό απ' ότι καταλαβαίνω, προτάσσεται η λύση του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή 120 δόσεις, με περίοδο αποπληρωμής σε 10 χρόνια για το δημόσιο και μπορεί σε περισσότερα χρόνια για τους υπόλοιπους πιστωτές, τράπεζες και άλλους. Για να φτάσουμε όμως σε μία τόσο μεγάλη συμφωνία, με τόσους πολλούς πιστωτές, για τον Παναθηναϊκό, απαιτείται πολύς χρόνος. Άρα για όσο διάστημα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, άρα δεν παίρνεις την αδειοδότηση», λέει και καταλήγει «Αν το θέμα είναι ο χρόνος, ο εξωδικαστικός δεν είναι η λύση».