Είναι νόμος απαράβατος της ζωής. Συνήθως, εκτιμάς κάτι όταν το χάσεις. Τότε καταλαβαίνεις την πραγματική του αξία, αναπολείς, νοσταλγείς, μα δεν γίνεται τίποτα.

Πάνε κοντά τρία χρόνια (και κάτι) που ο Λίνο αποφάσισε να βάλει τέλους στην σχέση του με τον ΠΑΟΚ κι από τότε η βαριά σκιά του έχει... πνίξει όποιον προσπάθησε να αναπληρώσει το κενό του στη θέση του αριστερού μπακ!

Αλήθεια, που να βρεις νέο Λίνο; Γίνεται; Δεν γίνεται. Που να βρεις τέτοια σέντρα - μαχαιριά; Τέτοιο υποδειγματικό πακέτο σούπερ επαγγελματία, με ντοκτορά στη θέση δεν βρίσκεται πια στην πιάτσα, τουλάχιστον στο επίπεδο του ΠΑΟΚ. 

Και να φανταστεί κανείς ότι ο Φερνάντο Σάντος τον είχε αλιεύσει στα αζήτητα τους Πόρτο τον Ιανουάριο του 2009, βρίσκοντας έναν αληθινό θησαυρό μες τα σκουπίδια των «δράκων», στους οποίους περίσσευε!

Οι αριθμοί λένε πως ο Βραζιλιάνος φόρεσε την φανέλα με τον Δικέφαλο στο στήθος 220 φορές, με απολογισμό 16 γκολ και 41 ασίστ, μα πολλές φορές η προσφορά δεν αποτυπώνεται μόνο με νούμερα. Φαίνεται από το στερητικό σύνδρομο μετά το αντίο. Από την δυσκολία να βρεις κάποιον σαν κι αυτόν.

Έκτοτε, από την θέση πέρασαν άλλα 12 άτομα, άλλοι περιστασιακά, άλλοι μόνιμα, άλλοι κατ' ανάγκη. Κανείς δεν μπόρεσε να πλησιάσει έστω την προσφορά του Λίνο και να γίνει σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Κανείς δεν μπόρεσε να μακροημερεύσει και να κερδίσει τις καρδιές της εξέδρας. Ο Μάριν Λέοβατς, ο οποίος πήρε σχεδόν εργολαβία το πόστο την τελευταία διετία, αποχωρεί όπως όλα δείχνουν τον Ιανουάριο και ο ΠΑΟΚ βγαίνει ξανά στο ψάξιμο για αριστερό μπακ, σε μία θέση που στοιχειώνει με ένα περίεργο τρόπο την ομάδα.

Και να πει κανείς ότι ο ΠΑΟΚ δεν έδωσε λεφτά για τη θέση; Ο Ράζβαν Ρατς ήρθε ως φίρμα και με συμβόλαιο πάνω από 6 «κατοστάρικα» ετησίως. Ο Γιώργος Τζαβέλλας και ο Νίκος Σπυρόπουλος ήρθαν ως διεθνείς με την Εθνική Ελλάδας και ο Μάριν Λέοβατς κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, τα περισσότερα, που έχει δώσει ποτέ ο ΠΑΟΚ για αριστερό μπακ. Είπαμε όμως. «Λαχεία» σαν τον Λίνο δεν εμφανίζονται κάθε μέρα στον δρόμο...

Ένα κενό που δεν καλύφθηκε ποτέ

Οι 12 αριστεροί μπακ, μετά τον Βραζιλιάνο

Στα 3,5 αυτά χρόνια από τη θέση πέρασε κόσμος και κοσμάκης. Ο Νίκος Σπυρόπουλος ήρθε στα 30 από την Κιέβο Βερόνα ως εν ενεργεία διεθνής, αλλά έκανε μόλις 25 (αδιάφορα) ματς με τα ασπρόμαυρα. Ο Ράζβαν Ρατς ήταν μια χαρά μέχρι που άρχισε να σκέφτεται πρώτα την τσέπη του. Ο Γιώργος Τζαβέλλας ήρθε ως μπακ, όμως μετατέθηκε ως στόπερ με το γνωστό φινάλε. Ο Νίκος Κοροβέσης δεν πήρε ποτέ ευκαιρίες, ο Στέλιος Ποζατζίδης δεν είχε πιθανότατα το επίπεδο, ο ελπιδοφόρος Δημήτρης Γιαννούλης αγωνίστηκε μόλις σε 2 ματς, οι δεξιοπόδαροι Κίτσιου, Μυστακίδης και Δεληγιαννίδης υποστήριξαν με αξιοπρέπεια τη θέση, όποτε χρειάστηκε, ο Λεβέκ αποδείχθηκε «γυάλινος», ο Λέοβατς ήταν μία μετριότητα, ο Βιεϊρίνια αποδείχθηκε λύση ανάγκης και τώρα έρχεται πάλι η σειρά του Κρέσπο. Ένα γαϊτανάκι χωρίς τελειωμό.

Το μαύρο κουτί για Λέοβατς και Λεβέκ

Ο εύθραυστος ψυχικά Μάριν Λέοβατς και ο εύθραυστος σωματικά Ντόριαν Λεβέκ άφησαν φέτος τον ΠΑΟΚ γυμνό στη θέση του αριστερού μπακ
Οι μεταγραφές είναι σαν τα αυγά kinder. Ποτέ δεν ξέρεις τι δώρο κρύβουν μέσα. Μπορεί να σε ενθουσιάσει, μα και μπορεί να σε ξενερώσει. Το κακό είναι πως ποτέ δεν ξέρεις που και πόσο μπορούν να σου χρησιμεύσουν. 

Ο Μάριν Λέοβατς ήρθε στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2015 και διαφημίστηκε ως ο επόμενος αριστερός μπακ της Εθνικής Κροατίας. Για πάρτη του ο Δικέφαλος του Βορρά δεν δίσταζε να βγάλει από το ταμείο του 1,3 εκατομμύριο ευρώ, με τον συμπατριώτη του, Ιγκόρ Τούντορ να βάζει το χέρι του στη φωτιά για αυτόν και τον Φρανκ Άρνεσεν να εγγυάται για την μεταγραφή.

Μόνο που στην πράξη ο Μάριν Λέοβατς αποδείχθηκε ένας απλώς... average παίκτης που δεν είχε τίποτα σε υπερθετικό βαθμό στο παιχνίδι του. Ούτε πολύ καλή σέντρα, ούτε μεγάλη ταχύτητα, ούτε ιδιαίτερη τεχνική, ούτε καμιά φοβερή ανασταλτική ικανότητα, ούτε κάτι φοβερό από ταχυδυναμικής άποψης. Ένας συμβατικός μπακ, που είτε ο ΠΑΟΚ έπαιζε με τρεις είτε με τέσσερις στην άμυνα ήταν μονίμως του 6-7 και ο οποίος είχε την κακή συνήθεια να εξαφανίζεται στα μεγάλα παιχνίδια. 

Ο λόγος μπορεί να ερμηνεύεται στην διάθεση του να αποχωρήσει από τον ΠΑΟΚ αυτό τον Ιανουάριο. Ο ίδιος λέει ότι θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω σε μεγαλύτερη ομάδα. Ο ΠΑΟΚ υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Κροάτης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντέξει την πίεση κι ότι νιώθει ψυχολογικά πιεσμένος στον ΠΑΟΚ. Ο καθένας επιλέγει την δική του αλήθεια. Αυτή του γηπέδου έδειξε ότι ο Κροάτης δεν θα λείψει σε πολλούς.

Ο Λεβέκ ήταν μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ήρθε ως ελεύθερος από την Γκινγκάμπ, αφού κάποιοι θυμόντουσαν το πολύ physique αγωνιστικό του στιλ στα δύο παιχνίδια με την Γκινγκάμπ για το Europa League. Δεν ήρθε τραυματίας, αλλά όντως με βαρύ ιατρικό παρελθόν. Στις πρώτες προπονήσεις της προετοιμασίας, οι περισσότεροι μεσοεπιθετικοί που τα έβαλαν μαζί του μιλούσαν για ένα «τείχος» που δεν το περνάς με τίποτα. Το παράδοξο με αυτόν λοιπόν ήταν πως τα προβλήματα τραυματισμών, που τον καθήλωσαν ήταν όλα μυϊκά (στον τετρακέφαλο και την γάμπα) και όχι στον αστράγαλο που είχε χειρουργήσει στο παρελθόν με αποτέλεσμα να μείνει ένα χρόνο εκτός δράσης. Τέτοια πράγματα είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Έγιναν όμως και ζητούν επίλυση. Ο ΠΑΟΚ είναι γυμνός στην θέση του αριστερού μπακ και πλέον απαιτείται λύση...

Πηγή : FORZA