Ο Ευάγγελος Γραμμένος εξήγησε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσει το VAR στην Ελλάδα και υποστήριξε πως τα λάθη των διαιτητών δεν θα πάψουν να υπάρχουν αλλά θα μειωθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟ στην κάμερα της NOVA για το Video Assistant Referee, το στάδιο που βρίσκεται το εγχείρημα, το κόστος για την εφαρμογή του και τη συνεργασία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας με την κυβέρνηση:
-Κύριε πρόεδρε αρχικά θα ήθελα να μου πείτε σε τι στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις για το VAR...
"Οι επαφές με τη FIFA έχουν γίνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Με τη συμμετοχή και τεχνικών από πλευράς FIFA που μας ανέλυσαν τόσο στην ομοσπονδία όσο και στο υπουργείο αθλητισμού, θυμίζω ότι η πρώτη συνάντηση που έγινε στην ΕΠΟ ήταν παρουσία του κυρίου Βασιλειάδη. Έχουν γίνει όλες οι προκαταρκτικές ενέργειες έτσι ώστε να έχουμε και εμείς μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι σημαίνει αυτή η νέα τεχνολογία στο ποδόσφαιρο.
Στη συνέχεια αφού κάναμε κάποιες επαφές και με συγκεκριμένες εταιρείες που μπορούν να υποστηρίξουν τεχνολογικά το εγχείρημα ήρθαμε σε μια συμφωνία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο έχει την τεχνογνωσία και στην τελευταία συνάντηση με τον κύριο Παππά και τον κύριο Βασιλειάδη αποφασίστηκε ότι το κόστος της υποδομής και της ψηφιακής υποστήριξης όλου αυτού του εγχειρήματος θα το αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία βέβαια και με το Υπουργείο Οικονομικών, υπό την έννοια ότι θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Σ' αυτό το στάδιο βρισκόμαστε και περιμένουμε τις ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργείου για να προκηρυχθεί διαγωνισμός, να βγει ο μειοδότης, να υπογραφούν συμβάσεις και όλα τα σχετικά. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των διαιτητών οι οποίοι θα είναι εντεταλμένοι όσον αφορά στη λειτουργία του VAR".
-Υπάρχει κάποια εικόνα για το πως θα λειτουργεί το VAR; Θα υπάρχει επιπλέον διαιτητής στο ειδικό δωμάτιο για να ενημερώνει τους διαιτητές;
"Δεν είναι ένας διαιτητής, είναι μια σειρά από συνεργάτες που έχουν την τεχνογνωσία του διαιτητή. Εμείς επιλέξαμε το κεντρικό σύστημα, δηλαδή με μία μονάδα υποστήριξης. Όχι δηλαδή ανά γήπεδο. Κάτι που είναι και πιο ασφαλές και απ' όσο μας διαβεβαιώνουν είναι και αυτό που λειτουργεί καλύτερα υπό την έννοια της συγκέντρωσης των γεγονότων σ' ένα σημείο.
Αυτά όμως είναι θέματα περισσότερο τεχνικής φύσεως, στα οποία θα κληθεί και η ΚΕΔ με τον κύριο Περέιρα και τους συνεργάτες του, καθώς και κάποιων άλλων τεχνικών που έχουν την τεχνογνωσία. Η εκπαίδευση θα είναι καθοριστικής σημασίας διότι αυτό το εγχείρημα είναι καινούργιο. όσο και αν φαντάζει απλό στη συνείδηση του κόσμου δεν είναι καθόλου απλό.
Χρειάζεται ταχύτητα, συγχρονισμός, χρειάζονται πολλά πράγματα. Είναι το τεχνικό κομμάτι, για το οποίο προφανώς δεν είμαι ο αρμόδιος να μιλήσω. Σε γενικές γραμμές πάντως έτσι θα κινηθεί η διαδικασία στο μέλλον".
-Η λήψη αυτών των πλάνων θα γίνεται μέσω των καμερών της τηλεοπτικής μετάδοσης ή θα υπάρχουν επιπλέον κάμερες αποκλειστικά για τη δική σας χρήση;
"Αυτό είναι αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Έχει άποψη, έχει γνώση, έχει αναλύσει το θέμα και η διαβεβαίωση είναι πως μπορεί να υποστηριχτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".
Εικόνα για το κόστος υπάρχει; Γνωρίζεται πόσο θα κοστίσει το συγκεκριμένο εγχείρημα;
"Η σύμβαση που θα υπογράψουμε κατά πάσα πιθανότητα θα έχει διάρκεια πέντε ετών. Το κόστος κατά μία πρόχειρη εκτίμηση θα ανέλθει περίπου στα 8 εκατ. ευρώ. Ίσως και επιπλέον για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασης. Όμως αυτό έχει να κάνει και με τη μειοδότρια εταιρεία.
Με τις συμμετέχουσες εταιρείες στον διαγωνισμό και κατ' επέκταση με την εταιρεία που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή. Φυσικά δεν θα εξεταστεί μόνο η οικονομική προσφορά, αλλά και οι προδιαγραφές για να το υποστηρίξει με ασφάλεια".
-Ο κύριος Βασιλειάδης είπε μεταξύ άλλων πως με το VAR θα εξαλειφθούν οι σκιές και το παρασκήνιο από το ποδόσφαιρο; Ποια είναι η άποψή σας; Θα βοηθήσει στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου στη χώρα μας;
"Νομίζω ότι συζητάμε για ένα ζήτημα το οποίο θα χαρακτήριζα και αυτονόητο. Όταν έχεις την τεχνική υποστήριξη για την ανάλυση μιας αμφισβητούμενης φάσης, προφανώς η τεχνολογία μπορεί να δώσει μια ασφαλή λύση. Κατά συνέπεια να σου δώσει τη δυνατότητα της σωστής λήψης της απόφασης.
Είναι μια καινοτομία και είναι από τους βασικούς στόχους που έχουμε θέσει και εμείς παράλληλα με το υπουργείο αθλητισμού ως ομοσπονδία. Πιστεύω ότι θα εξαλείψει σε σημαντικό βαθμό την όποια καχυποψία, την όποια αμφισβήτηση. Βέβαια, το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι των λαθών.
Πάλι θα γίνουν κάποια λάθη ανθρώπινα. Το σίγουρο είναι πως με την εισαγωγή της νέας αυτής τεχνολογίας θα υπάρξει μείωση όσον αφορά στο διαιτητικό λάθος. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου".
-Το VAR ουσιαστικά θα μπει στη ζωή μας για τα καλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήδη εφαρμόζεται σε κάποια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όχι όμως στην Ισπανία ή στην Αγγλία. Σας αγχώνει αυτό; Είναι κάτι που σκέφτεστε;
"Το εφαρμόζουν στη Γερμανία, όπως και στην Ιταλία. Γίνονται σκέψεις να μπει και στην Αγγλία και στην Ισπανία, όμως δεν γνωρίζω τι σκέφτονται οι υπόλοιπες ομοσπονδίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, εξακολουθώ και υποστηρίζω την άποψη ότι θα εξαλείψει κάποια από τα λάθη που γίνονται στο ποδόσφαιρο.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας τουλάχιστον θα μειωθεί, το διαιτητικό. Το αν με διακατέχει άγχος, όπως σε κάθε νέο που έρχεται να μπει στη ζωή μας, ναι βεβαίως και έχω κάποιο άγχος, αλλά όλα στην πράξη δοκιμάζονται. Θα το επιχειρήσουμε γιατί είναι για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και στην πορεία θα δείξει ποια θα είναι τα αποτελέσματα για όλους. Όχι μόνο για την ομοσπονδία, τον κόσμο, τις ομάδες, τις ΠΑΕ. Θα φανεί πιο θα είναι το αποτέλεσμα και αν θα έχει θετικό πρόσημο ή όχι. Προσωπική μου άποψη θα έχει θετικό πρόσημο".
-Για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ΕΠΟ των ημερών σας και την κυβέρνηση. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη λειτουργία της ομοσπονδίας αλλά και την εφαρμογή του VAR;
"Κάθε φορέας του αθλητισμού πρέπει να έχει τη συνεργασία με την πολιτεία. Υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια μια παράφραση της έννοιας αυτοδιοίκητο. Το έχω πει κατ' επανάληψη δημοσίως ότι το αυτοδιοίκητο είχε καταντήσει λάστιχο. Το τεντώναμε, το μαζεύαμε. Κανείς δεν ήξερα τα όριά του.
Η έννοια του αυτοδιοίκητου δεν απαγορεύει, αντίθετα επιτάσσει σε κάποια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κοινωνία γιατί το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν πρέπει μαι ομοσπονδία ενός αθλήματος όπως το ποδόσφαιρο να μην συνεργάζεται με την πολιτεία.
Ξαναλέω με την πολιτεία, με την κάθε κυβέρνηση. Όχι κατ' ανάγκη με την παρούσα κυβέρνηση. Η πολιτεία είναι η συντεταγμένη πολιτεία, είναι το κράτος δικαίου. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να έχεις τη συνεργασία που πρέπει. Τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης του ποδοσφαίρου είναι ζητήματα που προβλέπονται στο καταστατικό, προβλέπονται στο καταστατικό χάρτη και της FIFA και της UEFA.
Είμαστε σε θέση να ξεχωρίζουμε κάποια πράγματα ώστε να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία του αυτοδιοίκητου, η πολιτεία. Αλίμονο δηλαδή αν μία ομοσπονδία, όποια και αν είναι αυτή και όπως και αν χαρακτηρίζεται σε σχέση με τη λειτουργία της, αυτοδιοικητική ή μη αυτοδιοικητική δηλαδή, δεν μπορεί να έχει με την ελληνική πολιτεία μια συνεργασία. Αν αυτή η συνεργασία είναι αγαστή συνεργασία τότε βέβαια είναι ακόμα καλύτερα. Τα πράγματα είναι απλά".