Ο Πειθαρχικός Κώδικας δεν εξετάζει την ποιότητα της σωματικής βλάβης αλλά την ύπαρξή της ή όχι, κατ' επέκταση είναι υποχρεωμένος ο τακτικός δικαστής να βγάλει απόφαση κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών, τιμωρία έδρας και πρόστιμο, όπως αποκάλυψε στο sportdog.gr ο Αλέξης Κούγιας.

Παράλληλα, ο επιφανής νομικός αναφέρθηκε στο τι θα μπορούσε να είχε κάνει ο ΠΑΟΚ μετά το συμβάν με τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρσία, προκειμένου να μην υπήρχε η φημολογία περί σκηνοθετημένου περιστατικού, ενώ σχολίασε ότι το φετινό πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

«Δεν υπάρχει διάκριση για το πόσο σοβαρή είναι η σωματική βλάβη. Ακούω να τοποθετούνται διάφοροι και δεν εξετάζουν το κρίσιμο θέμα. Αυτό που θα εξετάσει και η επιτροπή δηλαδή, η οποία αποτελείται από τακτικούς δικαστές: Η ουσιαστική και η νομική έννοια της σωματικής βλάβης. Σωματική βλάβη τι θεωρείται σύμφωνα με το νόμο; Από έναν απλό μώλωπα, μια εκδορά ή ένα θλαστικό τραύμα. Ο Πειθαρχικός Κώδικας, σε αντίθεση με τον Ποινικό Κώδικα, δεν κάνει διάκριση στη σωματική βλάβη. Ο Ποινικός Κώδικας την εκδορά την ονομάζει απλή σωματική βλάβη, για παράδειγμα, και το σκίσιμο στο κεφάλι επικίνδυνη σωματική βλάβη. Η διαφορά είναι ότι στον Ποινικό Κώδικα η μεταχείριση είναι διαφορετική, γιατί η όλως ελαφρα σωματική βλάβη θέλει μήνυση από τον παθόντα, ενώ η επικίνδυνη σωματική βλάβη (όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του θύματος) ενεργείται αυτεπάγγελτα από τη Δικαιοσύνη», σχολίασε αρχικά ο γνωστός ποινικολόγος και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Ο Πειθαρχικός Κώδικας όμως, αντιγράφοντας από τη FIFA και την UEFA, δεν εξετάζει την ποιότητα της σωματικής βλάβης. Τον ενδιαφέρει μόνο η ουσιαστική και νομική έννοια "Σωματική Βλάβη". Άρα ο πειθαρχικός δικαστής μόνο που θα διαπιστώσει έναν μώλωπα από την εκτόξευση ενός αντικειμένου σε αξιωματούχο αγώνα (από τη στιγμή που ο παρατηρητής του αγώνα και ο διαιτητής επέτρεψαν στον Όσκαρ Γκαρσία να βρίσκεται στον πάγκο θεωρείται αξιωματούχος αγώνα - αλλιώς θα έπρεπε να μην του είχε επιτραπεί η είσοδος), είναι υποχρεωμένος να βγάλει μια και μοναδική απόφαση: Μηδενισμό της υπαίτιας ομάδας, αφαίρεση τριών βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και δύο βαθμών από το επόμενο, τιμωρία της έδρας και χρηματικό πρόστιμο. Εκείνο που είναι τραγικό και έπρεπε να υπάρχει στον πειθαρχικό κώδικα, κάτι για το οποίο επί σειρά ετών προσπαθώ να το αλλάξω, είναι η έννοια της αντικειμενικής ευθύνης. Δηλαδή, είναι αδιανόητο να καταστραφεί μια ομάδα επειδή υπάρχει ένας οπαδός κομπλεξικός είτε κακής διαγωγής στην εξέδρα».

Πώς κρίνετε την αντίδραση των ανθρώπων του Ολυμπιακού σε όσα συνέβησαν στο γήπεδο;

«Ο Ολυμπιακός ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο, είναι φανερό αυτό. Και λειτούργησε άψογα για να προασπίσει τα συμφέροντά του. Δεν ξέρω ποιος έδωσε τις εντολές, αλλά λειτούργησε άψογα. Σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ ο οποίος θα μπορούσε να κάνει κάτι μοναδικό αν ήθελε: Να μήνυε για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αγνώστων στην αρχή και την ίδια στιγμή να ζητούσε από τον εισαγγελέα υπηρεσίας να έστελνε ιατροδικαστή στο γήπεδο. Έτσι δεν θα υπήρχε αυτή η φημολογία περί σκηνοθετημένου σκηνικού, κι αν υπήρχε σωματική βλάβη δεν θα δικαούνταν κανείς να ομιλεί. Αν είναι ασήμαντος ο τραυματισμός σύμφωνα με τον ΠΑΟΚ, θα το έδινε ο ιατροδικαστής».

Από τον ΠΑΟΚ περιμένουν να ξαναγίνει το ματς. Ποια είναι η δική σας άποψη;

«Είναι ένα ενδεχόμενο αυτό, να ξαναγίνει δηλαδή το ματς. Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Υπάρχουν δύο βαθμοί δικαιοδοσίας: Και στον πρώτο βαθμό αλλά και στον δεύτερο υπάρχουν τακτικοί δικαστές. Δεν έχω στα χέρια μου ούτε το φ.α. και την ιατρική γνωμάτευση, αλλά ούτε και άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Αλίμονο, λοιπόν, σε όποιον μπορεί να πει από πριν ή να προβλέψει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της υπόθεσης».

Μετά από αυτή την εξέλιξη πώς βλέπετε την υπόθεση τίτλος;

«Ο τίτλος θα παιχτεί στα χαρτιά, στις δικαστικές αποφάσεις. Και προσωπικά είμαι βέβαιος ότι οι τακτικοί δικαστές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Το ποδόσφαιρο δεν παίζεται πια μόνο στο γήπεδο, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ έχουν άμεση σχέση με την κρατική και πολιτική εξουσία. Και όπως καταλαβαίνετε, ενόψει και των εκλογών, όταν υπάρχουν δύο μεγάλα κοινωνικά κινήματα, από τον Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, δεν γνωρίζω τι είδους πιέσεις μπορούν να υπάρξουν. Αλλά, επισημαίνω ξανά, θεωρώ αδιανόητο να μην σταθούν στο ύψος τους οι τακτικοί δικαστές».