Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.

Ο μύθος λέει ότι ήταν δυο μέτρα ψηλός, βλογιοκομμένος, τον έβλεπες και σου κοβόταν η ανάσα. Αυτός λοιπόν κρατούσε πάντοτε στα χέρια του έναν κοντόχοντρο κόπανο απειλώντας μ' αυτόν τους χριστιανούς ότι δήθεν θα τους έσπαγε το κεφάλι αν δεν του έδιναν μια χρυσή λίρα ή δυο φλουριά, όπως απαιτούσε ο κεφαλικός φόρος κάθε έξι μήνες.

Μόνο που ο Αλβανός όσο μπόι είχε τόσο μυαλό του έλειπε και δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τα νομίσματα της εποχής. Ετσι οι Ελληνες που δεν είχαν να πληρώσουν τού έδιναν μερικές μπρούτζινες δεκάρες καλογυαλισμένες για να φαίνονται χρυσές και την έβγαζαν... πούδρα. Εξ ου και το «τα μυαλά σου και μια λίρα και του μπογιατζή ο κόπανος…».

Πέραν της... λαογραφίας του πράγματος, ο μύθος ταιριάζει στο περιεχόμενο της δήλωσης Μπιτσαξή περί της υπενθύμισης του ρόλου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η δήλωση Μπιτσαξή –«Η πρακτική των αχυρανθρώπων, των χρημάτων με αδιευκρίνιστη ή και ύποπτη προέλευση και οι ομιχλώδεις και σκοτεινές διαδρομές της ανομίας που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχουν πάντα απέναντί τους το σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας»– συγνώμη αλλά είναι περιττή.

Εκτός αν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ως έγκυρος νομικός που είναι, έχει αποδεχτεί πλήρως την ήττα των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας και οφείλει τώρα για νιοστή φορά να υπενθυμίσει τον σκοπό για τον οποίο συστήθηκε η πολυθρύλητη ΕΕΑ.

Για την ιστορία, συστάθηκε με το άρθρο 77 του νόμου 2725/1999, συγκροτείται από τον πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να είναι ανώτατος εν συντάξει δικαστικός λειτουργός, και εξι (6) μέλη, με ισάριθμους αναπληρωτές, λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Πολιτισμού ως προς τα διοικητικά θέματα. Συγκεκριμένα, διενεργεί διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο στις ΑΑΕ και τα ΤΑΑ, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν χορηγήσεις πιστοποιητικών κ.λπ.

Αν ανατρέξει κανείς στην πρόσφατη ιστορία θα διαπιστώσει ότι τελικώς είτε η ΕΕΑ έμοιαζε ανίκανη να εμποδίσει φαινόμενα τύπου Ζαχουδάνη, όταν μεταβιβάστηκαν σ' αυτόν από τον Δημήτρη Κοντομηνά οι μετοχές της ΠΑΕ Αρης, ή Μάκη Ψωμιάδη στην ΑΕΚ και στην Καβάλα, ή ακόμη και την περίπτωση του Νέου Πανιωνίου εν μία νυκτί, αλλά και πλείστες όσες υποθέσεις ο καθένας μπορεί να ανακαλύψει αναμοχλεύοντας το αρχείο των αθλητικών εφημερίδων από το 1999 μέχρι σήμερα, είτε τις αντιμετώπισε όπως ο Κιουλάκ Βογιατζή τους χριστιανούς: λογαριάζοντας τα παλιόχαρτα που κατά καιρούς εξέταζε για έγγραφα σύννομα και δίνοντας άδειες συμμετοχής.

Γιατί όταν μια απλή δημοσιογραφική έρευνα, για παράδειγμα, αποκάλυπτε το παρελθόν του πολυθρύλητου Ζαχουδάνη με μια ογδοντασέλιδη έκθεση του FBI και σωρεία παραβάσεων σε βάρος του στις ΗΠΑ, τότε η ΕΕΑ άναβε το πράσινο φως για την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ Αρης. Η συνέχεια γνωστή· όπως και με τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

{ARX}Α{ARX}ν πάλι ο ΓΓΑ φωτογράφιζε την περίπτωση αγοραπωλησίας του ΠΑΟΚ, επίσης ήταν χωρίς νόημα. Ετσι κι αλλιώς, για να αποκτήσουν τις μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ οι Φλωρίδης – Σαχπατζίδης πρόκειται να περάσουν από τον έλεγχο της ΕΕΑ. Εκτός κι αν είχε κάποια αδιόρατη πληροφορία ο κύριος Μπιτσαξής και ήθελε μ' αυτόν τον τρόπο να φρενάρει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε κίνηση των υποψήφιων επενδυτών. Στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα προς τον Ζαγοράκη, που εκπροσωπεί μια ομάδα με άλλοθι ενδεχομένως την ιστορικότητα για την οποία κάνει λόγο.

Του λέει λοιπόν: «κοίταξε, εσύ πρωτίστως είσαι υπεύθυνος για να ελέγξεις. Αν δεν το πράξεις, τότε το εμπόδιο της πολιτείας για την ανομία θα είναι αξεπέραστο». Θυμάμαι πάντως ότι εκεί γύρω στο 2002 ουδέποτε εκστομίστηκε από ΓΓΑ ανάλογη δήλωση παραμονές της αγοραπωλησίας της ΠΑΕ Αρης σε έναν φυγόδικο. Επομένως, είναι σαφές, ότι ούτε η ίδια η πολιτεία έχει εμπιστοσύνη στις ανεξάρτητες αρχές της για την κρίση τους. Γιατί, αν είχε, ο Μπιτσαξής δεν θα προέβαινε σε ανούσιες υπενθυμίσεις που περισσότερο παραπέμπουν στους κόπανους του Κιουλάκ Βογιατζή.

Πηγή: Eξέδρα