Την απόφαση του Υφυπουργού, Γιώργου Βασιλειάδη, περί διακοπής του πρωταθλήματος μετά τα όσα συνέβησαν στην αναμέτρηση των Δικεφάλων σχολιάζουν δύο ρεπόρτερ, ένας της ΑΕΚ και ένας του ΠΑΟΚ. Σταύρος Καζαντζόγλου και Αντώνης Τσακαλέας καταθέτουν στο sportdog.gr την άποψή τους.

Ο δημοσιογράφος που υπηρετεί το ρεπορτάζ της ΑΕΚ θεωρεί, ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο οδηγήθηκε σε αυτήν την κατάσταση μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ. Στην πίεση που προκλήθηκε από εκείνο το ματς αποδίδει την έκρηξη Σαββίδη στον αγώνα με την Ένωση και εκτιμά, ότι θα τιμωρηθεί ο «Δικέφαλος» του Βορρά εξαιτίας των γεγονότων της Τούμπας. Ο ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ τόνισε το πρόβλημα που υπάρχει, ότι οι οπαδοί βλέπουν πρώτα την ομάδα τους και μετά το ποδόσφαιρο. Σχολιάζοντας αυτό που συνέβη μετά το γκολ του Βαρέλα υποστήριξε ότι «...όσο υπάρχει το μικρόβιο της καχυποψίας, τόσο θα αιωρείται ένα “γιατί” για οποιαδήποτε απόφαση που βλέπουμε εντός αγωνιστικού χώρου». Διαβάστε τι δήλωσαν.

Σταύρος Καζαντζόγλου

Πώς σχολιάζεις τη διακοπή του πρωταθλήματος;

«Δεν μπορεί να είναι λύση η μόνιμη διακοπή του πρωταθλήματος. Δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται καταστάσεις με τη μέθοδο “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Νόμοι υπάρχουν. Πλαίσιο υπάρχει. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να φτιάξει η κατάσταση και να μην υπάρχει η ανομία του παρελθόντος. Αυτό που χρειάζεται είναι να καθαρίσει το μυαλό όλων και να αποφασίσουν πως πρέπει να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που υπήρχε μέχρι και το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Από εκεί και πέρα χάθηκε τελείως ο έλεγχος.

Κάθε μέρα και μετρά από εκεί και μετά είναι πισωγύρισμα. Νομίζω δεν χρειαζονται νέοι νόμοι, αλλά τήρηση αυτών. Το ζητουμένο είναι να υπάρχει ειλικρίνια και διάθεση για να βρεθεί λύση στο ποδόσφαιρο. Γιατί στο τέλος χάνουμε όλοι».

Πού αποδίδεις την ακραία αντίδραση Σαββίδη στο παιχνίδι;

«Είπα, ότι όσα συνέβησαν ξεκινούν από το ματς με τον Ολυμπιακό. Από εκεί ξεκινούν όλα. Χάθηκε το μέτρο, η κοινή λογική και η ψυχραιμία. Ακολούθησε ο καθένας δρόμους χωρίς λογική. Πιστεύω, ότι έγινε μία προσπάθεια ειλικρινή, να φτιάξει το ποδόσφαιρο. Αν φτιάξει το ποδόσφαιρο, θεωρώ, ότι από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κοιτάξει αυτό που θέλει για την ομάδα του. Το καταλαβαίνω. Αλλά αυτο μέσα στους κανόνες. Δεν είναι λογικά αυτό που συνέβησαν από τον Ολυμπιακό και μετά. Η απόφαση... τραβεστί που βγήκε, η κατάσταση που ξέφυγε. Καταλαβαίνω, ότι τελούσε υπό ασφυκτική πίεση όλο αυτό το διάστημα των 15 ημερών και ξέφυγε η κατάσταση με όσα ακολούθησαν του τέρματος του Βαρέλα».

Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής, ποια είναι η εκτίμησή σου;

«Πιστεύω, ότι δεν μπορεί να μην υπάρξει η τιμωρία του ΠΑΟΚ έπειτα από όσα συνέβησαν. Δεν γίνεται να σταματήσει το πρωτάθλημα. Δεν γίνεται να σταματήσουν τα πάντα για κάτι που έγινε. Να υπάρξει ψυχραιμία και να τηρηθούν οι νόμοι, όπως προβλέπεται. Είναι μεγάλα παιδιά όλοι που θέλουν πραγματικά το καλό του ποδόσφαιρου, γιατί γύρω από αυτό κινούμεθα όλοι».

Αντώνης Τσακαλέας

Πώς σχολιάζεις τη διακοπή;

«Είναι κάτι που κάποιοι έκριναν, ότι πρέπει να γίνει. Κάποιοι άνθρωποι θεώρησαν, ότι πρέπει να σταματήσει το πρωτάθλημα, για να αποφασίσουν ποιος είναι ο ψυχραιμότερος, να πάρει αυτό το πάρτι; Για να πάρουν αποφάσεις; Για να ρωτήσουν ποιος θα πάρει τις αποφάσεις; Για να βάλουν ένα μπαμπούλα, επειδή δεν μπορούν να γίνουν εκείνοι; Θα φανεί».

Δηλαδή υπάρχει κλίμα στη Θεσσαλονίκη, ότι διακόπτουν το πρωτάθλημα για να το δώσουν αλλού;

«Όχι. Έχω την εντύπωση, ότι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, πάνω από την ομάδα τους, θέλουν να πιστεύουν, ότι η διακοπή γίνεται, για να δούνε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Το κακό είναι, ότι κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ένα ή πρέπει να αλλάξουν πολλά σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα και αν ολοκληρωνόταν το παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, αστερίσκοι στο πρωτάθλημα θα υπήρχαν. Απλά προστέθηκαν ακόμα περισσότεροι. Είναι λογικό οι οπαδοί να μη βλέπουν, ότι χάνει το ποδόσφαιρο, αλλά ότι χάνει η ομάδα τους.

Το μόνο κακό, είναι ότι στο τέλος της ημέρας το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει περισσότερους φιλάθλους από οπαδούς και παρατηρητές. Όταν καθόμαστε στην τηλεόραση για να δούμε ισπανικό ποδόσφαιρο, δεν το κάνουμε επειδή είμαστε... Χετάφε. Όταν βλέπουμε ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα Ατρόμητος-Πλατανιάς, για παράδειγμα, το παρακολοθούμε, επειδή υπάρχει ενδιαφέρον μήπως ο πρώτος περάσει στη βαθμολογία την ομάδα μας. Ακούγεται δακρύβρεχτο, αλλά θυμάμαι, να έχουν καταγραφεί καλοκαιρινά φιλικά στο Ολυμπιακό Στάδιο με παρουσία 40.000 και 50.000 θεατών. Προφανώς αυτοί πήγαιναν για την αγάπη για την ομάδα τους. Υπήρχαν όμως και κάποιοι που ήξεραν, ότι πήγαιναν να δούνε ποδόσφαιρο. Τους άρεσε αυτό, τους διασκέδαζε».

Πού αποδίδεις αυτό το κλίμα που υπήρχε και οδήγησε στο ξέσπασμα με την είσοδο Σαββίδη;

«Το πρόβλημα πολλές φορές είναι, ότι και τον καλύτερο σπόρο να ρίξεις, αν το χώμα δεν είναι κατάλληλο δεν θα παίρνεις αποτέλεσμα. Όσο λοιπον σε όλους μας υπάρχει το μικρόβιο της καχυποψίας, τόσο θα αιωρείται ένα “γιατί” για οποιαδήποτε απόφαση που βλέπουμε εντός αγωνιστικού χώρου».

Ποια εκτίμηση έχεις, ότι θα συμβεί;

«Δεν μπορώ να προβλέψω. Αυτό που θέλω, είναι να ξαναδούμε ποδόσφαιρο. Το θέλω από αγάπη για το ποδόσφαιρο, από άποψη, ότι είναι και η δουλειά μου επίσης. Στο τέλος γελάμε πάντα με την πρόταση που ακούμε συνέχεια για “το μαχαίρι στο κόκκαλο” και ότι “θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”. Δεν γίνεται να ακούγονται τόσες φορές αυτά τα τελευταία χρόνια και να χρειαστεί τώρα να κάνουμε κάτι. Είναι θέμα το ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι και αν σε αυτό θα καθίσούν με πρώτο τους μέλημα το ποδόσφαιρο».