Έφτασε η ώρα για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού, με τους ποδοσφαιρόφιλους σε όλο τον πλανήτη να στήνονται μπροστά στις τηλεοράσεις τους, περιμένοντας με ανυπομονησία το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.
Πρόκεται, άλλωστε, για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό «πάρτι» παγκοσμίως, που στήνεται κάθε 4 χρόνια και μας έχει χαρίσει εκατοντάδες στιγμές, που δεν θα «σβηστούν» από τη μνήμη μας όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Κάνοντας κανείς μια αναδρομή, θυμάται ή ανακαλύπτει γκολ, φάσεις, ιστορίες και γενικότερα στιγμές των Μουντιάλ, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία του λαοφιλέστερου αθλήματος στον πλανήτη.
Πάμε, λοιπόν, να θυμηθούμε τις κορυφαίες στιγμές των 20 προηγουμένων Μουντιάλ, με την ευχή η φετινή διοργάνωση της Ρωσίας να μας χαρίσει ανάλογες συγκινήσεις:
Ουρουγουάη 1930
O πρώτος τελικός στην ιστορία των Μουντιάλ ήταν ένας «πόλεμος», αφού σε αυτόν αναμετρήθηκαν η διοργανώτρια Ουρουγουάη με τη μισητή Αργεντινή. Η ατμόσφαιρα πριν το μεγάλο ματς στο Μοντεβιδέο ήταν ηλεκτρισμένη, με στρατιωτικά τάγματα να λαμβάνουν Ουρουγουάης προκειμένου να ελέγξουν τη συμπεριφορά 90.000 «θερμόαιμων» Λατίνων που βρέθηκαν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων και πάνω από 20.000 Αργεντινοί που έφτασαν στο Μοντεβιδέο οπλισμένοι μέχρι και ξιφολόγχες!
Η τρέλα χτύπησε «κόκκινο» λίγο πριν την έναρξη του ματς, το οποίο παραλίγο να αναβληθεί επειδή οι δύο ομάδες διαφωνούσαν για το… ποιανής η μπάλα θα χρησιμοποιηθεί! Τελικά, η λύση δόθηκε μετά από παρέμβαση του προέδρου της FIFA, Ζιλ Ριμέ, που αποφάσισε να γίνει το πρώτο ημίχρονο με την μπάλα της Αργεντινής και το δεύτερο με αυτή της Ουρουγουάης. Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι διοργανωτές βρέθηκαν να χάνουν με 2-1, όμως απάντησαν με τρία γκολ για το τελικό 4-2 και κατέκτησαν το πρώτο Μουντιάλ.
Ιταλία 1934
Η Ιταλία έφτασε μέχρι τέλους, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο εντός έδρας και μάλιστα με ανατροπή. Παρότι βρέθηκε να χάνει με 1-0 στον τελικό από την Τσεχοσλοβακία με γκολ στο 71’, ισοφάρισε στο 81’ και γύρισε το παιχνίδι για το τελικό 2-1 στην παράταση. Ωστόσο, παρά τον θρίαμβο, στο πρόσωπο των Ιταλών μετά τη νίκη δεν διέκρινε κανείς χαρά, αλλά πολύ περισσότερο ανακούφιση.
Ο λόγος; Είχαν λάβει σαφή «εντολή» από τον δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι, που παρακολουθούσε από την εξέδρα, ότι έπρεπε να κερδίσουν τη διοργάνωση μέσα στο σπίτι τους. Σε διαφορετική περίπτωση, κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για το ποια θα ήταν η… τιμωρία των παικτών και του τεχνικού τιμ!
Γαλλία 1938
Μπορεί η Βραζιλία να απέτυχε να διεκδικήσει το τρόπαιο, καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ιταλία (η οποία στη συνέχεια αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια), όμως αποτέλεσε την «ατραξιόν» του τουρνουά με το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιξε και το αστέρι του σπουδαίου επιθετικού, Λεονίντας Ντα Σίλβα, να λάμπει.
Η πορεία της Βραζιλίας στη διοργάνωση δεν μπορούσε να αρχίσει με πιο εντυπωσιακό τρόπο, καθώς στον πρώτο κιόλας γύρο (δεν υπήρχαν όμιλοι και το τουρνουά διεξήχθη αποκλειστικά με νοκ-άουτ παιχνίδι) προσέφεραν ένα από τα τρελά ματς στην ιστορία του θεσμού, αποκλείοντας την Πολωνία με 6-5(!) στην παράταση χάρη σε τρία γκολ του Λεονίντας!
Βραζιλία 1950
Το φορμάτ της διοργάνωσης δεν προέβλεπε νοκ-άουτ αναμέτρηση στον τελικό, αλλά έναν όμιλο τεσσάρων ομάδων, ο νικητής του οποίου θα κατακτούσε το τρόπαιο. Στο ματς της τελευταία αγωνιστικής η διοργανώτρια Βραζιλία αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη και της αρκούσε ακόμα και η ισοπαλία για να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Το «Μαρακανά» γέμισε ασφυκτικά από 200.000 Βραζιλιάνους, που είδαν την ομάδα τους να προηγείται, όμως η Ουρουγουάη έκανε τη μεγάλη ανατροπή παίρνοντας τη νίκη με 2-1 και αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια! Η αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία ως «Maracanazo» (H τραγωδία του Μαρακανά) και η 16η Ιουλίου 1950 μνημονεύεται ως η πιο «μαύρη» ημέρα στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.
Ελβετία 1954
Ο τελικός της διοργάνωσης έμεινε στην ιστορία ως «Το θαύμα το Βέρνης», καθώς η Δυτική Γερμανία πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Οι Γερμανοί πήγαν στον τελικό ως το απόλυτο αουτσάιντερ κόντρα στη μεγάλη Ουγγαρία του Φέρεντς Πούσκας και βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 στο ημίχρονο, όμως έκαναν απίστευτη ανατροπή επικρατώντας με 3-2 και αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές για πρώτη φορά στην ιστορία τους!
Σουηδία 1958
Ο 17χρονος Πελέ έδειξε για πρώτη φορά δείγματα του τεράστιου ταλέντου του οδηγώντας τη Βραζιλία στην κατάκτηση του τροπαίου, ενώ στον τελικό πέτυχε δύο γκολ στο 5-2 απέναντι στους διοργανωτές Σουηδούς. Ειδικά το πρώτο γκολ του Βραζιλιάνου θρύλου ήταν ένα από τα κορυφαία στην ιστορία των Μουντιάλ, με τον Πελέ να περνά την μπάλα πάνω από τον αντίπαλό του και να σκοράρει με σουτ στην κίνηση.
Χιλή 1962
Ένα ρεπορτάζ δύο Ιταλών δημοσιογράφων, που παρουσίασε με αρκετά απαξιωτικό τρόπο τη φτώχεια και τις άθλιες συνθήκες ζωής στις γειτονιές του Σαντιάγκο, εξόργισε τους Χιλιανούς, αποτελώντας το… κερασάκι στην τούρτα της διαμάχης των διοργανωτών με τους Ιταλούς, η οποία είχε ξεκινήσει νωρίτερα λόγω κόντρας των δύο Ομοσπονδιών.
Το μίσος μεταξύ των δύο χωρών είχε ως αποτέλεσμα η αναμέτρηση Χιλή – Ιταλία για τη φάση των ομίλων να μείνει στην ιστορία ως η «μάχη του Σαντιάγκο». Οι Χιλιανοί πήραν τη νίκη με 2-0 σε ένα παιχνίδι που δεν θύμισε ποδόσφαιρο, αλλά… κατς. Τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα ξεκίνησαν από το πρώτο δευτερόλεπτο και δεν σταμάτησαν ποτέ, αναγκάζοντας τον διαιτητή να διακόψει το ματς ενώ απέμεναν ακόμα 3 λεπτά και αφού πρώτα είχε αποβάλει δύο παίκτες των Ιταλών!
Αγγλία 1966
Στα γήπεδα της χώρας τους οι Άγγλοι κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία τους. Η Αγγλία επικράτησε 4-2 της Γερμανίας στον τελικό, που κρίθηκε στην παράταση. Ωστόσο, το γκολ του Τζεφ Χαρστ, που έκανε το 3-2, εξακολουθεί να σηκώνει κουβέντα μέχρι σήμερα, αφού ακόμα και 52 χρόνια μετά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή του τέρματος!
Μεξικό 1970
Η Βραζιλία παρουσίασε ίσως την κορυφαία εθνική ομάδα όλων των εποχών και κυριάρχησε, κατακτώντας το τρόπαιο. Ο Πελέ ήταν σε τρομερή κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, ενώ στον τελικό προσέφερε μια μοναδική παράσταση. Η ασίστ που έβγαλε στον Κάρλος Αλμπέρτο για το τελικό 4-1 κόντρα στην Ιταλία τρέλανε τους φιλάθλους, οι οποίοι αναρωτήθηκαν εάν ο Πελέ είχε… μάτια στην πλάτη αφού έδωσε την πάσα δίχως να κοιτάξει τον συμπαίκτη του, ο οποίος ερχόταν από πίσω!
Δυτική Γερμανία 1974
Η μεγάλη Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ κέρδισε τον θαυμασμό των φιλάθλων, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στον τελικό από τη διοργανώτρια Δυτική Γερμανία με 2-1. Ειδικά το γκολ με το οποίο προηγήθηκαν οι Ολλανδοί στο μεγάλο παιχνίδι του Μονάχου έμεινε στην ιστορία. Επετεύχθη με πέναλτι που κέρδισε ο Κρόιφ και εκτέλεσε ο Νέεσκενς στα πρώτα δευτερόλεπτα, με τους Ολλανδούς να σκοράρουν πριν καν οποιοσδήποτε παίκτης της Γερμανίας προλάβει να ακουμπήσει την μπάλα!
Αργεντινή 1978
Η Αργεντινή έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της, όμως δεν θα είχε φτάσει καν στον τελικό, εάν δεν κατακτούσε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες νίκες στην ιστορία του θεσμού. Στην τελευταία αγωνιστική του δεύτερου γύρου (διεξαγόταν με ομίλους) οι Αργεντινοί χρειάζονταν νίκη με 4 γκολ διαφορά επί του Περού για να αποκλείσουν τη Βραζιλία στη βαθμολογία και να πάρουν την πρόκριση. Η Αργεντινή νίκησε με 6-0 και πέρασε πανηγυρικά, όμως αργότερα παίκτες των Περουβιανών παραδέχθηκαν πως είχαν δωροδοκηθεί για να χαρίσουν το παιχνίδι.
Ισπανία 1982
H Ιταλία θριάμβευσε επί της Γερμανίας με 3-1 στον τελικό και σήκωσε την κούπα. Η στιγμή που έμεινε χαραγμένη στις μνήμες όλων ήταν ο παθιασμένος πανηγυρισμός του Μάρκο Ταρντέλι μετά το όμορφο γκολ του, που έκανε το 2-0 και... κλείδωσε τη νίκη των Ατζούρι.
Μεξικό 1986
Η διοργάνωση αποτέλεσε την εποποιία του τεράστιου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, που πήρε από το… χεράκι την Αργεντινή οδηγώντας την στην κορυφή. Στο ματς των προημιτελικών με την Αγγλία ο «Ντιεγκίτο» έβαλε την υπογραφή σκοράροντας τα δύο πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του Μουντιάλ μέσα σε λίγα λεπτά. Στο 51’ σκόραρε με το περίφημο «Χέρι του Θεού», που... μόνο ο διαιτητής δεν είδε ενώ στο 55’ πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και λίγο έλειψε να μπει με την μπάλα στα δίχτυα!
Ιταλία 1990
Μόνο ο Μαραντόνα θα μπορούσε να κάνει τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν για τον… αποκλεισμό τους! Οι διοργανωτές αντιμετώπισαν την Αργεντινή στον ημιτελικό που διεξήχθη στο Σαν Πάολο της Νάπολι. Το παιχνίδι κρίθηκε στα πέναλτι, όπου ο Μαραντόνα σκόραρε και εν συνεχεία ο Σερένα αστόχησε, με την Αργεντινή να παίρνει την πρόκριση. Ούτε καν ο αποκλεισμός της εθνικής τους ομάδας δεν μπορούσε να μετριάσει τη λατρεία των Ναπολιτάνων για τον Μαραντόνα, αφού μεγάλο κομμάτι των φιλάθλων πανηγύρισε για τον θρίαμβο του «Ντιεγκίτο»!
ΗΠΑ 1994
Ο Ρομπέρτ Μπάτζιο ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Ιταλίας στην πορεία των «Ατζούρι» μέχρι τον τελικό, όμως εκεί έγινε ο μοιραίος, αστοχώντας στο τελευταίο χτύπημα της διαδικασίας των πέναλτι, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να κατακτήσει το τρόπαιο με τον πλέον απροσδόκητο τρόπο.
Γαλλία 1998
Ακόμα μια υπέροχη γενιά της Ολλανδίας έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο, μένοντας εκτός διοργάνωσης στον ημιτελικό από τη μετέπειτα κυπελλούχο Βραζιλία. Παρ' όλα αυτά, οι Οράνιε σαγήνευσαν τα πλήθη με το ποδόσφαιρο που έπαιξαν, ενώ το νικητήριο γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ στο 90ό λεπτό του προημιτελικού με την Αργεντινή είναι από αυτά που… δεν χορταίνεις, όσες φορές κι αν το δεις!
Ιαπωνία-Νότια Κορέα 2002
H Βραζιλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για 5η φορά στα γήπεδα της Ασίας, με τους Ρονάλντο και Ριβάλντο να μεσουρανούν και τον Ροναλντίνιο να παρουσιάζει τα «μαγικά» του για πρώτη φορά στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Οι Άγγλοι γνώρισαν από… πρώτο χέρι τις ικανότητες του «Ρόνι», ο οποίος στα προημιτελικά έπιασε κορόιδο τον Ντέιβιντ Σίμαν με εκτέλεση φάουλ από το… σπίτι του!
Γερμανία 2006
Ο Ζινεντίν Ζιντάν έκλεισε με άδοξο τρόπο την τεράστια καριέρα του. Ο «Ζιζού» έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις οδηγώντας τη Γαλλία μέχρι τον τελικό του Βερολίνου. Εκεί σκόραρε με υπέροχο πέναλτι α λα Πανένκα κόντρα στον Μπουφόν, όμως στην παράταση έχασε την ψυχραιμία του «τσιμπώντας» στις προκλήσεις του Μάρκο Ματεράτσι. Μια μεγαλοπρεπέστατη κουτουλιά του ευέξαπτου Γάλλου θρύλου στον Ιταλό αμυντικό είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή του με απευθείας κόκκινη κάρτα. Σα να μην έφτανε αυτό, η Γαλλία άντεξε στον έξτρα χρόνο, όμως έχασε το τρόπαιο στα πέναλτι.
Νότια Αφρική 2010
Ίσως η σπουδαιότερη «φουρνιά» στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου αποτίναξε από τους «Φούριας Ρόχας» την ταμπέλα των «loser», κατακτώντας για πρώτη φορά το Μουντιάλ. Στον πιο σκληρό τελικό όλων των εποχών με 13 κίτρινες κάρτες και μια αποβολή ο Τσάμπι Αλόνσο τα είδε… όλα, με τον Ολλανδό Νάιτζελ Ντε Γιονγκ να τον χτυπά στο στήθος με τις τάπες, σε μια κίνηση που θύμισε περισσότερο κουνγκ φου παρά ποδόσφαιρο. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι πως ο αμυντικός χαφ των Οράνιε δεν αποβλήθηκε, αλλά αντίκρισε μόνο την κίτρινη κάρτα για το αντιαθλητικό μαρκάρισμά του!
Βραζιλία 2014
Το 1950 ήταν το «Maracanazo», όμως 64 χρόνια αργότερα οι Βραζιλιάνοι έζησαν ακόμα μια… τραγωδία. Η Σελεσάο έφτασε μέχρι τον ημιτελικό ως διοργανώτρια, όμως εκεί συνετρίβη με 7-1 από τη μετέπειτα κυπελλούχο Γερμανία! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το σκορ ήταν ήδη 5-0 από το ημίχρονο, με τους Γερμανούς να κάνουν ό, τι θέλουν στο γήπεδο και τους Βραζιλιάνους φιλάθλους να κλαίνε στις εξέδρες, αδυνατώντας να πιστέψουν τι συμβαίνει.