Δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM έκανε ο πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, τα χρήματα που δικαιούνται οι ομάδες από το στοίχημα, για τον Νταμίρ Κάναντι, αλλά και τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τους στόχους του Ατρόμητου:

«Ευελπιστούμε σε μια ανάλογη σεζόν. Ο στόχος είναι και πάλι η 5άδα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο πιο κοντινός στόχος ωστόσο είναι τα παιχνίδια με την Ντιναμό Μπρεστ».

Για την άφιξη του Ντιέγκο Μαραντόνα:

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα. Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση όμως. Ό,τι διαβάζουμε είναι στα sites κλπ. Μας έχουν ζητήσει εισιτήρια για τους οπαδούς τους. Θα μάθουμε ποια μέλη της διοίκησης θα έρθουν τις επόμενες μέρες. Όπως πάντα θα φιλοξενήσουμε τους πάντες με τον καλύτερο τρόπο».

Για τη λογική του φετινού Ατρόμητου σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον:

«Πέρσι ξεκινήσαμε μια νέα προσπάθεια, κάνοντας περίπου 15 μεταγραφές. Κάναμε μια καινούρια ομάδα με τα αποτελέσματα που είδατε. Παίξαμε πολύ καλή μπάλα. Καταφέραμε στα 2/3 της σεζόν να είμαστε κοντά στην κορυφή της βαθμολογίας. Φέτος κάναμε λίγες ποιοτικές κινήσεις. Ήρθαν παίκτες που θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Κρατήσουμε τον περσινό πετυχημένο κορμό. Έφυγαν κιόλας κάποια παιδιά, αλλά αντικαταστάθηκαν με εξίσου ταλαντούχα και νεαρά παιδιά που έχουν κίνητρο και θέλουν να δείξουν πράγματα στην καριέρα τους και θα μας βοηθήσουν στους στόχους μας».

Για τον Νταμίρ Κάναντι:

«Από πέρσι είχαμε πάρει μια απόφαση να πάρουμε προπονητή από την ξένη αγορά. Στους πρώτους μήνες τον στηρίξαμε, αφού ήρθε σε μια χώρα που δεν την ήξερε. Είχαμε κάποια φιλικά με αποτελέσματα που δεν αρμόζουν στην ιστορία μας. Όμως εμείς τον στηρίξαμε και η επιλογή μας, μας δικαίωσε».

Ποιο είναι το σκεπτικό πρόσληψης ενός προπονητή και πώς υλοποιείται αυτό το σχέδιο:

«Το πρώτο που ψάξαμε για τον κύριο Κάναντι ήταν η ιστορία που είχε ως προπονητής. Ξεκίνησε από τα χαμηλά στο πρωτάθλημα της Αυστρίας, παίρνοντας την Άλταχ από τη Β’ Εθνική της χώρας και την έφτασε μέχρι το Europa League. Είχε μια ανοδική πορεία και είχε ενδιαφέρον. Ήταν φιλόδοξος. Πήραμε τις πληροφορίες ενώ χρειάστηκε τύχη και στήριξη. Λίγες ομάδες του βεληνεκούς του Ατρόμητου θα κρατούσαν τον προπονητή τους, όταν η ομάδα είχε δεχθεί δύο φορές από έξι γκολ ακόμα και σε φιλικά παιχνίδια. Εμείς τον στηρίξαμε, έφερε νέα πράγματα στην ομάδα και χρειαζόταν χρόνος να περάσει τη νέα φιλοσοφία. Συν τοις άλλοις είχαμε 15 νέους παίκτες. Χτίσαμε μια ομάδα από την αρχή. Τη συνέχεια την ξέρετε. Ο Ατρόμητος έφτασε εκεί που έφτασε όχι τυχαία».

Για την προσφορά που έχει πλέον ο Ατρόμητος στην εξέλιξη ποδοσφαιριστών και στην Εθνική:

«Σαν ομάδα έχουμε αυτή τη φιλοσοφία. Θέλουμε να αναπτύσσουμε ποδοσφαιριστές. Πήραμε παίκτες από μεγάλες ομάδες, χωρίς καν να έχουν μία συμμετοχή. Μέσα από τον Ατρόμητο που προσφέρει άριστες εγκαταστάσεις και συνθήκες, έφτασαν στην πόρτα της Εθνικής. Ο Γιαννούλης, ο Χατζηισαΐας, ο Ρισβάνης, ο Γιαννιώτης… Ο Ατρόμητος μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία. Για αυτό μας προτιμούν παίκτες μεγάλων ομάδων. Ξέρουν ότι θα βρουν επαγγελματικές συνθήκες και θα μπορούν να εξελίξουν την καριέρα τους».

Για το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα των τηλεοπτικών:

«Ήταν μέγα λάθος για το ελληνικό ποδόσφαιρο η διάλυση της κεντρικής διαχείρισης. Αυτό θα το δουν οι μικρομεσαίοι πολύ έντονα τα επόμενα χρόνια. Οι μεγάλοι δεν θα έχουν πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή επτά ομάδες δεν έχουν συμβόλαιο. Σε ένα πρωτάθλημα που θέλουμε να λέμε ότι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και ότι αρχίζει επί ίσοις όροις, δεν μπορεί να ξεκινήσει με αυτές τις συνθήκες. Στο τραπέζι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και πιστεύω υπάρχει ακόμα, ήταν η πρόταση του υπουργού που προέβλεπε αναδιάρθρωση των κατηγοριών με ένα εγγυημένο συμβόλαιο για μια πενταετία. Εμείς ήμασταν υπέρμαχοι της πρότασης γιατί θεωρούμε ότι διασφαλίζει ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στο ποδόσφαιρο και θα μπορούσε να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός από τις ομάδες. Δεν μπόρεσε τελικά αυτό να περάσει από το Συμβούλιο της Λίγκας, πέρασε όμως για πρώτη φορά ομόφωνα, να αρχίσει το πρωτάθλημα της νέας σεζόν με 14 ομάδες. Αυτό δεν έχει γίνει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Κάναμε δεκτά όλα τα προαπαιτούμενα που ζητούσε ο υπουργός. Έχουμε δεχτεί το 99,5% των όσων ζήτησε. Θεωρώ ότι η δέσμευση το 2020-21 να αρχίσει το πρωτάθλημα με 12 ομάδες δεν θα έπρεπε να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να σταματήσει αυτή η προσπάθεια. Είπαμε στον υπουργό να τελειώσει το πρωτάθλημα με 14 ομάδες και εκείνο το καλοκαίρι θα δούμε αν όντως αυτό το πλάνο μπορεί να πετύχει. Θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να “κολλήσει” αυτή η προσπάθεια με την εμμονή ότι πρέπει να υπάρχει δέσμευση από τώρα ότι το 2020-21 πρέπει να υπάρχουν 12 ομάδες. Γιατί έχουμε δεχθεί μια σειρά από μέτρα που για πρώτη φορά μπαίνουν στο ποδόσφαιρο και δεν έχουν βγει ευρέως στο κοινό. Έχουμε συμφωνήσει να είμαστε υπό monitoring από ανεξάρτητη οικονομική αρχή που κάθε τρίμηνο θα ελέγχει αν τηρούνται οι πληρωμές στους εργαζόμενους, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία… Υπάρχει μέριμνα για τις εγκαταστάσεις και τις Ακαδημίες. Είμαστε σε διαδικασία επίσης να περιοριστούν οι δανεικοί ανάμεσα στις ομάδες. Αυτά δεν τα ξέρει πολύ ο κόσμος. Έχουμε δεχθεί πάρα πολλά πράγματα. Πρέπει να δούμε το πρωτάθλημα με 14, να δούμε αν όντως ήταν ανταγωνιστικό και αξιόπιστο και καλύτερο και τότε να αποφασίσουμε. Επίσημα χθες ενδιαφέρθηκε χθες το κανάλι “Ε”, οπότε θα δούμε τις επόμενες μέρες σε συναντήσεις, αν θα ευοδωθεί η συγκεκριμένη συνεργασία».

Για το ενδιαφέρον από τον «Αντένα» και τον «Άλφα»:

«Εγώ ξέρετε ότι μιλάω σε σοβαρή βάση. Δεν ξέρω αν σήμερα θα πάει στη Super League κάποια επιστολή από τα συγκεκριμένα κανάλια, αλλά ξέρω ότι υπάρχει κι άλλος πάροχος που ενδιαφέρεται, χωρίς να έχει εκφραστεί ακόμα επίσημα. Επίσημα είναι από το “Ε” και ανεπίσημα ξέρω ότι θα ενδιαφερθεί κι άλλος πάροχος. Τώρα, αυτό θα πρέπει να το δούμε και στην πράξη».

Για το αν θα είναι ανασταλτικός παράγοντας το γεγονός ότι το «Ε» είναι ιδιοκτησίας του προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη:

«Δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε αυτά. Δεν πρέπει να τα συγχέουμε. Με τη λογική αυτή, δεν θα έπρεπε κάποιες ομάδες να έχουν στη φανέλα τους χορηγία από τον ΟΠΑΠ. Δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική. Εγώ ως Ατρόμητος, ξέρετε τη διαδρομή μου και την πορεία μου και δεν πρόκειται να με επηρεάσει κανένα κανάλι. Υπάρχει ένα νέο κανάλι που θέλει να κάνει ένα νέο αθλητικό πρόγραμμα και εμένα αυτό με ενδιαφέρει. Αυτό είναι ευχάριστο. Μακάρι να βρεθεί κι άλλος πάροχος. Θα λειτουργήσει θετικά και για το ποδόσφαιρο. Αν λειτουργήσουμε με καχυποψία, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε. Πέρσι στο πρωτάθλημα υπήρχε χορηγία “Σουρωτή” που πάλι είναι ιδιοκτησίας του κ. Σαββίδη. Εγώ έχω πάρει δανεικούς και από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Αυτό τι σημαίνει; Δεν μπορούμε να το βλέπουμε έτσι. Η αγορά είναι ελεύθερη και οι ομάδες είναι ανεξάρτητες».

Για το ότι και ο κ. Βασιλειάδης πρέπει να έχει τη δική του δικλείδα ασφαλείας με τις 12 ομάδες από τη στιγμή που διαχειρίζεται κρατικό χρήμα:

«Να κάνω μια διευκρίνηση. Δεν προσφέρονται χρήματα του Δημοσίου. Η πρόταση του υπουργού δεν αφορά την τσέπη του Έλληνα πολίτη. Οι ομάδες συμμετέχουν στο κουπόνι των στοιχηματικών εταιρειών επί πολλά χρόνια, τόσο στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν νόμιμη άδεια και δεν λαμβάνουν ούτε 1 ευρώ. Όλοι οι υπόλοιποι λαμβάνουν. Λαμβάνει το κράτος, λαμβάνουν οι στοιχηματικές. Οι μόνοι που δεν λαμβάνουν είναι οι ομάδες. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε και εσείς. Είναι λάθος η προσέγγιση ότι ζητάμε κρατικό χρήμα. Οι ομάδες ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Αυτά τα λεφτά είναι η υπερφορολόγηση των στοιχηματικών. Ήμουν από την αρχή στις συζητήσεις με τον υπουργό και γνωρίζω και την τελευταία λεπτομέρεια. Ο υπουργός έχει βάλει 12 βαριά προαπαιτουμένα και έχουμε αποδεχθεί τα 11,5. Το ξέρει πολύ καλά και η NOVA. Δεν είπαμε στον υπουργό ότι το 2020-21 δεν θα γίνουμε 12. Είπαμε να δούμε το μοντέλο των 14 κι αν πετύχει, να προχωρήσουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά. Δηλαδή αν πάρουμε τώρα μια απόφαση για 12 ομάδες, πιστεύετε ότι δεν μπορεί να αλλάξει σε μια γενική συνέλευση; Μην στεκόμαστε στους τύπους και ας μπούμε στην ουσία. Πρώτη φορά στο ποδόσφαιρο, ένας υπουργός κατάφερε να πάρει απόφαση για 14 ομάδες, βάζοντας προαπαιτούμενα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν θα κοιτάξουμε μόνο τον αριθμό των ομάδων. Με το πλάνο των 14 σίγουρα θα γίνουν πλέι – οφ. Δεν γίνεται να έχουμε μόνο 26 αγωνιστικές».

Για τη διαιτησία και το VAR:

«Ως Έλληνας παράγοντας και ποδοσφαιρόφιλος, στεναχωρήθηκα που είδα στο Μουντιάλ διαιτητές από την Γκάνα και τη… Σομαλία και δεν είδα Έλληνα, όπως τον Τάσο Σιδηρόπουλο. Πληρώνουμε έναν σπαραγμό των μεγάλων ομάδων και αυτό με λυπεί. Με λυπεί να γίνεται ένας τελικός με ξένο διαιτητή και να έχουμε επιτροπεία για να μας λύσει τα προβλήματα στην ΕΠΟ. Την τεράστια ευθύνη την έχει ο ανταγωνισμός και πολλές αθέμιτος των μεγάλων ομάδων. Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και για την επιτροπεία στην ΕΠΟ και για την απαξίωση των Ελλήνων διαιτητών. Το VAR με την καχυποψία που έχουμε εδώ, θα λύσει πολλά προβλήματα».