Τη δυνατότητα στις ΠΑΕ να εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών έδωσε η τροπολογία που, όπως ενημερωθήκατε, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Έτσι οι ομάδες που έχουν χρέη θα μπορέσουν να την εκμεταλλευτούν, ώστε να τα ρυθμίσουν και να κάνουν τον προγραμματισμό τους χωρίς τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος.
Φυσικά η ρύθμιση αφορά και τον Παναθηναϊκό, μιας και η τροπολογία φαντάζει φωτογραφική για το Τριφύλλι.Υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όσον αφορά αυτή μέθοδο ελάφρυνσης από τα χρέη. Σε αυτά κλήθηκε να απαντήσει στο sportdog.gr ο Δημήτρης Μπούκας δικηγόρος, διαμεσολαβητής και συντονιστής του ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.
Διαβάστε επίσης...
Οι οδηγίες του είναι άκρως κατατοπιστικές και βοηθούν τον αναγνώστη στην κατανόηση του θέματος. Το σίγουρο είναι ένα: η υπαγωγή στον εξωδικαστικό δεν σημαίνει και άμεση λύση στα οικονομικά των ταλαιπωρημένων ΠΑΕ. Ίσα ίσα υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν. Επίσης με την επίτευξη της συμφωνίας, οι οφειλέτες θα πρέπει είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο sportdog:
Τι σημαίνει η τροπολογία της κυβέρνησης για την ένταξη των ΠΑΕ σε εξωδικαστικό μηχανισμό;
«Την Παρασκευή 3 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος εφαρμογής της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ενός νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2017. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στους οφειλέτες για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Δεν καλύπτουν όμως ούτε και τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και τους στόχους της κυβέρνησης που βλέπουν το ποσοστό του ιδιωτικού χρέους να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Είναι αλήθεια πώς με την πρόσφατη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (ν. 4549/2018) προωθήθηκαν αρκετές βελτιώσεις ούτως ώστε να κινηθεί ο εξωδικαστικός με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θεωρώ λοιπόν ότι και η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης που δίνει τη δυνατότητα σε όσες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους να τύχουν των ευεργετικών ρυθμίσεων του εξωδικαστικού εντάσσεται σε αυτό το πλέγμα πρωτοβουλιών. Σίγουρα, είναι μια καλή ευκαιρία για τις ΠΑΕ να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους, να ξεκαθαρίσουν μια και καλή τους λογαριασμούς τους με το παρελθόν (π.χ. προσφυγές παικτών, χρέη προς πιστωτές κά) και να μπορέσουν να προγραμματίσουν το μέλλον τους (π.χ αδειοδότηση, μεταγραφές κ.ά) σε πιο στέρεα βάση. Να κερδίσουν δηλαδή μια δεύτερη ευκαιρία να εξυγιανθούν οικονομικά με τους δικούς τους όρους».
Η τροπολογία είναι φωτογραφική για τον Παναθηναϊκό, αφού ήταν γνωστό, ότι το Τριφύλλι είχε αιτηθεί την υπαγωγή του στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ποια οφέλη μπορεί να έχει η ομάδα;
«Η εικόνα που έχω είναι ότι αρκετές ομάδες – και συγκεκριμένα της Αθήνας - που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σκέφτονται ή έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να δοκιμάσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Σαφώς, όπως προκύπτει από τα σχετικά ρεπορτάζ, αφορά και στον Παναθηναϊκό.
Πριν μιλήσουμε για τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσει όποια ΠΑΕ καταφέρει να ενταχθεί τελικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό ας εστιάσουμε σε κάτι σημαντικό: η διαδικασία μέχρι την επίτευξη συμφωνίας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη, καθώς απαιτείται πληθώρα δικαιολογητικών, σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη κλπ, διαπραγματεύσεις με την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τους εργαζόμενους και τους λοιπούς πιστωτές.
Άρα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι το γεγονός πώς θα καταθέσεις αίτηση δε σημαίνει πώς θα έχεις και οριστική λύση. Έχοντας αυτό κατά νου, αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση συμφωνίας, η ΠΑΕ θα καταφέρει να «κουρέψει» το 85% των τόκων και των προσαυξήσεων και το 95% των προστίμων που της έχουν επιβληθεί από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και το υπόλοιπο ποσό να το εξοφλήσει σε έως 120 δόσεις.
Παράλληλα, θα μπορεί να κάνει χρήση και άλλων θετικών διατάξεων, όπως για παράδειγμα, αν της έχουν δεσμευτεί λογαριασμοί θα μπορεί- υπό όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να προβεί στην άρση των κατασχέσεων, να ξεμπλοκαριστούν δηλαδή οι τραπεζικοί της λογαριασμοί. Θα μπορεί να λάβει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και θα μπορέσει να προχωρήσει σε διακανονισμούς με όλους τους ποδοσφαιριστές και εργαζομένους στους οποίους χρωστάει με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο το έργο της στην προσπάθειά της για αδειοδότηση και συμμετοχή της στο πρωτάθλημα. Επίσης, από την επικύρωση της συμφωνίας υπάρχει και αναστολή των όποιων καταδιωκτικών μέτρων αλλά και αναστολή της συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης (π.χ. πλειστηριασμού)».
Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν αν δεν τηρηθεί η κάλυψη των δόσεων;
«Ο στόχος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών είναι να διασωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις. Επομένως, όποια ΠΑΕ λάβει τελικά λύση μέσω του εξωδικαστικού σημαίνει πώς πληροί τις προϋποθέσεις εκείνες που της δίνουν τη δυνατότητα να συνεχίσει ομαλά την οικονομική της πορεία. Αυτό τουλάχιστον θα έχουν κρίνει οι πιστωτές της. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρεί ευλαβικά τα όσα συμφωνηθούν.
Εξάλλου, ο ίδιος ο ν. 4469/2017 προβλέπει ότι σε περίπτωση που για χρονικό διάστημα 90 ημερών δεν καταβληθούν οι προβλεπόμενες δόσεις προς τους πιστωτές τότε παύει να ισχύει η συμφωνία. Πρακτικά, οι 90 μέρες αντιστοιχούν σε 3 δόσεις που μπορεί να είναι είτε συνεχόμενες είτε διάσπαρτες. Κάτι αρκετά σημαντικό, το οποίο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας είναι ότι η επίτευξη συμφωνίας σημαίνει πώς εκτός από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ρυθμίστηκαν θα πρέπει να τακτοποιούνται και οι τρέχουσες οφειλές ούτως ώστε να αποφεύγεται η «δημιουργία νέας γενιάς χρεών». Επομένως, μιλάμε για λύση μακράς πνοής».