Η πανέμορφη παραλία του Φονέα βρίσκεται στη Μεσσηνία, όμως και η γειτονική Ηλεία μπορεί να αντιπαρατάξει τον δικό της… φονέα.
Πριν από 59 χρόνια, στις 6 Σεπτεμβρίου 1959, είδε το πρώτο φως της ζωής ένας τρανός επιθετικός με θητεία σε Παναιτωλικό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Αθηναϊκό και Καλαμάτα.
Το όνομά του; Χρήστος Δημόπουλος. Γεννημένος στο χωριό Ξυλοκέρα της Ηλείας. Έλαβε το παρατσούκλι «φονιάς» επειδή «σκότωνε» τις αντίπαλες άμυνες.
«Γαλουχήθηκε» επαγγελματικά στον ΠΑΟΚ, δεν έφυγε με τον καλύτερο τρόπο για την Παιανία πριν από τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΛ το 1985, διέπρεψε στον πανίσχυρο Παναθηναϊκό της εποχής, προτού μεταπηδήσει στον σπουδαίο Αθηναϊκό και κλείσει την καριέρα του στην Καλαμάτα.
Με αφορμή τα 59α γενέθλια του Χρήστου Δημόπουλου, διαβάστε 10 αξέχαστους αγώνες του.
13/12/1981: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-0
Ο Χρήστος Δημόπουλος είχε ανέκαθεν… ερωτική σχέση με την εστία του Ολυμπιακού και η αρχή έγινε σε ηλικία 22 ετών, σε αναμέτρηση για την 11η αγωνιστική της Α’ Εθνικής. Άνοιξε το σκορ με διπλή προσπάθεια στο 7ο λεπτό, διπλασίασε το προβάδισμα του ΠΑΟΚ στο 44ο με πλασέ από το ύψος του πέναλτι και έκανε το γύρισμα που ώθησε σε αυτογκόλ τον Νίκο Βαμβακούλα στο 47’.
3/2/1982: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 6-1
Λίγους μήνες αφότου άνοιξε παρτίδες με τον Ολυμπιακό, ο Χρήστος Δημόπουλος… βαρέθηκε να σκοράρει εναντίον της ΑΕΚ, αρχής γενομένης από το χατ-τρικ στο πρώτο ματς της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Αρχικά έβγαλε ασίστ στον θρυλικό Γιώργο Κούδα, ενώ στη συνέχεια βρήκε δίχτυα στο 26’ (με προβολή), το 55’ (με κεφαλιά) και το 73’ (με μακρινό σκαφτό πλασέ).
19/12/1982: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 5-0
Το 1982 ο Χρήστος Δημόπουλος έβαλε συνολικά 11 γκολ σε 4 ματς κόντρα στην ΑΕΚ (σ.σ. δύο στη ρεβάνς της προηγούμενης αναμέτρησης, τρία σε φιλικό της 30ής Αυγούστου και άλλα τρία για το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν). Εν προκειμένω, ο «φονιάς» βρήκε δίχτυα στο 60’, το 70’ και το 85’, στο καλύτερο ίσως ημίχρονο της καριέρας του.
31/3/1985: ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 1-2
Η αποχώρηση του Χρήστου Δημόπουλου από τον ΠΑΟΚ πριν τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΛ ήταν, ομολογουμένως, άκομψη. Ωστόσο, με τα 12 γκολ του στο πρωτάθλημα είχε πολύτιμη συμβολή στην κατάκτησή του, ενώ τα πλέον ξεχωριστά ήταν εκείνα στο Αλκαζάρ (στο 27ο λεπτό με κεφαλιά, στο 84ο με επέλαση σχεδόν από το κέντρο), απέναντι στους «βυσσινί» που μέχρι τότε είχαν 10/10 εντός έδρας νίκες!
28/5/1986: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 4-0
Ο Χρήστος Αρβανίτης έκανε το… λάθος να μεταγραφεί στον Ολυμπιακό. Ο συνονόματός του, ο οποίος το 1982 του είχε βάλει τρία γκολ στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, προσέθεσε ακόμη ένα και, μάλιστα, σε τελικό Κυπέλλου. Συγκεκριμένα ο Δημόπουλος είχε διπλασιάσει το προβάδισμα του Παναθηναϊκού στο 52’ και είχε γείρει για τα καλά την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του, η οποία έφτασε σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο και κατέκτησε το νταμπλ.
15/3/1987: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-3
Τη σεζόν 1985-86 ο Χρήστος Δημόπουλος δεν αγωνίστηκε κόντρα στην πρώην ομάδα του, ενώ στο ματς του α’ γύρου της επόμενης περιόδου έπαιξε για μόλις 32 λεπτά ως αλλαγή στη θέση του αδερφού του Θανάση. Μέχρι τον Μάρτιο είχε βάλει μόλις 4 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά στο ντέρμπι της Τούμπας σκόραρε στο 13’, το 37’ και το 47’. «Ας με βρίζουν, εγώ αγαπώ τον κόσμο του ΠΑΟΚ, που είναι ο πρώτος της Ελλάδας. Όμως να ξέρουν, θα τους βάζω πάντα γκολ», είχε πει μετά το ματς.
4/11/1987: Γιουβέντους – Παναθηναϊκός 3-2
Αν με τον ΠΑΟΚ είχε να καμαρώσει μόνο για την παραλίγο πρόκριση επί της Μπάγερν (αποκλεισμός στα πέναλτι), με τον Παναθηναϊκό βίωσε μαγικές στιγμές τη σεζόν 1987-88. Βασικός και στα οκτώ ματς με Οσέρ, Γιουβέντους, Χόνβεντ και Μπριζ. Έβαλε μόνο ένα γκολ, αλλά τι γκολ… Εκτέλεση φάουλ του Λύσανδρου Γεωργαμλή από δεξιά, σκαστό σουτ του «φονιά», άγαλμα ο Τακόνι και… 1-2 στο Τορίνο. Το «τριφύλλι» άντεξε και έριξε στο καναβάτσο τη «γηραιά κυρία».
3/1/1988: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-1
Αυτή τη φορά δεν ήταν απέναντί του ο Χρήστος Αρβανίτης, αλλά ο Θεολόγης Παπαδόπουλος. Η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με τον Γιώργο Κούτουλα στο 18’, αλλά 7 λεπτά αργότερα, ο Γεωργαμλής έβγαλε σέντρα από δεξιά, ο Δημόπουλος κοντρόλαρε με το αριστερό, την έστρωσε στο δεξί και ισοφάρισε σε 1-1. Μέχρι τον Ιανουάριο είχε σημειώσει μόλις δύο γκολ, έκτοτε όμως, αρχής γενομένης από το ντέρμπι με την «Ένωση» προσέθεσε άλλα οκτώ στην πιο παραγωγική σεζόν του με το «τριφύλλι»
8/5/1988: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 4-3 πέν. (2-2 κ.δ.)
Στον πιο παρασκηνιακό ελληνικό τελικό της Ιστορίας, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι μερικοί παίκτες του Παναθηναϊκού τα έχουν… πάρει από τον Γιώργο Κοσκωτά και τον Ολυμπιακό να προηγείται 2-1 στην παράταση, ο «φονιάς» ισοφάρισε στο 102’ για το «τριφύλλι» των 10 παικτών και έκανε τις περίφημες χειρονομίες που όπως ο ίδιος έχει πει στον γράφοντα «δεν είχαν αποδέκτες τους οπαδούς του Ολυμπιακού, αλλά κάποιους συγκεκριμένους που βρίσκονταν στις εξέδρες και με διάφορους τρόπους διέβαλαν ή είχαν σκοπό να διαβάλλουν τον Παναθηναϊκό».
10/2/1991: Ολυμπιακός – Αθηναϊκός 2-2 (διεκόπη)
Ένα ματς που οι περισσότεροι θυμούνται για την εισβολή των οπαδών του Ολυμπιακού στο 88’ και τις «ψιλές» στον Δημόπουλο, επειδή υποστήριξαν ότι τους έκανε χειρονομία. Ο Αθηναϊκός πήρε φυσικά τους δύο βαθμούς στα χαρτιά, ενώ στο αγωνιστικό σκέλος, ο «φονιάς» είχε μειώσει με κεφαλιά στο 73’ και ο Βασίλης Τζαλακώστας (σ.σ. και όχι ο Δημόπουλος όπως υποστήριζε ο σπίκερ) είχε ισοφαρίσει σε 2-2 στο 77’.
Ο Χρήστος Δημόπουλος υπήρξε ένας δεινός γκολτζής, διέθετε φαρμακερό αριστερό, αλλά και αξιοπρεπέστατο δεξί, σκόραρε με το κεφάλι, ήταν ταχύτατος, είχε ξεπέταγμα… Έπαιζε με πάθος, πανηγύριζε χαρακτηριστικά και πόρωνε τους οπαδούς της ομάδας που αγωνιζόταν. Κατά τον γράφοντα, ο «φονιάς» θα πρέπει να συγκαταλέγεται στους 5-6 κορυφαίους Έλληνες επιθετικούς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (113 γκολ σε 284 ματς επιπέδου Α’ Εθνικής).
ΠΗΓΗ: sport-retro.gr