Στις 12 Οκτωβρίου 1994 γράφτηκε ιστορία. Ο Ντανιέλ Μπατίστα πριν από 24 χρόνια έγινε ο πρώτος έγχρωμος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας.

Το ντεμπούτο του έγινε σε αγώνα με τη Φινλανδία στο οποίο η γαλανόλευκη επικράτησε 4-0 και εκείνος σκόραρε το δεύτερο τέρμα της αναμέτρησης. Θυμηθείτε το παιχνίδι στο παρακάτω βίντεο.

Ο παλαίμαχος επιθετικός των Εθνικού, ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Άρη, συμπλήρωσε 14 συμμετοχές με το εθνόσημο και πέτυχε συνολικά δύο τέρματα. Πως θυμάται την πρώτη του κλήση από τον αείμνηστο Κώστα Πολυχρονίου στην Εθνική Ελλάδας; «Ένιωσα υπερήφανος. Ήμουν σε μία ξένη χώρα και παρότι δεν ήμουν γνήσιος Έλληνας με υποδέχτηκαν με αγάπη. Ήταν ωραίο το συναίσθημα».

Αντιδράσεις δεν υπήρξαν τότε από κανέναν, γιατί άπαντες αναγνώριζαν την ποδοσφαιρική αξία του χαρισματικού σκόρερ, ο οποίος εκείνη τη χρονιά είχε γυρίσει από τον Πειραιά στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Τα σχόλια του κόσμου τότε ήταν θετικά. Οι συμπαίκτες με αγκάλιασαν στην Εθνική. Εξάλλου με πολλούς είχαμε παίξει μαζί στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Ο Πολυχρόνιου με υποστήριξε, αλλά το σημαντικότερο όμως ήταν, ότι ήμουν αποδεκτός από τους συμπαίκτες μου. Με τους περισσότερους όμως ήμασταν φίλοι. Μιλάγαμε, είχε πολύ γέλιο στα αποδυτήρια. Μου έκαναν αστεία», αναπολεί.

Ο Ντανιέλ Μπατίστα παρακολούθησε το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και ήταν πολύ συγεκριμένος στην ανάλυσή του, η οποία έδωσε τροφή για περαιτέρω σχόλια που αφορούν την επιθετική λειτουργία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Κατά την περισσότερη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν καλύτερη σαν ομάδα. Ο Ολυμπιακός έβαλε ένα πολύ ωραίο γκολ με τον Φορτούνη και στο τέλος έκανε άλλη μία ευκαιρία με τον Φετφατζίδη. Η ΑΕΚ τον πίεζε συνέχεια και στάθηκε καλύτερα σαν ομάδα. Βλέπω όμως γενικά, ότι οι ομάδες ενώ παίζουν καλά με κατοχή μπάλας, όταν φτάνουν έξω από την περιοχή τα χαλάνε όλα. Στο επιθετικό κομμάτι υστερούν οι περισσότερες ομάδες», τόνισε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:

«Η ΑΕΚ ήταν λίγο καλύτερη αλλά ο Ολυμπιακός ήταν χειρότερος. Περίμενε από ατομικές ενέργειες του Φορτούνη ή του Ποντένσε, άντε και από καμία κάθετη του Καμαρά. Δεν έχει χημεία ακόμα ο Ολυμπιακός. Θέλει πολλή δουλειά ακόμα. Έχει νέα ομάδα, με άλλους παίκτες και προπονητή.

Η ΑΕΚ έχει συγκεκριμένους παίκτες και το διαχειρίζεται σωστά ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Παίζει αρκετά καλό ποδόσφαιρο κατά τη γνώμη μου. Και στην Τούμπα που την είδα μου άρεσε. Φάνηκε εκεί ότι καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν καλύτερη από τον ΠΑΟΚ. Απλά έγιναν δύο λάθη στην άμυνα. Σαν ομάδα δεν έχει παίκτες τεράστιας χρηματικής αξίας, αλλά διαθέτει ένα σύνολο που λειτουργεί καλά. Ακόμα και με τη Μπενφίκα, στο πρώτο ημίχρονο κοιμόταν η ομάδα, γι'αυτό και δέχτηκε δύο γκολ. Μετά δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, ισοφάρισε, αλλά δεν μπορούσε να βάλει το τριτο γκολ. Έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Κλωναρίδη και το πλήρωσε. Το τρίτο της Μπενφίκα την έριξε ψυχολογικά. Γενικά σαν ομάδα λειτουργεί πολύ σωστά βάσει του υλικού που έχει».

Η παρατήρηση του «Ντανιέλο» για την αδυναμία στο σκοράρισμα έδωσε τροφή για σκέψη. Γιατί οι παίκτες αδυνατούν να σημειώσουν γκολ, ενώ βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, όπως ο Φετφατζίδης στο ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός; «Είναι θέμα ικανότητας αλλά και δουλειάς», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Για μένα πρέπει να γίνονται ατομικές προπονήσεις, αλλά και να δοθεί βάση στο επιθετικό κομμάτι. Οι περισσότερες ομάδες δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην αμυντική λειτουργία. Να μη δεχθούν γκολ και μετά τα αφήνουν όλα στον αέρα. Παίζουν κατοχή στο κέντρο και μετά το χάος. Για μένα εκεί είναι όλα τα λεφτά στο ποδόσφαιρο, πως θα δημιουργείς ευκαιρίες και να λειτουργείς σωστά. Έξι μέτρα πριν την περιοχή βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ψυχραιμία και σωστές αποφάσεις. Έχουμε καλούς παίκτες πίσω αλλά υστερούμε μπροστά, ιδιαίτερα στους πλαϊνούς, οι οποίοι είναι αυτοί που δημιουργούν τις ευκαιρίες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτοί πρέπει να πάνε στο ένας εναντίον ενός, να ντριπλάρουν και να μπούνε μέσα στην περιοχή. Δεν υπάρχουν πολύ ικανοί. Μόνο ο Λάζαρος το έκανε αυτό πολύ καλά στην ΑΕΚ, αλλά στον Ολυμπιακό δεν το κάνει».

Το πρόβλημα που αναφέρει ο Μπατίστα παρατηρείται από τις μικρότερες ηλικίες εδώ και πολλά χρόνια. Γιατί υπάρχει έλλειψη ποιοτικών, δημιουργικών παικτών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Ακόμα και στις Ακαδημίες έτσι κάνουν. Η επιθετική ανάπτυξη μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Τα παιδιά αντί να μαθαίνουν το επιθετικό ποδόσφαιρο διδάσκονται πως να κρατούν τα μπόσικα στην άμυνα. Έτσι όμως δεν βγάζεις δημιουργικούς παίκτες, γι'αυτό έχουμε και μεγάλο πρόβλημα. Βλέπουμε από μικρές ηλικίες μέχρι τους επαγγελματίες, γυροφέρνουν τη μπάλα, κάνουν πάσα στην πάσα και μετά τίποτα. Πρέπει να κάνεις μία ντρίπλα, να περάσεις τον αντίπαλό σου και να δημιουργήσεις υπεροχή μέσα στην περιοχή, για να σκοράρεις. Αλλιώς πως θα νικήσεις; Αυτό λείπει από το ελληνικό ποδόσφαιρο», κατέληξε ο Ντανιέλ Μπατίστα.