Η χρησιμοποίηση του VAR κρίθηκε κατά γενική ομολογία απαραίτητη όπως προέκυψε από το πρώτο μέρος της μεγάλης έρευνας του Sportdog. Ένα άλλο θέμα που εγείρεται στην ΚΕΔ είναι η χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών.

Η αμφισβήτηση των Ελλήνων διαιτητών δεν υπάρχει μόνο τα τελευταία χρόνια. Το ήξεις αφίξεις, είναι-δεν είναι οφσάιντ του διαιτητή Κομίνη στο περσινό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με αποκορύφωμα τη χρησιμοποίηση ξένου διαιτητή (του Ισπανού Μπορμπαλάν) στον τελικό του Κυπέλλου μεταξύ των δύο Δικεφάλων.

Και φέτος όμως οι ομάδες δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Το πρόσφατο, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, διηύθυνε ο Φινλανδός Γκεστράνιους, για το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ορίστηκε ο Ελβετός, Φενταγί, ενώ το ΑΕΚ-Ολυμπιακός διεύθυνε ο Δανός, Κριστόρσεν . Η αμεροληψία των ξένων διαιτητών έχει οδηγήσει και μικρότερες ομάδες σε σκέψεις να ζητήσουν μη γηγενείς σφυρίχτρες για τα μεταξύ τους παιχνίδια.

Όπως θα συμπεράνετε, οι απόψεις για τη χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών διίστανται. Οι γνώμες συγκρούονται. Άλλοι επιθυμούν και ξένους διαιτητές και άλλοι όχι.

"Θα τους είχαν εκτελέσει"

«Είμαι υπέρ του ελληνικού στοιχείου στο ελληνικό ποδόσφαιρο άλλωστε, είτε λέγεται ποδοσφαιριστής είτε γιατρός κ.λπ. Με το VAR δε νομίζω ότι θα χρειαστούμε ξένους διαιτητές. Με το να ζητάμε ξένους διαιτητές είναι σαν να απαξιώνουμε το ελληνικό στοιχείο. Τα λάθη που κάνουν οι Έλληνες διαιτητές, θέλω να πιστεύω ότι αφορούν την κακή στιγμή και τίποτα άλλο. Πάντα γινόντουσαν λάθη, στο εξωτερικό γίνονται εγκλήματα, αλλά εκεί δεν αμφισβητούν την καθαρότητα του διαιτητή. Αν έκαναν εδώ τα λάθη που γίνονται στην Αγγλία, θα τους είχαν εκτελέσει. Αλλά είναι θέμα ότι έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στον Έλληνα διαιτητή. Με την είσοδο του VAR, που είναι αναγκαία, δεν θα χρειάζονται ξένοι και θα επανέλθει η εμπιστοσύνη στους Έλληνες», επισημαίνει ο Χρήστος Δάρας.

«Είμαι υπέρ των Ελλήνων διαιτητών, αλλά με την αντιπαλότητα που υπάρχει φαίνεται ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχουν ξένοι. Βέβαια, από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε ξένους διαιτητές στα ντέρμπι, είναι σαν αν ακυρώνουμε την καριέρα που κάνουν οι Έλληνες. Θεωρώ ότι θα βοηθήσει θετικά τους Έλληνες διαιτητές το VAR, εδώ το βλέπουμε σε κορυφαίες λίγκες», συμπληρώνει ο Γιώργος Σπανός.

«Θεωρώ ότι δεν είναι το καλύτερο να παίζουμε με ξένους διαιτητές παντού και πάντα, αλλά ίσως χρειαστεί να γίνει για ένα διάστημα μέχρι να βγουν δικοί μας που να μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα από αυτούς που υπάρχουν τώρα. Αλλά για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να είχαμε ξένους διαιτητές σε όλα τα ματς. Να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση και με τη βοήθεια του VAR να έχουμε πιο καθαρό και καλό ποδόσφαιρο για όλους», υποστηρίζει από τη μεριά του ο Φώτης Κωστούλας.

"1,5 εκατ. σε πέντε ανθρώπους"

«Υπάρχουν άξιοι Έλληνες διαιτητές. Δυστυχώς δεν τους αφήνουν οι παράγοντες να βγάλουν αυτό που θέλουν, για αυτό έχουμε διεθνείς διαιτητές και δεν έχουμε διαιτητές για τη Σούπερ Λιγκ. Οφείλεται και στο γεγονός ότι οι αξιολογήσεις και οι κρίσεις γίνονται με κριτήρια που δεν είναι αξιοκρατικά. Με αποτέλεσμα οι άξιοι να μην αξιολογούνται και να μην ανεβαίνουν, αλλά να ανεβαίνουν όσοι δεν έχουν τα προσόντα. Δεν είναι δυνατόν να στοιχίζουν κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ 5 υπάλληλοι που ασχολούνται με την ελληνική διαιτησία και αυτή να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο», αναφέρει ο Νίκος Τζώρτζογλου.

«Σε κάποια κρίσιμα παιχνίδια θα ζητήσω και εγώ ξένους. Θα το κάνω», αποκαλύπτει ο Αλέξης Κούγιας και συνεχίζει λέγοντας: «Η απόφαση του κύριου Περέιρα είναι σωστή. Σε δύο παιχνίδια είχαμε άψογες διαιτησίες και εκτέθηκαν οι Έλληνες διαιτητές με τους βοηθούς τους που κάθε Κυριακή δημιουργούν όλα τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί να μη ζητήσουν και οι μικρότερες ομάδες στα κρίσιμα παιχνίδια να σφυρίξουν ξένοι διαιτητές; Μόνο καλό έκανε  η χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών, γιατί όλοι αντιλήφθηκαν πόσο σημαντικός παράγοντας είναι ο διαιτητής για τη σωστή εξέλιξη ενός παιχνιδιού. Από τη μια μεριά είχαμε τη καλή διαιτησία του Φινλανδού στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και την άλλη μέρα αυτό που είδαμε με τους Έλληνες διαιτητές».

"Ουτε για το σχολείο "

Ο Θοδωρής Καρυπίδης είναι ακόμα πιο αποφασισμένος για τους ξένους διαιτητές. «Εξυπακούεται ότι πρέπει να είναι ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Μετά να μην παραπονιούνται οι Έλληνες διαιτητές γιατί δεν σφυρίζουν στα ντέρμπι. Αυτοί δεν μπορούν να διευθύνουν ούτε σχολικά πρωταθλήματα, είτε από απειρία, είτε λόγω πίεσης», αναφέρει.

«Δεν βλέπω την έλευση των ξένων διαιτητών ως απαξίωση προς τους Έλληνες διαιτητές», σχολιάζει ο Γιώργος Δώνης και συμπληρώνει: «Είναι καθαρά θέμα Ομοσπονδίας και πώς εξετάζει το θέμα. Αν υπάρχει VAR δε νομίζω ότι θα χρειάζεται να έρθουν ξένοι διαιτητές. Όταν ήμουν στη Σαουδική Αραβία όλες οι ομάδες είχαν το δικαίωμα, ανεξάρτητα από το αν ήταν μικρές ή μεγάλες, να επιλέξουν ξένο διαιτητή. Με αίτημά τους στην Ομοσπονδία μπορούσαν να είχαν ξένο διαιτητή, αρκεί να τον πλήρωναν οι ομάδες. Δεν ασχολούμαι καθόλου με τη διαιτησία, στο ποδόσφαιρο πάντα θα υπάρχουν αποφάσεις που θα σχολιάζονται. Πιστεύω ότι υπάρχουν καλοί Έλληνες διαιτητές και είναι σημαντικό να μην κρίνονται τα παιχνίδια από κάποια μεγάλη λανθασμένη απόφαση».

«Από τη στιγμή που η πίεση στους Έλληνες διαιτητές είναι μεγάλη πιστεύω, ότι είναι σωστό το μέτρο της χρησιμοποίησης ξένων. Απλά έχω την εντύπωση ότι αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλους.  Δηλαδή έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες διαιτητές σε ένα παιχνίδι μεταξύ Αστέρα και Λαμίας και δεν έχουμε σε ένα ντέρμπι; Γιατί; Αν γίνει ένα λάθος στο Αστέρας-Λαμία δεν κρίνει κάποια πράγματα για αυτές τις ομάδες;», αναρωτιέται ο Σάββας Παντελίδης.

«Με τους ξένους διαιτητές οι απόψεις διίστανται. Εγώ πάντα έχω εμπιστοσύνη στον Έλληνα διαιτητή. Δεν γίνεται όλα οι ξένοι να τα κάνουν καλύτερα. Αυτό γίνεται για να εξαλειφθεί κάθε ίχνος καχυποψίας, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει. Αν δεν εξαλειφθεί η καχυποψία δεν έχουμε μέλλον σαν ελληνικό ποδόσφαιρο», υπογραμμίζει ο Τραϊανός Δέλλας.
 
"Πέσιμο στους Έλληνες, κότες με τους ξένους"

Οι πρώην διαιτητές βλέπουν με διαφορετική ματιά το θέμα. «Η κατάχρηση του ερχομού των ξένων διαιτητών είναι φανερό στην πορεία ότι είναι λάθος για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί ο Περέιρα και οι συν αυτώ έχουν ημερομηνία λήξης και στο τέλος θα δούμε τη ζημιά που έχουν κάνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο», επισημαίνει ο Παναγιώτης Βαρούχας με τον οποίο συμφωνεί και ο Πέτρος Κωνσταντινέας. «Διαφωνώ με αυτή την επιλογή αλλά πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος της ελληνικής διαιτησίας. Δεν βοηθάνε οι παράγοντες, αλλά έχουν απομυθοποιηθεί οι Έλληνες διαιτητές και για αυτό θέλουμε το VAR. Βέβαια στον κόσμο που έχουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχει περίπτωση να ευνοείται και αυτός που δείχνει τη φάση στο VAR! Πρέπει να υπάρξει ποδοσφαιρική Παιδεία στη διαιτησία, γιατί ο διαιτητής θέλει να βοηθήσει στη διάρκεια ενός αγώνα και όχι να δημιουργήσει πρόβλημα», αναφέρει ο πολιτικός.

Ο Φίλιππος Μπάκας από την άλλη είναι επίσης αρνητικός με τους ξένους. «Είμαι εναντίον των ξένων διαιτητών. Έχουμε Έλληνες, καλούς διαιτητές, αλλά πλέον τα έχουν κάνει μαντάρα. Τα πράγματα για αυτούς είναι δύσκολα, γιατί όλα ξεκινούν από τη δημοσιότητα. Σε καμία χώρα του κόσμου, δεν ασχολούνται με τη διαιτησία. Εδώ όλοι μιλούν για τη διαιτησία της Κυριακής. Δεν το καταλαβαίνω. Για ποιον λόγο; Οι Έλληνες διαιτητές τρώνε...πέσιμο όταν κάνουν λάθη. Με τους ξένους όμως όλοι κάνουν τις κότες. Γιατί; Τι παραπάνω έχουν από τους Έλληνες; Ας σεβαστούν τη διαιτησία στα ανθρώπινα λάθη, επαναλαμβάνω. Αλλά και σε οποιοδήποτε λάθος δεν πρέπει να γίνεται το παραμικρό. Γι'αυτό υπάρχει ο κύριος Περέιρα και αμείβεται με χιλιάδες Ευρώ», τονίζει ο παλαίμαχος ρέφερι.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αυτήν την έρευνα ζητήθηκε η άποψη εν ενεργεία διαιτητών, προκειμένου να ακούσουμε τι έχουν να πούνε και αυτοί από την πλευρά τους. Ωστόσο η ΚΕΔ απαγορεύει τις δηλώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να φιλοξενήσουμε τη φωνή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Σεισμός» στη Superleague - «Tέλος μαρμίτα και... κρεμάσματα - Να πέσω να πνιγώ - Φανταστείτε να...»