Να διαδεχθεί τον πιο πετυχηµένο προπονητή στη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης (Ζινεντίν Ζιντάν), µε τρία διαδοχικά Champions League στο παλµαρέ του. Και σε µια οµάδα µε φευγάτο τον καλύτερο παίκτη και κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της (Κριστιάνο Ρονάλντο).

Ο Γιούλεν Λοπετέγι, όµως, γνώριζε ότι υπάρχουν τρένα που περνούν µόνο µία φορά στη ζωή. Στην περίπτωσή του, αποδεδειγµένα πλέον, δεν ίσχυσε το γνωµικό «ο τολµών νικά». Ο Βάσκος τεχνικός βίωσε δύο απολύσεις µέσα σε µόλις 139 ηµέρες.

Η πρώτη από την Εθνική Ισπανίας, παραµονές της έναρξης του Παγκοσµίου Κυπέλλου της Ρωσίας, επειδή διέρρευσε πως συµφώνησε µε τη Ρεάλ. Η δεύτερη από την πρωταθλήτρια Ευρώπης επειδή φάνηκε «λίγος» ως καπετάνιος για να διατηρήσει σε ήρεµα νερά το µαδριλένικο υπερωκεάνιο των 13 Κυπέλλων Πρωταθλητριών και του προϋπολογισµού που αγγίζει τα 900 εκατοµµύρια ευρώ.

Ιστορική επίδοση

Η πρόσληψή του ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου. Η απόλυσή του, 29 Οκτωβρίου. Συνολικά, δηλαδή, 137 ηµέρες, επίδοση που αποτελεί (εννοείται αρνητικό) ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου, σε ό,τι έχει να κάνει µε προπονητή που προσλήφθηκε πριν από το ξεκίνηµα µιας σεζόν (τέτοιοι αναφέρονται και στον σχετικό πίνακα).

Ο Χοσέ Αντόνιο Καµάτσο, ο οποίος άντεξε 22 ηµέρες (!) το καλοκαίρι του 1998 και 117 ηµέρες στο ξεκίνηµα της σεζόν 2004-05, αποχώρησε και στις δύο περιπτώσεις ύστερα από δική του πρωτοβουλία, οπότε δεν λογίζεται ως απόλυση.

Οπως, δηλαδή, ισχύει στην περίπτωση του Λοπετέγι, ο οποίος πληρώνει την κακή φυσική κατάσταση αρκετών παικτών, µε αποτέλεσµα τη χαµηλή απόδοση και τους τραυµατισµούς, την αδυναµία να γυρίσει την εις βάρος του κατάσταση και τις περίεργες αποφάσεις του στη χρησιµοποίηση ποδοσφαιριστών όπως ο Αλβαρο Οδριοθόλα, ο Ντάνι Θεµπάγιος ή ο Βινίσιους.

Οι ποδοσφαιριστές, και κυρίως οι Ισπανοί διεθνείς που είχαν συνεργαστεί µαζί του στην εθνική οµάδα, µε επικεφαλής τον αρχηγό Σέρχιο Ράµος, τον στήριζαν. Τον... εγκατέλειψαν, όµως, όταν διαπίστωσαν ότι το ποτάµι δεν γυρίζει πίσω, ζητώντας µάλιστα την επαναπρόσληψη του Ζιντάν!

Η επόµενη µέρα της «Βασίλισσας» θα τη βρει καταρχήν µε τον προπονητή της δεύτερης οµάδας, Σαντιάγο Σολάρι, ο οποίος θα καθίσει στον πάγκο της πρώτης στον αυριανό αγώνα µε τη Μελίγια για το Κύπελλο.

Ο Αργεντινός, ο οποίος δεν έχει βεβαίως το κύρος του Ζιντάν, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί µονιµότερος του προσωρινού, αφού ο Φλορεντίνο Πέρεθ φέρεται να τρέφει µεγάλη εκτίµηση προς το πρόσωπό του και, το καλοκαίρι µάλιστα, ανανέωσε το συµβόλαιό του, παρότι δεν τα πήγαινε και τόσο καλά στην Καστίγια.

Στο µεταξύ, Αντόνιο Κόντε και Ροµπέρτο Μαρτίνεθ βρίσκονται πάντα στη λίστα των υποψήφιων διαδόχων. Αµφότεροι, βεβαίως, για να πουν το «ναι» θέλουν τις εγγυήσεις που δεν έλαβε ποτέ ο Λοπετέγι, η ταφόπλακα για τον οποίο µπήκε µε τη συντριβή (5-1) στο clasico από την Μπαρτσελόνα.

Οι βραχύβιοι προπονητές της Ρεάλ:

ΟΝΟΜΑ ΗΜΕΡΕΣ ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Γιούλεν Λοπετέγι 137 2018

Ραφαέλ Μπενίτεθ 215 2016

Γκούους Χίντινκ 223 1999

Κάρλος Κεϊρόζ 333 2004

Γιουπ Χάινκες 337 1998

Μανουέλ Πελεγκρίνι 358 2010

Φάµπιο Καπέλο 358 1997

Φάµπιο Καπέλο 358 2007

Μπερντ Σούστερ 519 2008

Χουάν Αρµέτ Κινκέ 536 1942

Πηγή: ethnos.gr