Χαμός έγινε στο παιχνίδι του Κυπέλλου του Ολυμπιακού με την Παναχαϊκή στην Πάτρα. Στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου σημειώθηκαν επεισόδια, τα οποία οδήγησαν τις αστυνομικές δυνάμεις στη χρήση χημικών. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική με αποτέλεσμα ο διαιτητής να διακόψει το ματς και όταν αποκαταστήθηκε η καθαρότητα του κλίματος και η ασφάλεια ,συνεχίστηκε μέχρι τέλους με τους Πειραιώτες να επικρατούν 2-0.

Πώς ξεκίνησαν, όμως, τα επεισόδια και γιατί έγινε τέτοια χρήση χημικών, κάτι που οδήγησε πολύ κόσμο, τόσο των γηπεδούχων όσο και των φιλοξενούμενων, έξω από το Παμπελοποννησιακό στάδιο; Ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος δίνει καυτά απαντήσεις στο Sportdog με το ρεπορτάζ που έκανε από αυτόπτες μάρτυρες και από την Αστυνομία.

Οπαδός άλλης ομάδας ο υπαίτιος

«Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οργανωμένοι και ανοργάνωτοι, περίπου στους 1500, βρίσκονταν στη νότια κερκίδα που είναι από τη μεριά του όρους Παναχαϊκού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρξε εκεί ένας οπαδός άλλης ομάδας. Πιθανότατα του Παναθηναϊκού, κάτι που η Αστυνομία ούτε το επιβεβαιώνει, αλλά ούτε το διαψεύδει», αποκαλύπτει ο ρεπόρτερ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει, όμως, ότι δημιουργήθηκε θέμα με έναν οπαδό άλλης ομάδας, ο οποίος ήταν με παρέα στην κερκίδα».

Πώς έγινε αντιληπτός ο φίλος της άλλης ομάδας; «Κάποια στιγμή λένε ότι φωτογράφιζε ο συγκεκριμένος οπαδούς του Ολυμπιακού και κάποιοι άλλοι λένε, ότι την ώρα που ήταν εκεί χτύπησε το κινητό του τηλέφωνο και ακούστηκε ο ήχος της διαφορετικής ομάδας που υποστηρίζει», απαντά ο Πατρινός δημοσιογράφος.

Η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν αναμενόμενη. «Αυτόματα κάποιοι κατευθύνθηκαν εκεί και του ζήτησαν το λόγο και άρχισε ένας έντονος τσακωμός. Ένας ή δύο εναντίον πολλών. Καταλαβαίνετε ποιος ή ποιοι δέχτηκαν τα περισσότερα χτυπήματα. Αυτός σύμφωνα με μία εκδοχή ζήτησε τη βοήθεια των ΜΑΤ για να σωθεί, σύμφωνα με άλλη τα ΜΑΤ αφού είδαν ό,τι γινόταν πήγαν προς το μέρος του για να τον προστατεύσουν».

Έτσι έπεσαν τα χημικά

Το παράδοξο της υπόθεσης, θα αναρωτηθεί κανείς, είναι γιατί η Αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να προστατεύσει ένα άτομο. Αυτό, όμως, δεν έγινε για αυτόν τον λόγο. «Άρχισε να διογκώνεται η ένταση. Βγήκαν γκλοπ και ξεκίνησε σύρραξη μεταξύ ΜΑΤ και κάποιων οπαδών του Ολυμπιακού. Ο αριθμός που συμμετείχε στον καβγά είναι άγνωστος. Την ίδια ώρα κάποιοι βλέποντας αυτό που συνέβαινε άρχισαν να φεύγουν από το γήπεδο. Και κάποιοι ήταν ακριβώς έξω από αυτές τις θύρες. Εκείνη την ώρα εκσφεντονίστηκαν αντικείμενα από έξω προς τα μέσα. Όταν άρχισαν να πετούν αντικείμενα ξεκίνησε και η χρήση δακρυγόνων», εξηγεί ο συνάδελφος.

Οι καταστροφές στο Παμπελοποννησιακό στάδιο είναι μεγάλες, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ. «Ζημιές υπάρχουν κυρίως, όχι στην κερκίδα που είναι 4-5 καθίσματα απ' ότι έμαθα, αλλά σε βοηθητικούς χώρους. Δηλαδή στις τουαλέτες των ΑΜΕΑ που όπως μου μεταφέρθηκε από τους υπεύθυνους του γηπέδου είναι πολύ ακριβές. Δεν είναι οι τουαλέτες που χρησιμοποιούμε εμείς που ο θεός μας έκανε αρτιμελείς. Έσπασαν θύρα για να βγούνε στο βοηθητικό του σταδίου. Μπορείτε να δείτε και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "Πελοπόννησος", το pelop.gr. Ξεκόλλησαν κράσπεδα. Πήραν λεκάνες, εργαλεία. Καπου υπάρχει ένα σπασμένο κομμάτι γεμάτο αίματα», λέει.

«Ρε, τι κάνετε, είναι δυνατόν;»

Ήταν ανάγκη να γίνει τέτοια χρήση χημικών εξαιτίας ενός επεισοδίου που κακά τα ψέμματα δεν ήταν τόσης μεγάλης επικινδυνότητας;

«Δεν μπορώ να ξέρω πώς λειτουργούν τα ΜΑΤ. Εγώ γενικά είμαι κατά της βίας. Όταν είναι τόσο πολύς κόσμος αυτόματα λες, ότι δεν έπρεπε να ρίξουν. Αλλά δεν ξέρουμε και τι συνέβη γιατί έκανα μετάδοση εκείνην την ώρα, 100 μέτρα μακριά. Δεν ξέρουμε και ποιο είναι το status quo των αστυνομικών. Δηλαδή πότε πετάς; Όταν είναι 5 άτομα ταραξίες, όταν είναι 10; Μου θυμίζει την ιστορία με τα πρόβατα. Τα 2 είναι κοπάδι; Τα 3 είναι; Δεν ξέρω τις συνθήκες. Δεν ξέρουμε αν τα πέταξαν έξω από το γήπεδο τα χημικά ή μέσα. Φαντάζομαι ότι αποκλείεται να τα έριξαν στον κόσμο και με τον αέρα τα έφερε μέσα. Σίγουρα όταν είναι 1500 άτομα με οικογένειες και παιδιά ανάμεσά τους λες "ρε, τι κάνετε; Είναι δυνατόν να ρίχνετε χημικά;" Από την άλλη όμως δεν ξέρουμε τι έγινε απέξω. Γενικά όμως η ρίψη δακρυγόνων πρέπει να γίνεται σε πολύ έκρυθμες καταστάσεις», καταλήγει εξηγώντας στο Sportdog ο Παναγιώτης Αντωνόπουλος.