ΑΕΚ - Απόλλων Σμύρνης: Ιστορία, αθλητισμός, πολιτισμός! Λέξεις και έννοιες αλληλένδετες με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Στην τριών αιώνων πορεία του ο ιδρυθείς το 1891 στη Σμύρνη Σύλλογος, έχει φροντίσει να περάσει στην ιστορία για τη σύνθεση των παραπάνω αξιών και - το σημαντικότερο - συνεχίζει, βεβαίως, να το πράττει.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία, εντός του γηπέδου «Γεώργιος Καμάρας» στη Ριζούπολη και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τροπαίων, της Αθλητικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης, της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία πλήθους επίσημων προσκεκλημένων την προηγούμενη Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.
Το προσφυγικό σωματείο με οδηγό το ιστορικό και πολιτιστικό του υπόβαθρο πήρε την απόφαση και υλοποίησε τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης του, η οποία θα λειτουργεί αφενός ως ερευνητική για όποιον μελετητή, φοιτητή, αθλητή, προπονητή ή αθλητικογράφο και αφετέρου ως αναγνωστήριο για τα μέλη και όχι μόνο του Συλλόγου.
Η Αθλητική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει συγγράμματα με την ιστορία του Απόλλωνα, αλλά και άλλων αθλητικών προσφυγικών και μη Σωματείων, όπως και πεζογραφία απ' όλο το φάσμα του ελληνικού αθλητισμού και της ελληνικής και ξένης αθλητικής λογοτεχνίας (βιογραφίες αθλητών – προπονητών, χρονικά και περιγραφές μεγάλων αθλητικών ελληνικών και διεθνών διοργανώσεων, ιστορία Ομοσπονδιών, αθλητικά μυθιστορήματα, αθλητιατρική και ό,τι άλλο συναφές προς τον αθλητισμό).
Η Ιστορική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει βιβλία, μεταξύ των οποίων αρκετά σπάνια συγγράμματα, με αντικείμενο τη Σμύρνη, την περιοχή της Ιωνίας – Μικράς Ασίας και την εκεί ελληνική αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική παρουσία (ιστορία, μαρτυρίες, χάρτες, λαογραφία, λογοτεχνία κ.λ.π.).
Η δημιουργία της Αθλητικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης είναι μία προσπάθεια που ελάχιστοι Σύλλογοι έχουν αποπειραθεί να υλοποιήσουν. Ο Απόλλων, λοιπόν, το κάνει πράξη, γνωρίζοντας πως αυτή η προσπάθεια είναι ακόμη στα σπάργανα, αλλά οι άνθρωποί του είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά, ώστε (με τον συνεχή εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και με τη βοήθεια Εκδοτών, αλλά και οποιουδήποτε θέλει να δωρίσει συγγράμματα, ντοκουμέντα αλλά και οπτικοακουστικό υλικό) να συσταθεί εντός των τειχών του γηπέδου «Γεώργιος Καμάρας» ένα μνημείο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ιστορίας.
Ο Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης Παναγιώτης Καταβέλος, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, στάθηκε - κατά την παρουσίαση - στην ιστορική σημασία του εγχειρήματος, αλλά και στα οφέλη που θα προσφέρει αυτή στις νεότερες γενιές, ενώ επισήμανε ότι θα φιλοξενεί στο μέλλον και ημερίδες - παρουσιάσεις συγγραμμάτων και ντοκουμέντων σχετιζόμενων με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Ο επίτιμος Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης Αριστείδης Καμάρας επεσήμανε «τον πάρα πολύ σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν ο αθλητισμός και ιδιαίτερα τα Αθλητικά Σωματεία και όλοι οι φορείς του αθλητισμού για την ανάπτυξη του υγιούς αθλητισμού και του πολιτισμού και τη δημιουργία πυλώνων διαμόρφωσης μιας αξιόλογης νεολαίας, που αποτελεί το μέλλον κάθε έθνους. Ξεκινώντας από τη ρήση του Ευριπίδη “Όλβιος εστίν όστις ιστορίης έσχε μάθησιν” το μήνυμα αυτό το γνώριζαν άριστα οι Έλληνες της Ιωνίας και της Μικράς Ασίας κι αυτό απετέλεσε ένας από τους στόχους του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης, που ως γνωστόν ιδρύθηκε ως καλλιτεχνικός και πολιτιστικός Σύλλογος. Ο Σύλλογος διήνυσε μια εκπληκτική πορεία μέσα από τις γνωστές αντιξοότητες και είχε πάντοτε εξαιρετικούς πνευματικούς ανθρώπους, που άφησαν το λαμπρό τους στίγμα στην πορεία του. Κάνουμε μια προσπάθεια όχι γιατί έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία του Απόλλωνα, αλλά γιατί θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς ολόκληρο τον ελληνικό φίλαθλο κόσμο. Και κυρίως τα αθλητικά Σωματεία, τους αθλητικούς οργανισμούς κάθε είδους και την Πολιτεία».
Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Κώστας Χαραλαμπίδης, μίλησε για το όραμα όλων στον Απόλλωνα, ώστε η Βιβλιοθήκη να αποκτήσει το μέγεθος που της αξίζει: «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι αυτό που σας παρουσιάζουμε απόψε δεν είναι η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο που στοχεύουμε να δημιουργήσουμε σε αυτή την ωραία αίθουσα (σ.σ. των Τροπαίων στο «Γεώργιος Καμάρας»).Είναι,απλώς, η ανακοίνωση,σε ένα ευρύτερο κύκλο προσώπων και φορέων,της προσπάθειάς μας αυτής, αλλά και ένα κάλεσμα προς αυτούς και όσους άλλους μπορούν και το επιθυμούν να συνεισφέρουν, με οποιονδήποτε τρόπο,στον εμπλουτισμό της με σχετικά βιβλία,ντοκουμέντα,κειμήλια κ.α».
Την ευθύνη για την παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του Γυμναστικού Συλλόγου, είχε το μέλος του Δ.Σ. Ευάγγελος Λαμπρινός, ο οποίος επιμελήθηκε και την έκδοση του εξαιρετικού ημερολογίου του Απόλλωνα Σμύρνης, το οποίο και μοιράστηκε στους περίπου 100 παρευρισκόμενους, αφήνοντάς τους εντυπωσιασμένους.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στην πορεία του Απόλλωνα από τη Σμύρνη μέχρι και τη μετάβασή του στην Αθήνα έκανε, μέσω slides που προβλήθηκαν κατά την παρουσίαση, το μέλος του ΔΣ και ιστορικός ερευνητής, Γιώργος Αγγελάκης.
Μητροπολίτης Γαβριήλ: «Να καμαρώνουμε το έργο σας»
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας Γαβριήλ, ο οποίος τόνισε στον χαιρετισμό του: «Αναδεικνύετε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Σμύρνης. Συγχαίρω την πρωτοβουλία σας να καταρτίσετε βιβλιοθήκη και την όρεξή σας να παραμείνει ζωντανή η ιστορία και ο πολιτισμός, που συνδέεται με τον προσφυγικό ελληνισμό. Να παρακαλέσω τον Θεό να σας δίνει δύναμη και υγεία να συνεχίσετε το έργο σας, να το ολοκληρώσετε και εμείς να το καμαρώνουμε».
Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, Νώντας Λαμπρακάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε στον χαιρετισμό του: «Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία ενός ιστορικού Συλλόγου να μεταφέρει την ιστορία του και όχι μόνο στις νεότερες γενιές. Αυτή η προσπάθεια θα τονώσει το ενδιαφέρον της νεολαίας, που έχει ανάγκη να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα και όχι με άλλα. Ο Δήμος Αθηναίων είναι εδώ, παλεύουμε κι εμείς, είναι κοντά και δίπλα στο Σύλλογό σας και όπου μπορούμε θα βοηθήσουμε».
Στην παρουσίαση της Βιβλιοθήκης του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Μητροπολίτης Ν.Ιωνίας, Ν. Φιλαδελφείας και Ν. Χαλκηδόνας Γαβριήλ, Βασίλης Μαρκής Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου τέως Πρόεδρος του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης, Ανδρέας Μπαλτάς (Ιστορικός), Χαρ. Σολωμονίδης, Κωνσταντίνος Πάσχος, Ευαγγ. Οικονόμου, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές, ενώ επίσης εκπροσωπήθηκαν από τους κάτωθι αναφερόμενους τα παρακάτω αθλητικά Προσφυγικά Σωματεία - Ομοσπονδίες: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Πρόεδρος Δ. Παντέλας, Ένωση Σμυρνάιων Ελ. Μπίστικα – Κατραμοπούλου, Πατρ. Σμυρναίος, Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας Πρόεδρος Έλσα Ανθρακίδου, Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Ν. Ιωνίας Πρόεδρος Λ. Χριστοδούλου, Ένωση Βουρλιωτών Πρόεδρος Φώτης Καραλής, Σύλλογος Αλαγιατών: Πρόεδρος Γ. Νουβέλογλου, Γραμματέας Αγγ. Σακαλόγλου, Λέσχη Ιστορίας Πολιτισμού ΑΕΚ Κυριάκος Χήνας, Α.Ε. Τριγλίας Ραφήνας. Γ.Γ. Κων. Κοζής, Σύλλογος φιλάθλων ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Ελλ. Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης Πρόεδρος Γ. Καραμπέτσος - Αντιπρόεδρος Παναγόπουλος. Τέλος το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς & Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου Ανδρέας Μαλάτος, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Αρκουλής, Αντώνης Πανούτσος, Δημήτρης Δημητρίου, Κωνσταντίνος Πάσχος, Βασίλης Μαγκαδανέλης, Γιώργος Αργυρόγλου, Δήμητρα Σέκη, ενώ η Τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπήθηκε ως εξής: Δήμος Αθηναίων: Αντιδήμαρχοι: Γ. Αποστολάκης Πρόεδρος δημοτικού Συμβουλίου Επαμ. Λαμπρακάκης, Δήμος Νέας Ιωνίας: Δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης, Δημ. Σύμβουλος Βασιλ. Χριστοδούλου, Δήμος Νέας Φιλαδελφείας: Δημ. Σύμβουλος Αποστολος Κόντος – παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής, 5ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων : Πρόεδρος Διον. Αδαμόπουλος.