Η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία και μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα. Ο Σέρβος πρέσβης στην Αθήνα, Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, κοινοποίησε στην ΑΕΚ την πρόταση να παιχτεί φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν, είκοσι χρόνια από το αλησμόνητο παιχνίδι στο Βελιγράδι, όπου η Ένωση έγραψε ιστορία, αφού ταξίδεψε εκεί αψηφώντας τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς.
Ήταν η αναμέτρηση που «σταμάτησε τον πόλεμο, έστω για μία μέρα», όπως ανέφεραν τα σέρβικα ΜΜΕ. Και όμως εν καιρώ ειρήνης οι θιασώτες που θέλουν την επανάληψη ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν μπορούν να πείσουν αυτούς που είναι αντίθετοι. Η ιδέα δεν βρίσκει σύμφωνους μερικούς οπαδούς και των δύο ομάδων. Λόγω της αδελφοποίησης των οργανωμένων φίλων της Παρτιζάν με αυτούς του ΠΑΟΚ και όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια (συμμετοχή Σέρβων σε επεισόδια απέναντι σε Ενωσίτες) υπάρχουν αντιδράσεις που θέτουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του φιλικού, το οποίο αναμένεται να μην γίνει, εκτός αν φωτίσει κάποιος τους μεν και τους δε...
Ταξίδι πέρα από τα αθλητικά όρια
Η ιδέα του νέου φιλικού πάντως, όπως και να έχει, είναι ιερή. Γιατί όπως τονίζει στο Sportdog ο Χάρης Κοπιτσής που ήταν παρών στο ματς της 7ης Απριλίου 1999 «η ΑΕΚ εκπροσωπεί τα ιερότερα ανθρώπινα ιδεώδη, την ειρήνη, την αγάπη, τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο».
Τί θυμάται ο παλιός δεξιός μπακ-χαφ της Ένωσης από τα γεγονότα του 1999; «Ήταν ένας πόλεμος κανονικός και τον νιώθαμε πολύ κοντά μας. Υπήρχε αρχικά ένα σοκ όταν μας μεταφέρθηκε η ιδέα», απαντά και συνεχίζει: «Η ΑΕΚ εκπροσωπεί τέτοιες κινήσεις και με πολύ χαρά δεχτήκαμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι. Τα ιδεώδη της Ένωσης συμφωνούσαν με αυτό το εγχείρημα. Η Ένωση πρεσβεύει την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Κάναμε ένα ταξίδι που ήταν πέρα από τα αθλητικά όρια, ήταν πολύ μεγαλύτερο από ένα αθλητικό γεγονός. Έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας. Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για μας που συμμετείχαμε. Γράψαμε ιστορία. Ο αγώνας είχε συμβολικό χαρακτήρα».
Η Ένωση εκείνη την εποχή είχε στις τάξεις της έναν Σέρβο ποδοσφαιριστή και μετέπειτα τεχνικό διευθυντή της ομάδας, τον Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, ο οποίος όπως αναφέρει ο παλαίμαχος είχε αμέριστη ψυχολογική στήριξη από τους συμπαίκτες του. «Εμείς στηρίζαμε τον καθένα, πόσω μάλλον όταν αντιμετώπιζε δυσκολίες. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του συλλόγου. Στα αποδυτήρια δεχόμασταν και αγαπούσαμε οποιονδήποτε φορά τη φανέλα της ΑΕΚ. Ο Μπράνκο ήταν ένας ποδοσφαιριστής που βοήθησε πάρα πολύ εκείνη την εποχή. Τον αγαπούσαμε πολύ και ήμασταν πάντα κοντά του. Το δείξαμε και με την καθημερινότητά μας, αλλά και με την τελική πράξη που πήγαμε μέσα στις βόμβες για να παίξουμε στο Βελιγράδι», λέει.
Ερείπια από βομβαρδισμούς και χαμογελαστοί άνθρωποι
Οι εικόνες από το ταξίδι έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του. «Ήταν αξέχαστο. Δεν είναι κάτι που λησμονιέται εύκολα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το πως πήγαμε μέχρι το πως γυρίσαμε. Βλέπαμε ερείπια κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς και ανθρώπους να στέκονται υπερήφανα όρθιοι μπροστά μας με χαμόγελο και αισιοδοξία. Βιώσαμε επίσης την απεριόριστη ευγνωμοσύνη τους σε εμάς και στην ΑΕΚ που έκανε αυτό το ταξίδι και φάνηκε σε όλον τον κόσμο. Το γεγονός καλύφθηκε από παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα. Δείξαμε πόσο κοντά ήμασταν σε έναν λαό που υπέφερε και δείξαμε την αλληλεγγύη μας», αναφέρει ο βετεράνος παίκτης.
Η πρόταση του Σέρβου πρέσβη έχει διχάσει τους οπαδούς και των δύο ομάδων. Ο Χάρης Κοπιτσής όμως δεν θέλει να σταθεί στα γεγονότα που έφεραν τη ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των οπαδών και την αντιπαλότητά τους. «Εμείς ως ΑΕΚ πήγαμε εκεί για να δείξουμε, ότι είμαστε αντίθετοι προς οποιαδήποτε διαμάχη. Είμαστε κατά του πολέμου και των συγκρούσεων ανάμεσα στους ανθρώπους. Εμείς υποστηρίζουμε τη συνοχή, την αλληλεγγύη και την Ένωση. Ό,τι συμβαίνει σε άλλο επίπεδο θα πρέπει να μην το υιοθετούμε. Εμείς ως ΑΕΚ αποδείξαμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πάντα μονιασμένοι», επισημαίνει.
«Μας μεγάλωσε ως ανθρώπους»
Όλοι οι οπαδοί της Ένωσης ανεξαιρέτως είναι υπερήφανοι για εκείνο το εγχείρημα της ΑΕΚ. Έχει υιοθετηθεί η γνώμη μάλιστα ότι το ταξίδι της Ένωσης μέσα στον πόλεμο δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με 100 τίτλους. «Είμαι 100% υπέρ αυτής της άποψης. Αυτό αντιπροσωπεύει η Ιδέα της ΑΕΚ. Είναι παραπάνω από το ποδόσφαιρο, ξεπερνά αυτά τα όρια», υπογραμμίζει ο Χάρης Κοπιτσής και καταλήγει: «Η ΑΕΚ εκπροσωπεί τα ιερότερα ανθρώπινα ιδεώδη, την ειρήνη, την αγάπη, τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Τί μπορείς να βάλεις πάνω από αυτά; Έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Αν είναι δυνατόν. Εμείς πήγαμε εκεί για να στείλουμε μήνυμα. Ο αγώνας του 1999 ήταν συμβολικός. Γι'αυτό για τον καθένα που συμμετείχε, από τους ποδοσφαιριστές μέχρι τους οπαδούς, ήταν ένα ταξίδι ζωής. Μας μεγάλωσε ως ανθρώπους και μας έκανε να βλέπουμε τη ζωή με άλλη αντίληψη».