Ήταν ένα ξεχωριστό καλοκαίρι για τους Ρώσους, ποδοσφαιρόφιλους και μη. Όλοι το έζησαν έντονα, απόλαυσαν τη γιορτή του ποδοσφαίρου και όλα κύλησαν άψογα δίχως προβλήματα για τους διοργανωτές. Η εθνική τους ομάδα ξεπέρασε τις αγωνιστικές προσδοκίες στο τουρνουά, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την φιναλίστ Κροατία. Τα γήπεδα γέμισαν και δημιούργησαν εξαιρετικές εντυπώσεις, προκαλώντας άκρως θετικά σχόλια από το κοινό που παρακολούθησε το τουρνουά. Γενικότερα, όλα στο Μουντιάλ της Ρωσίας εξελίχθηκαν καλύτερα κι από ότι θα ονειρευόταν ακόμη και ο πιο αισιόδοξος Ρώσος φίλαθλος.
Ωστόσο, το ερώτημα που επιχειρεί να απαντήσει το Repress.gr, είναι τι άφησε πίσω του το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον Ρώσο δημοσιογράφο, Γιάροσλαβ Κουλέμιν, ποια είναι η κατάσταση στο ποδόσφαιρο της Ρωσίας μετά την σπουδαία διοργάνωση; Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει και αναμφίβολα αποτελεί την πιο σημαντική αλλαγή, είναι η εντυπωσιακή αύξηση της προσέλευσης θεατών στα γήπεδα για την παρακολούθηση αγώνων.
Ο Γιάροσλαβ Κουλέμιν βρέθηκε στα περισσότερα γήπεδα και παρακολούθησε ζωντανά αρκετούς αγώνες του Μουντιάλ, καλύπτοντάς τους δημοσιογραφικά. Έζησε εκ των έσω το Παγκόσμιο Κύπελλο και λόγω της ιδιότητας του αθλητικογράφου εξακολουθεί να παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο της χώρας. Επομένως, είναι σε θέση να γνωρίζει τι επικρατεί μετά το τουρνουά και στο αρχικό του σχόλιο ανέφερε στο Repress.gr:
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 ολοκληρώθηκε πριν από 12 μήνες περίπου και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, το χαρακτήρισε ως «το καλύτερο στην ιστορία». Είναι αλήθεια κατά την άποψή μου, επειδή η ατμόσφαιρα στη Ρωσία άλλαξε τελείως, όπως και η γενικότερη αντίληψη για το ποδόσφαιρο. Ήταν σαν ένα μεγάλο πάρτι για όλους τους ανθρώπους το διάστημα που βρισκόταν σε εξέλιξη του Μουντιάλ», μας είπε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας:
«Ωστόσο, είχαμε μόνο ένα ερώτημα στο μυαλό μας όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο. Τι θα συμβεί μετά τη διοργάνωση; Τώρα μπορούμε να δούμε ότι το μέλλον δεν είναι τρομακτικό. Μόνο με μία εξαίρεση: Η πώληση μπύρας στα γήπεδα δεν επιτρέπεται, δυστυχώς (είπε αστειευόμενος)».
Τι άλλαξε; Γέμισαν τα γήπεδα…
Ο Κουλέμιν στάθηκε στο γεγονός πως ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στο ποδόσφαιρο. Υποστήριξε ότι πολλοί φίλαθλοι το χάρηκαν και πλέον εξακολουθούν να επισκέπτονται τα υπερσύγχρονα γήπεδα για να βλέπουν παιχνίδια εγχώριων διοργανώσεων. Η ραγδαία αύξηση της προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα αποτελεί σίγουρα την πιο σπουδαία αλλαγή και αυτός είναι ο τομέας με την πιο ουσιαστική και σημαντική βελτίωση μετά το τουρνουά. Για την συγκεκριμένη επίπτωση ο Κουλέμιν υποστήριξε στο Repress.gr:
“Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει μεγάλη αύξηση των θεατών στις κερκίδες. Πέντε από τα 12 γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Kaliningrad, Nizhniy Novgorod, Saransk, Sochi και Volgograd) ανήκουν σε ομάδες που παίζουν στην δεύτερη κατηγορία του ρωσικού ποδοσφαίρου. Όλα αυτά τα γήπεδα έχουν την μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων στο πρωτάθλημα.
Τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο Κουλέμιν…
Μέσος όρος προσέλευσης
1. Στάδιο Βόλγκοραντ – 22.054
2. Στάδιο Νίζνι Νόβγκοροντ – 19.794
3. Μορντόβια Αρένα – 14.693
4. Στάδιο Καλίνινγκραντ – 5.948
…
8. Ολυμπιακό Στάδιο Φιστ – 3.452
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι την προηγούμενη σεζόν, η ομάδα του Σότσι, ονομάστηκε Ντιναμό και είχε ως έδρα την Αγία Πετρούπολη με μέσο όρο θεατών 690 φιλάθλους.
Στην ίδια κατάσταση είναι τα πράγματα και στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, της ρωσικής Premier League. Η προσέλευση θεατών στα νέα γήπεδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Στους αγώνες της Ζενίτ σε 50.000, της Ροστόφ σε 30.000 και της Κρίλια Σοβέτοφ που παίζει στη Σαμάρα στις 20.000. Η διοίκηση της Ροστόφ, μάλιστα, αστειεύτηκε σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση της προσέλευσης θεατών, παίρνοντας μέρος στο #10yearschallenge μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter.
#10YearChallenge
Вместе мы можем еще больше!
Билеты на кубковую битву с "Краснодаром" доступны на нашем сайте:https://t.co/3l2fA2zBSAhttps://t.co/3l2fA2zBSAhttps://t.co/3l2fA2zBSA pic.twitter.com/c8rkjyNkgf — Football Club Rostov (@rostovfc) January 23, 2019
Βέβαια, αρχικά υπήρχαν ορισμένα προβλήματα με αυτά τα νεόκτιστα γήπεδα. Για παράδειγμα, αρένα στο Νίζνι Νόβγκοροντ υπέστη ζημιά από την βροχόπτωση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ δεν συνέβη το παραμικρό και όλα κύλησαν άψογα σε κάθε γήπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν σε επτά πόλεις της Ρωσίας για τις ανάγκες του Παγκόσμιου Κυπέλου, θα μεταβιβασθούν στις περιφέρειες και θα αποτελέσουν ιδιοκτησία τους. Όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, μια τέτοια διάταξη υπάρχει στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ και αφορά τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων του Μουντιάλ 2018.
Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι νέοι διαχειριστές των γηπέδων απαλλάσσονται από τον έγγειο φόρο και το φόρο ακίνητης περιουσίας. Τα επτά γήπεδα που μεταβιβάζονται στις περιφέρειες βρίσκονται στις πόλεις Βόλγκογκραντ, Εκατερίνεμπουργκ, Καλίνινγκραντ, Νίζνι Νόβγκοροντ, Ροστόφ επι του Ντόν, Σαμάρα και Σαράνσκ. Στην κυβερνητική απόφαση αναφέρεται επίσης ότι τα γήπεδα «Λουζνίκι», «Αγία Πετρούπολη», «Καζάν Αρένα» και «Φιστ» βρίσκονται ήδη στη δικαιοδοσία των περιφερειών της ρωσικής ομοσπονδίας, ενώ της Σπαρτάκ είναι ιδιωτικής χρήσεως γήπεδο.
Επίσης, παράλληλα με τη μελλοντική αξιοποίηση των γηπέδων για αθλητικές διοργανώσεις, προβλέπεται σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση η δημιουργία παιδικών ακαδημιών ποδοσφαίρου, που θα προσφέρουν την δυνατότητα να αυξηθεί κατά 1,5 φορά ο αριθμός των παιδιών από την ηλικία των 6 ετών που θα ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.
ΠΗΓΗ: repress.gr