Πίσω από κάθε χωρισμό -όπως το διαφαινόμενο ανάμεσα σε ΑΕΚ και Χιμένεθ- υπάρχουν μυστικά και προβλήματα. Μια σχέση που ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με... αγάπες και... μέλια, όπως συμβαίνει σε κάθε «ερωτευμένο ζευγάρι». Ο χρόνος, ωστόσο, άφησε τα σημάδια του. Οσο περνούσε ο καιρός υπήρχαν σκιές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Προέκυπταν ζητήματα, που συσσωρεύονταν και έκαναν τη σχέση προβληματική. Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο τα επεισόδια ήταν αλλεπάλληλα και έδειχναν πως η πορεία αποτελούσε μονόδρομο προς τον γκρεμό.

Το οξύμωρο στην υπόθεση είναι πως η ΑΕΚ επένδυσε πολλά στον Χιμένεθ, αλλά και ο Ισπανός πόνταρε πολλά πάνω στη δουλειά που του προσέφερε η Ενωση. Ο ερχομός του Χιμένεθ αποτέλεσε το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Αδαμίδη, που κατέληξε στην επιλογή του έπειτα από πολλές συζητήσεις. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ απέρριψε τις επιλογές Λε Γκουέν και Σόουζα, φέρνοντας στην ΑΕΚ έναν προπονητή με περγαμηνές σε υψηλό επίπεδο, δουλειά στην ακαδημία της Σεβίλλης, φιλοδοξία για να κάνει σπουδαία καριέρα. Είχε υψηλές προσδοκίες, αλλά δεν είχε την κατάλληλη ανταπόκριση.

Ισως επειδή και ο Χιμένεθ απογοητεύθηκε απ' όσα είδε στην ΑΕΚ. Μολονότι ο ίδιος επέμεινε πως διατηρεί το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό για να πετύχει, είναι προφανές πως είδε πολλά που δεν του άρεσαν στην Ενωση. Αρκετά εξ αυτών δεν τα χειρίστηκε με σωστό τρόπο, χάνοντας το δίκιο που έχει. Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών συμπατριωτών του, έψαξε την καταξίωση και την επιστροφή σε υψηλό επίπεδο στην Ισπανία μέσω της ΑΕΚ. Πήρε το Κύπελλο, είπε τις περίφημες ατάκες περί Λεωνίδα, αλλά παρέμεινε στην ομάδα.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν όσο περνούσε ο καιρός. Ειδικά από το καλοκαίρι, όταν άρχισε να ξεθωριάζει η λάμψη της κατάκτησης του Κυπέλλου και βγήκαν στην επιφάνεια όλα τα οικονομικά ζητήματα, δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια. Τη μία οι μεταγραφές, την άλλη η προετοιμασία, την τρίτη οι αποχωρήσεις και συνολικά η ποιότητα του ρόστερ. Λόγοι για να δημιουργούν γκρίνια και μουρμούρα. Στην πορεία προστέθηκαν και τα αρνητικά αποτελέσματα. Η τραγική εικόνα της ομάδας, που δεν είχε ταυτότητα και χαρακτήρα για να σταθεί στο επίπεδο που όλοι ήθελαν. Το «Goal» σταχυολογεί και αναλύει τα τελευταία βήματα πριν από την... καταστροφή.

Το "φλερτ" με την πατρίδα

Ο Χιμένεθ δεν έκρυψε ποτέ πως αντιμετώπισε την ΑΕΚ ως ένα μεταβατικό σταθμό στην καριέρα του. Ως το όχημα με το οποίο θα είχε επιτυχίες και θα ακουγόταν ξανά στην Ισπανία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον συλλόγων της Πριμέρα Ντιβισιόν. Από την περυσινή περίοδο ακόμα ο Χιμένεθ είχε πολλές φορές επαφές με ομάδες της Ισπανίας και σε αρκετές περιπτώσεις έλεγε πως τήρησε τη δέσμευσή του με την Ενωση απορρίπτοντας το ενδιαφέρον.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, η υπόθεση πήρε επικίνδυνη τροπή. Η αίσθηση που υπήρχε στην Ελλάδα ήταν πως ο Χιμένεθ ουσιαστικά αυτοπροτεινόταν σε ισπανικούς συλλόγους, αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του καίτοι δεσμευόταν από συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Ηταν τόσο έντονος ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, ώστε προκάλεσε συνάντηση του Αδαμίδη με τον προπονητή, κατά τη διάρκεια της οποίας του έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις ώστε να σταματήσει η παραφιλολογία.

Ο Χιμένεθ "ορκίστηκε" αιώνια αγάπη στην ΑΕΚ και συνέχισαν μαζί, ωστόσο τα πρώτα σύννεφα είχαν φανεί στον ορίζοντα.

"Αγκάθι" οι μεταγραφές

Το πράγμα στη σχέση του Χιμένεθ με τη διοίκηση άρχισε να στραβώνει σε μεγάλο βαθμό στις μεταγραφές. Εχοντας το απόλυτο ελεύθερο στις κινήσεις του περασμένου Γενάρη, όταν με δικές του κινήσεις έφερε στην ΑΕΚ ως δανεικούς τους Ματέος, Μίτσελ και Μπάχα (ο Ντρπιτς προέκυψε στην πορεία, έπειτα από σύντομη δοκιμή και ουσιαστικά δεν έπαιξε ποτέ), ο Ισπανός πίστευε πως θα κινηθεί ανάλογα και το καλοκαίρι.

Εκανε επαφές στην πατρίδα του, έψαχνε να βρει λύσεις τουλάχιστον για τις βασικές επιλογές που ήθελε να έχει στο ρόστερ. Επέλεξε από τη Σεβίλλη τους Κάλα (ως δανεικό) και Κάρλος, παίκτες που αποτελούσαν ποδοσφαιρικά του "παιδιά". Στις υπόλοιπες κινήσεις της ΑΕΚ -και ήταν μία ντουζίνα- ο Χιμένεθ ουσιαστικά απλά συναίνεσε, δίνοντας την έγκρισή του σε κάποιες από τις επιλογές της διοίκησης. Γρήγορα, ωστόσο, έδειξε στην πράξη πως δεν πίστευε ουσιαστικά κανέναν εξ αυτών των παικτών και γι' αυτό οι επιλογές του είναι μετρημένες.

Η... γκρίνια της προετοιμασίας

Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο κατά την προετοιμασία. Και το ακόμα πιο άσχημο είναι πως βάρυνε απότομα και από τις δύο πλευρές. Ο Χιμένεθ φέρεται πως υπέστη... πολιτισμικό σοκ με την επιλογή του προπονητικού κέντρου, που για καθαρά οικονομικούς λόγους διεξήχθη στη Σλοβενία, όχι υπό ιδανικές συνθήκες. Παράλληλα, ο Ισπανός περίμενε καρτερικά σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας να δει τους Ντιόπ και Μίτσελ, προκειμένου να δουλέψει στο 4-4-2 με διάταξη ρόμβου στη μεσαία γραμμή. Αντ' αυτών, είδε μόνο τον Γκουντγιόνσεν, αλλά και σχεδόν το 90% του δυναμικού που υπάρχει σήμερα στην ΑΕΚ.

Από την πλευρά της η διοίκηση είχε εξαρχής πολλά ερωτηματικά για το μικρό χρονικό διάστημα προετοιμασίας που επέλεξε ο Ισπανός, με την ΑΕΚ να ξεκινά αργότερα από κάθε άλλη ομάδα. Στην πορεία ανέμεναν πως η ομάδα θα έβρισκε ταυτότητα και θα μετατρεπόταν σε ένα σύνολο που δεν θα έχανε εύκολα και θα είχε σφιχτή άμυνα. Αντ' αυτού, εμφανίστηκε μια ομάδα που δεν έχει αρχή και τέλος και ήδη, προτού βγει ο Σεπτέμβρης, βρέθηκε ουσιαστικά εκτός Ευρώπης. Και βέβαια, πως η ΑΕΚ δούλεψε σε σχηματισμό (4-2-3-1), ενώ δεν έχει ακραίους και προσπαθεί να πιέσει ψηλά, όταν οι δυνατότητες του δυναμικού της δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

«Πάγωσαν» τα αποδυτήρια

Καθοριστικό ρόλο στην προβληματική εικόνα της ΑΕΚ διαδραμάτισε η σταδιακή απώλεια του ελέγχου των αποδυτηρίων από τον Χιμένεθ. Ενώ αρχικά η ψυχολογική τόνωση που έδινε στους παίκτες ήταν σημαντική, η φετινή σεζόν αποδείχθηκε καταστρεπτική. Απογοητευμένος από διάφορες μεταγραφικές αστοχίες και παραλείψεις ο Ισπανός θέλησε να χαμηλώσει τον πήχη. Σε αρκετές αναφορές του έκανε λόγο για ρόστερ που είναι χειρότερο από αυτό της περυσινής σεζόν, ενώ αποκορύφωμα υπήρξε το φιλικό με την Παναχαϊκή στην Πάτρα.

Απέναντι σε μια ομάδα της Football League η ΑΕΚ ηττήθηκε εύκολα και ο Χιμένεθ έβαλε κατά των παικτών του, "καρφώνοντας" όσους είχαν αγωνιστεί. Ατάκες που "πλήγωσαν" αρκετούς ποδοσφαιριστές, που έχασαν την εμπιστοσύνη τους απέναντι στον προπονητή. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν μιλούν καν με τον Χιμένεθ, ενώ πρόσφατο είναι το τραγελαφικό περιστατικό με τον Γεωργέα, στον οποίο είπε μειωτικά πως δεν θα έπαιζε στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Και χωρίς εμπιστοσύνη και καλή σχέση δεν μπορεί να προχωρήσει μια ομάδα.

Η βελτίωση και τα αποτελέσματα

Για κάθε ομάδα καθρέπτης είναι τα αποτελέσματα εντός αγωνιστικού χώρου. Ωστόσο, δεν είναι αυτό το μοναδικό κριτήριο για να αποφανθεί κάποιος για τη δουλειά ενός προπονητή. Με εξαίρεση το σοκ της ήττας από τη Στουρμ Γκρατς -και αυτή υπό ειδικές συνθήκες, δηλαδή με παίκτη λιγότερο για 40'- τα αποτελέσματα με Αντερλεχτ και ΠΑΟΚ δεν μπορούν να θεωρηθούν καταδικαστικά. Το ζήτημα σε αυτά τα ματς αφορά κυρίως την εικόνα της ομάδας, που ήταν απελπιστική.

Και το ακόμα χειρότερο, πως ακόμα και στα ματς που επικράτησε η ΑΕΚ (με Εργοτέλη, Ξάνθη, Ντιναμό Τιφλίδας) δεν έπεισε με την εικόνα της. Σύνολο χωρίς αρχή και τέλος, με πλείστα προβλήματα και καμία βελτίωση. Ενώ όλοι ανέμεναν -και ο Χιμένεθ ακόμα- πως η ομάδα θα βγάλει κάποια στιγμή τη δουλειά που γίνεται και θα αποδώσει όπως όλοι επιθυμούν, κάθε παιχνίδι την έριχνε ολοένα και πιο βαθιά σε αγωνιστική κρίση.

ΠΗΓΗ: Goal