Η ανάγκη χρησιμοποίησής του είχε ξεσηκώσει πολλές κουβέντες, η εγκατάστασή του προκάλεσε άλλες τόσες και τα θέματα που προκύπτουν γύρω από τη λειτουργία του, μονοπωλούν σχεδόν κάθε αγωνιστική το ενδιαφέρον.
Μετά από 10 στροφές στο πρωτάθλημα, άπαντες έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τη χρήση του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την ώρα που στην Αγγλία γίνεται ακόμα και κουβέντα για τη διακοπή του συστήματος, στη χώρα μας η τεχνολογία δείχνει, ότι μπορεί να βοηθήσει μεν, αρκεί να ξεπεραστούν κάποια σημαντικά εμπόδια δε.
Το πιο εμφανές πρόβλημα που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως, είναι οι γραμμές του οφσάιντ, η έλλειψη των οποίων δημιούργησαν σημαντικά ερωτήματα όπως, γιατί δεν υπήρχε στην σύμβαση ως προαπαιτούμενο και για ποιο λόγο οι διαιτητές δεν βλέπουν τη γραμμή που χρησιμοποιεί η NOVA, τα οποία έχουν απαντηθεί.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το sportdog, υπάρχει ένα πολύ ιδιαίτερο πρόβλημα που απασχολεί τους διαιτητές και δεν έχει εισακουστεί. Αφορά την επικοινωνία με το VAR, κάτι που προβληματίζει έντονα τους διαιτητές, μετά από 10 αγωνιστές.
Η επικοινωνία δεν είναι καλή, οι διαιτητές δεν ακούγονται μεταξύ τους. Μπορεί να γίνεται χαμός σε ένα παιχνίδι, να έχει πάρει απόφαση ένας διαιτητής, ο VAR να έχει ξεκάθαρη άποψη, να τη μεταφέρει στον ρέφερι και εκείνος να τρώει χρόνο, επειδή δεν ακούει καλά τι συμβαίνει, κάτι που έχει συμβεί σε πολλά παιχνίδια μέχρι στιγμής.
Για να αναλύσουμε λίγο καλύτερα το πρόβλημα, υπάρχει καθυστέρηση στον ήχο για ένα δευτερόλεπτο, το οποίο είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε πολλές χώρες που χρησιμοποιούν το σύστημα. Το κακό είναι, ότι η επικοινωνία είναι διακεκομμένη και η φωνή πολλές φορές δεν ακούγεται καθαρά. Δεν είναι λίγες οι φορές δηλαδή που ο διαιτητής μέσα στο παιχνίδι επικοινωνεί με τον συνάδελφό του στο κέντρο ελέγχου του VAR και του ζητά να επαναλάβει τις παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση που επηρεάζει τη ροή του παιχνιδιού. Σίγουρα οι ποδοσφαιρόφιλοι θα έχουν παρατηρήσει αρκετές φορές ανάλογη στάση αναμονής μέχρι να παρθεί μία απόφαση.
Το θέμα είναι ξεκάθαρα τεχνικό. Αφορά τις οπτικές ίνες που υπάρχουν στα γήπεδα που συνδέονται μέσω του παρόχου και εξυπηρετούν την επικοινωνία με το match center.
Αυτό δεν σημαίνει, ότι σε όλα τα γήπεδα είναι κακή η επικοινωνία. Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί, ότι είναι εντονότερο σε τρεις έδρες. Πρόκειται για το «Κλεάνθης Βικελίδης» στη Θεσσαλονίκη, το «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» στην Τρίπολη και το γήπεδο του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο.
Στο ΟΑΚΑ η επικοινωνία δεν ήταν καλή στις αρχές του πρωταθλήματος, στη συνέχεια όμως τα προβλήματα αποκαταστάθηκαν.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η αποκατάσταση της ορθής επικοινωνίας θα βοηθήσει περισσότερο τους διαιτητές, οι οποίοι φέρονται να νιώθουν περισσότερο απελευθερωμένοι λόγω του VAR, στον οποίο πλέον μετατοπίζεται σημαντικό βάρος των ευθυνών. Αυτό όμως οδηγεί τους ρέφερι σε μία επανάπαυση που δεν συμβαδίζει με την εγρήγορση που πρέπει να έχει ένας διαιτητής μέσα στο παιχνίδι