Μετά από ένα εφιαλτικό ξεκίνημα ο ΠΑΟΚ κατάφερε να "δέσει" και πάλι την άμυνά του και να εμφανίζει ξανά ανασταλτική ασφάλεια.
Είχε αγανακτήσει. Παρότι δούλευε πολύ δύο φορές την εβδομάδα σε αμυντικά και επιθετικά στημένα, αυτό δεν έβγαινε στο γήπεδο. Στην Τρίπολη, ο ΠΑΟΚ δεχόταν για ακόμα μία φορά ένα φτηνό γκολ από κόρνερ και αδράνεια σε ατομικό μαρκάρισμα, κάτι που έκανε τον Αμπέλ Φερέιρα να μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα: «Θα δοκιμάσουμε τη ζώνη. Έχουμε δουλέψει πολύ σε αυτό το κομμάτι, στο αμυντικό man to man, ωστόσο, βλέπουμε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι υπέρ μας, συνεχίζει να υπάρχει πρόβλημα, οπότε θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Η αλήθεια είναι ότι στο man to man, αυτό που κάνεις είναι να δίνεις την ευθύνη στον κάθε ποδοσφαιριστή, για έναν αντίπαλο. Πλέον, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, θα δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό».
Από εκείνη το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου, ο ΠΑΟΚ δεν δέχθηκε ξανά γκολ από στημένη φάση, κλείνει δύο μήνες «καθαρός»! Έκτοτε, η άμυνα του έχει δεχθεί όλα κι όλα τρία τέρματα κανένα όμως από στατική φάση. Το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού προέρχεται από ολέθριο πούλημα της μπάλας από τον Κρέσπο, το δεύτερο από κακό αμυντικό τρανζίσιον όταν η ομάδα είχε βγει μαζικά μπροστά για το 2-1, ενώ στο Καραϊσκάκης το μοναδικό τέρμα του Ολυμπιακού ήρθε από το σημείο του πέναλτι.
Στον Πειραιά ήρθε και το απόλυτο crash test, που έδειξε τον βαθμό της βελτίωσης στην αμυντική ισορροπία στις στατικές φάσεις. Ο Ολυμπιακός κέρδισε 9 κόρνερ, από τα οποία μόνο σε ένα κατάφερε και έβγαλε φάση. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κέρδισε συνολικά 18 φάουλ εκ των οποίων πάνω από τα μισά εκτελέστηκαν με γέμισμα στην μεγάλη περιοχή. Κανένα δεν έβγαλε φάση. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν συνολικά 35 (!) γεμίσματα, όμως απείλησαν ελάχιστα από αυτά. Ο βαθμός αμυντικής συγκέντρωσης ήταν πολύ υψηλός, ο ΠΑΟΚ παρότι δέχθηκε μεγάλη πίεση, επέτρεψε ελάχιστες καθαρές, μεγάλες φάσεις.
Κάποια στιγμή θα ερχόταν η διόρθωση στους αριθμούς. Ήταν αφύσικο για την καλύτερη περσινή άμυνα να δέχεται τουλάχιστον ένα γκολ και στα 10 πρώτα επίσημα παιχνίδια. Η αμυντική βελτίωση (στα 4 από τα 6 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ κράτησε το μηδέν πίσω) συνέπεσε με την είσοδο στην ενδεκάδα των Ζίβκοβιτς και Ίνγκασον, που εκτός από την ατομική τους συνεισφορά, άλλαξαν και την αύρα σε μία ομάδα που στις 5 πρώτες αγωνιστικές δεχόταν γκολ στην πρώτη τελική on target του αντιπάλου!
Η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα δίνει τα πρωταθλήματα και τους τίτλους. Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να ελπίζει βάσιμα σε ένα ακόμα νταμπλ, οφείλει να διαφυλάσσει τα μετόπισθεν ως κόρη οφθαλμού. Μόνο έτσι γίνεται...
12
γκολ έχει δεχθεί ο ΠΑΟΚ σε ισάριθμες αγωνιστικές, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη στην Super League μετά από αυτή του Ολυμπιακού. Ο Δικέφαλος μετρά 4 clean sheet στα 6 τελευταία ματς, αλλά η επίδοση του (δέχεται ένα γκολ ανά παιχνίδι) απέχει ακόμα πολύ από τα 0,46 γκολ (πέρσι) και τα 0,63 που δεχόταν πρόπερσι.
22
αποκρούσεις έχουν κάνει αθροιστικά οι δύο τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ (20 ο Ζίβκοβιτς, 2 ο Πασχαλάκης), αριθμός μικρός για τα 12 γκολ που έχουν δεχθεί συνολικά, αφού πρακτικά περίπου μία από τις τρεις τελικές που πηγαίνει φέτος στην εστία τους γίνεται γκολ!
39
εύστοχα γεμίσματα σε 164 απόπειρες έχουν οι φετινοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι αμυντικοί (ή οι τερματοφύλακες) του Δικεφάλου κόβουν περίπου το 77% των γεμισμάτων που γίνονται εναντίον του (εξαιρετικό νούμερο) ποσοστό που κάνει την άμυνα του δεύτερη αποτελεσματικότερη σε αυτή την κατηγορία πίσω από την ΑΕΛ.
83
τελικές προσπάθειες έχουν κάνει οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ στις πρώτες 12 αγωνιστικές (περίπου 7 ανά παιχνίδι) νούμερο αρκετά ικανοποιητικό. Ωστόσο, μόνο 25 εξ' αυτών είναι εντός περιοχής κάτι που δείχνει ότι ο Δικέφαλος αναγκάζει τους αντιπάλους σε μακρινές τελικές με μικρά ποσοστά επιτυχίας.
INFO
Κρέσπο και Γιαννούλης είναι οι δύο αμυντικοί του ΠΑΟΚ που δεν έχουν χάσει λεπτό στην φετινή διοργάνωση της Super League μετά από 13 αγωνιστικές.
Πηγή: FORZA