Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στην Τούμπα, ο Αμπέλ Φερέιρα συμπλήρωσε 20 επίσημα ματς στον πάγκο του ΠΑΟΚ με επίδοση 13 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες.
Μεσολάβησαν συνολικά 139 ημέρες (ή αλλιώς, σχεδόν τεσσεράμισι μήνες) από την αναμέτρηση κόντρα στον Αγιαξ στην Τούμπα, όταν και για πρώτη φορά ο Πορτογάλος τεχνικός κάθισε στον «ασπρόμαυρο» πάγκο.
Στο μυαλό του μέσου φιλάθλου, το διάστημα δεν είναι μεγάλο για να επέλθουν εντυπωσιακές αλλαγές, ωστόσο, ο 40χρονος κόουτς του ΠΑΟΚ έχει ήδη διαφοροποιήσει αρκετά τα «πιστεύω» του τόσο γύρω από την ομάδα, όσο και, κυρίως, γύρω από τους παίκτες ξεχωριστά και τους ρόλους που τους αντιστοιχούν μέσα στο γήπεδο.
Συνολικά στα 20 επίσημα παιχνίδια του Δικεφάλου 22 ποδοσφαιριστές έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής, με πιο πρόσφατο στην λίστα τον Λάζαρο Λάμπρου, στον οποίο ο Φερέιρα, κόντρα στον Ατρόμητο, έδωσε την δυνατότητα να καταγράψει την πρώτη επίσημη συμμετοχή του με τα χρώματα του ΠΑΟΚ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν κάνουμε την σύγκριση μεταξύ του πρώτου (το 2-2 της Τούμπας με τον Αγιαξ) και του δεύτερου επίσημου αγώνα (το εντός έδρας 5-1 με τον Ατρόμητο) θα δούμε μία ενδεκάδα αλλαγμένη κατά τα 7/11.
Παρουσιάζει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε τις διαφοροποιήσεις που έχει κάνει ο Φερέιρα στα δικά του πλάνα από το πρώτο «σκανάρισμα» του ρόστερ μέχρι και σήμερα.
1. Η αλλαγή στην δυάδα των μέσων
Η πιο χτυπητή αλλαγή αφορά στο δίδυμο των κεντρικών μέσων. Η σεζόν άρχισε με τους Ελ Καντουρί και Εσίτι, μετά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, όμως, οι επιλογές του Φεέιρα άλλαξαν.
Προέκυψε το δίδυμο Μίσιτς-Αουγκούστο και εσχάτως, δίπλα στον Κροάτη παίρνει θέση ο Μαουρίσιο. Ειδικά, σε ό,τι αφορά στον Μίσιτς, η ευκαιρία καθιέρωσης δόθηκε-και την άρπαξε από τα μαλλιά-μετά τον τραυματισμό του Ελ Καντουρί στη ρεβάνς με την Σλόβαν. Εκτοτε ο Μαροκινός μετατράπηκε σε αριστερό χαφ, ενώ ο Εσίτι έπιασε πάγκο με λιγοστό χρόνο συμμετοχής.
2. Η καθιέρωση του Ζίβκοβιτς
Οι τρομερές μεταπτώσεις στην απόδοση του Πασχαλάκη και τα εύκολα, σε σύγκριση με την περσινή εντυπωσιακή σεζόν, γκολ που δεχόταν, έφεραν τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς στην θέση «1».
Η αρχή έγινε στο εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ στις 29 Σεπτεμβρίου και από τότε ο Σέρβος αποτελεί την μόνιμη επιλογή του Φερέιρα.
3. Ινγκασον σαν έτοιμος από καιρό
Ο Ίνγκι Ινγκασον περίμενε υπομονετικά την μέρα που θα πάρει την φανέλα του βασικού και όταν αυτό συνέβη (λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Βαρέλα στον αγώνα με τον Αστέρα στην Τρίπολη), στο ματς με την Λαμία, δεν ξανακάθισε στον πάγκο. Η αλήθεια είναι ότι από τα δέκα του παιχνίδια από τότε, στα επτά ο ΠΑΟΚ κράτησε το μηδέν παθητικό, ενώ έχει σημειώσει και τέσσερα γκολ. Δεν έδωσε κανένα περιθώριο στον Φερέιρα να σκεφτεί την παλιά συνταγή Βαρέλα-Κρέσπο.
4. Η αναμενόμενη επιστροφή Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή της περιόδου, η απουσία των τραυματιών Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο… άνοιξε χώρο για άλλους παίκτες. Από την ώρα που οι δυο τους επέστρεψαν και έχουν αρχίσει να βρίσκουν τον ρυθμό τους, περιορίζονται οι δοκιμές στη μία από τις δύο θέσεις του κέντρου και σ’ αυτή του αριστερού εξτρέμ. Ο Αντρέ, πάντως, έκανε το πρώτο ματς ως βασικός στην δεξιά πλευρά.
5. Οι ευκαιρίες έδωσαν προβάδισμα σε Λημνιό, Σφιντέρσκι
Υπάρχει, ακόμη, μία κατηγορία παικτών που το ροτέισιον άγγιξε λίγο παραπάνω, τουλάχιστον στην αρχή της σεζόν, και μέσα από αυτή την διαδικασία κάποιοι κυριάρχησαν στις επιλογές του κόουτς.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Λημνιός και ο Σφιντέρσκι, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχείριση Μπίσεσβαρ, Πέλκα. Αρχισαν να παίζουν μαζί, στην πορεία ο Σουριναμέζος ήταν μόνιμα στην ενδεκάδα και ο Γιαννιτσιώτης στον πάγκο, αλλά στα τελευταία ματς αυτό αντιστράφηκε.
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες κινήσεις (π. χ. οι συχνές αντικαταστάσεις του Μάτος τελευταία) που αφήνουν στίγμα πως ο Φερέιρα σκέφτεται και επιπλέον διαφοροποιήσεις, ωστόσο καλό είναι να μην προτρέχουμε.
Το βέβαιο είναι ότι ο Πορτογάλος τεχνικός δείχνει διάθεση να ψάχνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές ανάλογα και με την εικόνα της ομάδας του και δεν μένει «κολλημένος» σε όσα αρχικά είχε συμπεράνει.
ΠΗΓΗ: metrosport.gr