Παναθηναϊκός: Και ενώ το μόνο που σχετίζεται ειδησεογραφικά με την Κίνα τον τελευταίο μήνα είναι ο κορωνοϊος και οι προσπάθειες που γίνονται από τη χώρα που ξεπήδησε η νέα μορφή γρίπης να αντιμετωπιστεί, θυμηθήκαμε χθες πως υπάρχει και… ποδόσφαιρο στη χώρα.
Η αφορμή; Η διαρροή εκ μέρους του Παναθηναϊκού πως οι Πράσινοι αρνήθηκαν πρόταση δανεισμού, με "ενοίκιο" κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ, από κινέζικο σύλλογο για τον Καρλίτος. Η αλήθεια είναι πως ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο) τα πάντα έχουν "παγώσει" στην Κίνα.
Το πρωτάθλημα ήταν να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, έχει αναβληθεί όμως λόγω της κατάστασης στην χώρα, χωρίς κανείς να είναι σίγουρος για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα εκκινήσει. Οι μεταγραφές στην Κίνα ολοκληρώνονται αύριο, 28 Φεβρουαρίου και ενδεικτικό της κρίσης υγείας που υπάρχει, είναι πως όλες οι κινεζικές ομάδες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμπληρώσουν τον επιτρεπόμενο αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών (6).
Απολύτως λογικό, αφού προφανώς κανείς επαγγελματίας δεν θέλει, τη δεδομένη στιγμή, να πάει για να εργαστεί και να ζήσει στην Κίνα. Απολύτως λογικό συνεπώς και ο ίδιος ο Καρλίτος, αν και εφόσον έγινε αυτή η πρόταση, να μην ήταν θετικός στη μετακόμιση του στην Κίνα. Οπότε, δεν τίθεται – έτσι κι αλλιώς – θέμα αποδοχής ή όχι πρότασης εκ μέρους του Παναθηναϊκού.
Ο Ισπανός φορ έχοντας αγωνιστεί φέτος στην Ασία και εφόσον το κινεζικό καλεντάρι είναι διαφορετικό από το ευρωπαϊκό, θα μπορούσε να αγωνιστεί -αν το επιθυμούσε- και στην Κίνα, εμπίπτοντας έτσι στην εξαίρεση του κανόνα που περιορίζει τις ομάδες στις οποίες μπορεί να αγωνιστεί ένας ποδοσφαιριστής κατά τη διάρκεια μιας ημερολογιακής χρονιάς σε δύο.
Το ερωτηματικό όμως είναι άλλο και αυτό που δεν "κολλάει" στην όλη ιστορία. Η σεζόν στην Κίνα ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου. Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος εκεί, διαρκεί μόνο τον Ιούλιο. Μοιάζει περίεργο να γίνει μια πρόταση δανεισμού για έναν ποδοσφαιριστή για το (ούτε καν) μισό της χρονιάς.
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ούτε ο Καρλίτος (πρώτιστα) ούτε ο Παναθηναϊκος μπήκαν στη διαδικασία συζήτησης και διαπραγμάτευσης, μικρή σημασία έχουν οι περαιτέρω λεπτομέρειες, αν όντως έγινε πρόταση (και σε ποιο πλαίσιο και καθεστώς) και αν όντως αυτή προήλθε από κινέζικη ομάδα.