Έωλη παραμένει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο όσον αφορά τη διεξαγωγή των play offs και των play outs εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού. Η UEFA αφού πήρε την απόφαση να «μετακομίσει» το Euro για του χρόνου και έθεσε ως χρονικό περιθώριο την ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων ως το τέλος Ιουνίου με την υποσημείωση: «αν η κατάσταση βελτιωθεί και η επανέναρξη της αθλητικής δράσης είναι κάτι εφικτό και συνετό».
Τα δεδομένα παραμένουν ρευστά. «Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μπορεί να πει με σιγουριά, τι μέλλει γενέσθαι. Εδώ δεν ξέρει η Πρέμιερ Λιγκ. Γίνονται κουβέντες για να διοριστούν οι πρωταθλητές. Όποιος είναι πρώτος να το πάρει. Υπάρχουν πολλά σενάρια», ανέφερε έμπιστη πηγή στο Sportdog.
Ακόμα και στη Super League ο σχεδιασμός για τη διεξαγωγή των play offs και play outs γίνεται με φόντο το άγνωστο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πλάνο που εξετάζεται περιλαμβάνει μικρή προετοιμασία δύο εβδομάδων προκειμένου τα μίνι πρωταθλήματα να ξεκινήσουν στα μέσα Μαΐου και με κάποιες εμβόλιμες αγωνιστικές, να ολοκληρωθούν έως τις 20-21 Ιουνίου. Σημειωτέον, ότι στο πρόγραμμα των 10 αγωνιστικών των play offs πρέπει να υπολογιστούν και τα παιχνίδια Κυπέλλου, καθώς εκκρεμούν οι δύο επαναληπτικοί, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ και Άρης-ΑΕΚ. Όσο για τον τελικό του θεσμού, υπολογίζεται να διεξαχθεί στις 27/6, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο που αναμένεται να εφαρμοστεί, αν ο κορωνοϊός βρεθεί σε ύφεση προς τα τέλη Απριλίου. Γιατί τα μηνύματα που στέλνουν οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καθηγητής Κλινικής Λοιμωξιολογίας στο Brown University των ΗΠΑ, Ελευθέριος Μυλωνάκης, ερωτηθείς, αν ο ερχομός του καλοκαιριού βοηθήσει για τον περιορισμό των κρουσμάτων της νόσου, υποστήριξε, ότι ο ιός δεν μπορεί να θεωρηθεί εποχικός, και θύμισε ότι στη Σιγκαπούρη, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, έχουν ήδη εμφανιστεί αρκετά κρούσματα θυμάτων του.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί υπολογίζει ότι ο ιός θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο του πρώτου «κύματός» του γύρω στο τέλος Μαΐου ή ίσως και λίγο μετά.
Ο Ρόμπερτ Χάιμερ, καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέηλ (Yale School of Public Health) υποστήριξε σε συνέντευξή του σε ελληνικό Μέσο, ότι η καραντίνα θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες. Μάλιστα υποστήριξε, ότι μπορούμε να φτάσουμε σε αποκλεισμό 18 μηνών.
Οπότε για ποιό ποδόσφαιρο μιλάμε;
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο επιστημόνων, τα δεδομένα που διαμορφώνονται, δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί τα πρωταθλήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου, βάσει του σχεδιασμού της UEFA.