Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του ότι υπάρχει η σκέψη για αναδιάρθρωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, είναι ανοιχτό. Αποψη έχω για το πώς μπορεί να γίνει, αλλά δεν είναι της παρούσης. Κάθε πράγμα στην ώρα του», ήταν συγκεκριμένα η τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη στη συνέντευξη του στο athlitiko, χαρακτηρίζοντας παράλληλα αποτυχημένη την αναδιάρθρωση του προκατόχου του, Γιώργου Βασιλειάδη και τονίζοντας ότι εφόσον παραμείνει έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή η δομή των κατηγοριών, θα υπάρξει ζήτημα τη νέα περίοδο σχετικά με το οικονομικό και συγκεκριμένα με τα χρήματα της ΕΡΤ...
 
«Το να έχουμε ένα κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο τριών κατηγοριών το οποίο θα τροφοδοτεί και θα πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ΕΡΤ, σαφώς δε μας βρίσκει σύμφωνους», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως «από ‘κει και πέρα, το τι θα κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτό το πράγμα, είναι ένα ανοιχτό θέμα, το οποίο φυσικά και θα συζητήσω με τα συλλογικά όργανα του ποδοσφαίρου, είτε αυτό είναι η Σούπερ Λιγκ, είτε η Σούπερ Λιγκ 2, η Φούτμπολ Λιγκ, ή η ΕΠΟ».

Σχετικά με τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, επανέλαβε την εκτίμηση του ότι ενδεχομένως θα σταματήσουν, αλλά και πάλι τόνισε ότι η απόφαση ανήκει στην ΕΠΟ και ο ίδιος θα συνηγορήσει είτε έτσι είτε αλλιώς σε ό,τι αποφασιστεί.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα μέρη των δηλώσεων του κ. Αυγενάκη στο Athlitiko:

Για τη φετινή τύχη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της χώρας: «Εγώ βάζω έναν όρο μονάχα. Αυτος είναι η υγεία, η ζωή. Εάν οι ειδικοί, οι επιστήμονες, μας συμβουλέψουν για κάποια πράγματα οπως το κάναμε από την πρώτη στιγμή σαν Υπουργείο Αθλητισμού τότε δεν έχω κανένα λόγο να αρνηθώ και να επικροτήσω ή να μη συνηγορήσω σε μία απόφαση ενός συλλογικού οργάνου. Για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο την απόφαση θα την πάρει το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ. Η εκτίμησή μου είναι ότι μάλλον δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αλλά αυτή είναι η εκτίμησή μου. Αυτή η εκτίμηση προέρχεται βάσει του κόσμου που συναναστρέφομαι, των μηνυμάτων που εισπράττω και ακούω, είμαι μέσα στο χώρο, μέσα στην αθλητική οικογένεια. Αλλά, αυτό είναι εκτίμηση και δεν είναι θέση.

Ν’ ακούσουμε πρώτα τι θα πουν οι ειδικοί και μετά θα πάρω εγώ θέση. Δεν πρόκειται να πρωτοπώ εγώ, αλλά ας μιλήσουν πρώτα οι ειδικοί, που είναι τα συλλογικά όργανα και μετά ακολουθεί ο υπουργός. Το καταλαβαίνω ότι αν διακοπούν ξαφνικά τα πρωταθλήματα θα υπάρξουν αδικίες, γι’ αυτό το λόγο οι άμεσα εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι που είναι τα συλλογικά όργανα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου καλό θα είναι να τα λάβουν όλα αυτά υπόψη τους πριν αποφασίσουν και καταλήξουν σε μένα σε μια απόφασή τους».

Για την αναδιάρθρωση Βασιλειάδη: «Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ, ποιος είναι ο ρόλος τους τελικά και ποιο είναι το θετικό αποτέλεσμα, εάν υπάρχει. Γιατί εγώ προσπαθώ να καταλάβω κάποια πραγματα και δυσκολεύομαι. Χρήματα πολλά δεν υπάρχουν και ειδικά μετά την κρίση τα πράγματα θα είναι πολύ περιορισμένα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αναδιάρθρωση η περιβόητη και περισπούδαστη μάλλον δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Άποψή μου είναι ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να επεμβαίνει τόσο πολύ στο ποδόσφαιρο όσο υπάρχουν όργανα και προσωπικότητες στα όργανα αυτά να δώσουν υπεραξία. Οσο τα όργανα ατονούν και οι αθλητικές ομοσπονδίες κατ’ επέκταση υπολειτουργούν, άλλο τόσο βρίσκει έδαφος η πολιτεία. Η αναδιάρθρωση Βασιλειάδη ήταν ένα τέχνασμα και απέτυχε παταγωδώς. Δυστυχώς, ενίσχυσε το θολό τοπίο, την ομιχλώδη κατάσταση που υπήρχε μεταξύ ομάδων, στοιχηματικών εταιρειών και όλα αυτά».

Για το αν θα υπάρξει αναδιάρθρωση φέτος: «Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, είναι ανοιχτό. Αποψη έχω για το πώς μπορεί να γίνει αλλά δεν είναι της παρούσης. Κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή η περιβόητη αναδιάρθρωση που επικαλέστηκε ο κ. Βασιλειάδης έχει πάει στο βρόντο, έχει αποτύχει παταγωδώς. Το να έχουμε ένα κρατικοδίαιτο ποδόσφαιρο τριών κατηγοριών το οποίο θα τροφοδοτεί και θα πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ΕΡΤ, σαφώς δε μας βρίσκει σύμφωνους. Από ‘κει και πέρα, το τι θα κάνει το ελληνικό κράτος γι’ αυτό το πράγμα, είναι ένα ανοιχτό θέμα, το οποίο φυσικά και θα συζητήσω με τα συλλογικά όργανα του ποδοσφαίρου, είτε αυτό είναι η Σούπερ Λιγκ, είτε η Σούπερ Λιγκ 2, η Φούτμπολ Λιγκ, ή η ΕΠΟ.

Προς το παρόν όμως η διαπίστωση και άποψή μου είναι ότι δεν έχει πετύχει αυτό το σχέδιο το οποίο διαφημίστηκε, υπηρετήθηκε και μάλιστα με πολύ πάθος από τον κ. Βασιλειάδη, ο οποίος είχε βγει στα κανάλια και έλεγε τα δικά του. Εάν είναι να στήνουμε κρατικά μαγαζιά, πες το ξεκάθαρα ότι θέλω να στείλω κρατικά μαγαζιά, "φύτεψε" σε κάθε περιοχή από ένα, πες ότι κάθε χρόνο θα παίρνεις από τόσα χιλιάρικα να παίζεις ποδόσφαιρο και τελείωσε, αλλά όχι αυτό το ήξεις αφήξεις και στο τέλος το λογαριασμό θα τον πληρώνει ο ελληνικός λαός μέσω της ΕΡΤ. Σε αυτό είμαστε ενάντια, είναι ξεκάθαρο».

Για την επιστολή της ΕΠΣΗ: «Εστάλη σε μένα η επιστολή, αλλά είμαι ο λάθος αποδέκτης. Δεν έχω αρμοδιότητα σ’ αυτό, είναι θέμα της ΕΠΟ. Σε αυτό το πράγμα είναι ξεκάθαρο, είναι αδιανόητο να εμπλέξουμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, νόμιμα γιατί παράνομα έχει μπλεχτεί, ένα μέρος, όχι όλο, με το στοίχημα... Σε αυτό, είμαι κάθετα αντίθετος και δεν πρόκειται να συνηγορήσω. Παρ’ όλα αυτά, σε ό,τι αφορά το χορηγικό πρόγραμμα, δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα, αλλά θέμα της ΕΠΟ. Καλό θα είναι ν’ αποφανθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ και εδώ είμαστε εμείς να το κρίνουμε ώστε να το επικυρώσουμε ή να το απορρίψουμε».

Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας: «Σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον κ. Παπαστεργίου, δήμαρχο Τρικάλων, κάνουμε το πρόγραμμα "Πέλοπας" όπου θα καταγραφούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες οι αθλητικές υποδομές της ΓΓΑ. Δεν έχουμε αυτές που ανήκουν στους δήμους, συν των υπολοίπων ιδιοκτητών, είτε αυτές είναι περιφέρειες, οι ομοσπονδίες, οτιδήποτε για να ξέρουμε τι πραγματικά έχουμε στην Ελλάδα. Σήμερα δεν ξέρουμε! Αν εξαιρεθούν οι εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, συνολικά δεν έχουμε εικόνα τι έχουμε, σε τι επίπεδο είναι μελετητικά, λειτουργικά, πόσο γηρασμένες είναι, τι εξυπηρετούν.

Αρα, να διοχετεύσουμε τα όποια χρήματα μας με τρόπο τέτοιο ώστε να πιάσουν τόπο και να εξυπηρετούν τον αθλητισμό ή να κάνουμε μια στρατηγική για να επενδύσουμε ενδεχομένως σε κάποιο άθλημα, για παράδειγμα στο τένις όπου υπήρξε μια εκτίναξη το τελευταίο διάστημα, όπως είχε γίνει παλιότερα με το μπάσκετ ή το χάντμπολ όπου αυτή τη στιγμή έχουμε και μια διεθνή διοργάνωση τον παραπάνω χρόνο. Σκοπός μας είναι να μάθουμε τι πραγματικά έχουμε, τι πραγματικά μας χρειάζεται επιπλέον, πού θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας και προς τα πού θα πρέπει να κινηθούμε. Το να στήνουμε κλειστά γυμναστήρια ή σκοπευτήρια ή κολυμβητήρια σε κάθε δήμο ή σε κάθε γειτονιά μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε ψηφοθηρικά κάποιους "φίλους" μας δημάρχους ή περιφερειάρχες είναι λάθος και το έχουμε πληρώσει ακριβά.

Δείτε πόσα απ’ αυτά που "φυτεύτηκαν" το 2004, ξεκίνησαν και ποτέ δεν τελείωσαν, έχουν μείνει σε επίπεδο σκελετών. Σαφώς και δε συμφωνούμε με αυτό το πράγμα, σαφώς επίσης συμφωνώ ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή υποδομές που λειτουργούν χωρίς άδεια, ακόμα και δικές μας, της ΓΓΑ. Θα πρέπει λοιπόν να ξέρουμε τι έχουμε, που αυτή την ώρα δεν το ξέρουμε. Κάποιες υποδομές, οπως τα κολυμβητήρια, είναι κοστοβόρα. στο Νομό Ηρακλείου για παράδειγμα έχουμε τρία κολυμβητήρια, εκ των οποίων συντηρείται μονάχα το ένα, τα άλλα δύο δυσκολεύονται να λειτουργήσουν γιατί είναι εξαιρετικά απαιτητικά σε ενεργειακό επίπεδο. Στόχος είναι να φτιάξουμε αυτή την πλατφόρμα, να συνεργαστούμε όλοι ώστε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων που θα δώσουμε για τις αθλητικές υποδομές».