Έκλεισε χωρίς συνέπειες για τους κατηγορούμενους η υπόθεση που αφορούσε την σκανδαλώδη πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος της περιόδου 2004-2006, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του SportFM.
Κατηγορούμενοι ήταν οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης και Γιώργος Γκιρτζίκης, οι πρώην αναπληρωτές πρόεδροι Βασίλης Χατζηαποστόλου και Γιάννης Οικονομίδης, οι σύμβουλοι Γιώργος Σιντόρης και Σωκράτης Παπαδόπουλος, καθώς και οι επιχειρηματίες Πασχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Κόγιας.
Άπαντες αντιμετώπιζαν την κατηγορία της κακουργηματικής απιστίας καθώς σύμφωνα με το βούλευμα προκάλεσαν ζημία στα ταμεία της ΕΠΟ ύψους 300.000 ευρώ.
Την Τετάρτη (10/6) το Ε’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών εξέδωσε την απόφασή του, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, ότι το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι κακουργηματικού.
Και από την στιγμή που το δικαστήριο έκρινε ότι πρόκειται για πλημμέλημα, το αδίκημα έχει παραγραφεί και άπαντες απηλλάγησαν…
Το ιστορικό
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2004 η ΕΠΟ ήθελε να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου για δύο αγωνιστικές περιόδους (2004-2005, 2005-2006) και πήρε προσφορές από όσους ενδιαφέρονταν να τα αγοράσουν.
Τελικά ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος, καθώς καμία προσφορά δεν ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η ομοσπονδία να προκηρύξει νέο διαγωνισμό.
Οι εταιρίες που είχαν καταθέσει προτάσεις αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο νέο διαγωνισμό, με μία νέα εταιρεία να παίρνει τα δικαιώματα του Κυπέλλου για τη σεζόν 2004-2005 έναντι μόλις 1,1 εκατ. ευρώ, ποσού πολύ μικρότερου από τις προτάσεις που είχαν αρχικά κατατεθεί!
Στη συνέχεια η εταιρεία που πήρε τα δικαιώματα τα πούλησε στην ΕΡΤ βγάζοντας κέρδος 300.000 ευρώ, με τη δημόσια τηλεόραση να βγαίνει επίσης κερδισμένη, καθώς η πρόταση που είχε καταθέσει αρχικά για τις δύο χρονιές ήταν 6,1 εκατ. ευρώ!
Για το λόγο αυτό τα μέλη της διοίκησης της ΕΠΟ κατηγορήθηκαν για απιστία, καθώς με τις ενέργειές τους φέρονται να προκάλεσαν ζημία στην περιουσία της ομοσπονδίας.
Στο δικαστήριο, ωστόσο, η πλευρά των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι η ζημιά για την ΕΠΟ δεν ήταν 300.000 ευρώ όπως αναφέρει το βούλευμα, αλλά το 30% του συγκεκριμένου ποσού, δηλαδή 90.000 ευρώ αφού το υπόλοιπο 70% η ομοσπονδία το μοίρασε στις ομάδες για τη συμμετοχή τους στο θεσμό εκείνη την περίοδο.
Όπως τονίστηκε, επειδή έπειτα από τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι στον ποινικό κώδικα, για κακουργηματική απιστία πρέπει η ζημιά να είναι 120.000 ευρώ και άνω, και η ζημιά στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι 90.000 ευρώ, η κατηγορία για τους «8» δεν είναι κακούργημα αλλά πλημμέλημα και άρα έχει παραγραφεί!
Το δικαστήριο έκανε δεκτό τον ισχυρισμό και τους απάλλαξε.