Από το ντεμπούτο του Γιώργου Δώνη με την Μπλάκμπερν το 1996, η Ελλάδα έχει θαυμάσει αρκετούς ποδοσφαιριστές της, να αγωνίζονται στα γήπεδα της Premier League. Άλλοι πέτυχαν και άλλοι δεν τα κατάφεραν. O Κώστας Τσιμίκας είναι έτοιμος να γίνει ο 26ος Έλληνας που έχει παρουσιαστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ολόκληρος ο πλανήτης υποδέχθηκε τη νέα σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, πόσο μάλλον, οι χώρες που έχουν και εκπροσώπους. Μία αυτές είναι και η Ελλάδα.
Η χώρα μας, εκτός από τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο οποίος διανύει ήδη δύο χρόνια παρουσίας και πάει για τρίτο, περιμένει να δει και τον Κώστα Τσιμίκα.
Ο 24χρονος μπακ άφησε τον Ολυμπιακό για χάρη της Λίβερπουλ και είναι έτοιμος να γράψει το όνομα του σε μία λίστα Ελλήνων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι άφησαν το δικό τους «σημάδι» στο αγγλικό πρωτάθλημα. Άλλοι μεγαλύτερο, άλλοι μικρότερο αλλά στο τέλος, κυμάτιζαν την ελληνική σημαία στα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης.
Ο πρώτος Έλληνας στην Premier League
Ο Γιώργος Δώνης έμεινε στην ιστορία, όχι απλώς επειδή άνοιξε την πόρτα του αγγλικού πρωταθλήματος και σε άλλους Έλληνες ποδοσφαιριστές, αλλά και επειδή ήταν ο πρώτος που έκανε χρήση του νόμου Μποσμάν.
Ο νυν προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, χρησιμοποίησε αυτό το νόμο ώστε να πάρει την μεταγραφή ενώ, ταυτόχρονα του πρόσφερε ένα ακόμα ρεκόρ. Έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της χώρας μας στην ιστορία εκείνη τη χρονιά, καθώς συμφωνήσει να λαμβάνει το ποσό των 1,1 δισεκατομμυρίων δραχμών σε τριετές συμβόλαιο.
Παρότι στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έκανε την διαφορά, ο Δώνης δεν προσαρμόστηκε ποτέ στους Ρόβερς. Μέτρησε 22 συμμετοχές, με δύο γκολ στο ενεργητικό του, με το ένα από αυτά, να είναι αξέχαστο, μέχρι και σήμερα.
Είναι το τέρμα που σημείωσε κόντρα στην Έβερτον, το οποίο ήταν υποψήφιο για τα καλύτερα της χρονιάς. Μπορεί το όνομά του να μην παρέμεινε στις μνήμες των Άγγλων, όμως για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ο ποδοσφαιριστής που ξεκίνησε το δρομολόγιο Ελλάδας-Αγγλίας.
Οι τίτλοι που τυλίχθηκαν με την γαλανόλευκη σημαία…
Την σκυτάλη από τον Γιώργο Δώνη, πήρε ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας στο EURO του 2004, αποκτήθηκε το 1997 από τη Λέστερ. Μπορεί αρχικά η μεταγραφή του να ήταν «αθόρυβη» στο Νησί, όμως ο διεθνής μέσος αγαπήθηκε όσο λίγοι στις «αλεπούδες». Έπαιξε για τρία χρόνια και σημείωσε 50 συμμετοχές, ωστόσο αυτό που τον ξεχωρίζει για την παρουσία του εκεί, είναι η κατάκτηση του League Cup το 2000.
Αν και δεν αγωνίστηκε στον τελικό με την Τρανμίρ Ρόβερς, είδε την ομάδα του να κερδίζει με 2-1 και εκείνος να σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό.Μάλιστα, ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατακτούσε το κύπελλο στο Νησί. Ωστόσο, η χώρα μας χρειάστηκε να περιμένει 20 ολόκληρα χρόνια, για να ξαναδεί την σημαία της γύρω από ένα τρόπαιο. Αυτή την φορά, ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος με την Άρσεναλ.
Τα ελληνόπουλα που έγραψαν ιστορία
Στην Αγγλία, μπορεί να μετακόμισαν μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας μας, όμως δεν πέτυχαν όλοι. Αντίθετα, λίγοι είναι εκείνοι που έκαναν την διαφορά και είδαν το όνομά του να περνάει στα χρονικά του κάθε συλλόγου. Εκτός από Θοδωρή Ζαγοράκη που προαναφέραμε, ο Νίκος Νταμπίζας έκανε εξίσου μία πολύ καλή πορεία. Μάλιστα, είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλο συμπατριώτη του.
Προερχόμενος από τον Ολυμπιακό, ο νεαρός, τότε αμυντικός είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις του. Μάλιστα, έκανε τις «καρακάξες» να βγάλουν από τα ταμεία τους το ποσό των 2 εκατ. λιρών, το οποίο ήταν εξωπραγματικό για την εποχή αναφορικά με την Ελλάδα.
Ο Νταμπίζας όχι απλά καθιερώθηκε αλλά έμεινε στη Νιούκαστλ για τέσσερα χρόνια, πραγματοποιώντας 130 εμφανίσεις. Μάλιστα, στην συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Λέστερ, με την οποία συμπλήρωσε άλλες 51 συμμετοχές, μετατρέποντας τον σε ρέκορντμαν για το ελληνικό στοιχείο. Συνολικά έπαιξε σε 181 επίσημα παιχνίδια στην Premier League. Στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ωστόσο, έχει μείνει ως ο αρνητικός πρωταγωνιστής που «έφαγε» τη ντρίμπλα του Ντένις Μπέργκαμπ.
Η συνταγή με τον διεθνή αμυντικό, οδήγησε την Μπόλτον στην απόκτηση του Στέλιου Γιαννακόπουλου, το 2003. Ήταν μία ακόμα μετακίνηση από τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό στο Νησί. Ο παλαίμαχος εξτρέμ σε ηλικία 29 ετών αποφασίζει να αφήσει την χώρα του και να φορέσει τα λευκά των «γουόντερερς» στην Premier League. Εκεί, όχι απλά καθιερώθηκε αλλά κατάφερε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές των «λευκών». Βρήκε 20 φορές δίχτυα σε διάστημα 137 αγώνων και ολοκλήρωσε μία γεμάτη πενταετία, προτού αποκτηθεί από την Χαλ. Φυσικά, οι επιδόσεις του, τού πρόσφεραν μία θέση στις καρδιές των φίλων της Μπόλτον, όπου είναι γνωστός ως «Stelios».
Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείψει ο Χοσέ Χολέμπας. Ο πρώην διεθνής αριστερός μπακ, μετά από ένα μικρό πέρασμα στην Ρόμα, αποκτήθηκε από την Γουότφορντ. Μπορεί αρχικά να είχε τον ρόλο του μπακ-απ, όμως γρήγορα πήρε θέση βασικού. Έγινε από τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν και μέσα σε μία τετραετία πήρε μέρος σε 114 ματς. Το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και πήρε τον δρόμο της επιστροφής στον Ολυμπιακό.
Αναμφίβολα, ο Γιώργος Καραγκούνης, έκανε το καλύτερο κλείσιμο της καριέρας του στο Νησί. Ο Έλληνας μέσος φόρεσε την φανέλα της Φούλαμ σε ηλικία 35 ετών και την τίμησε όπως τις προηγούμενες. Μέσα σε μία διετία, έγινε τόσο αγαπητός στο κοινό των «cottagers», με αποτέλεσμα να τον τιμήσουν το 2019 για την προσφορά του στον σύλλογο. Σε 47 συμμετοχές, βρήκε τρεις φορές δίχτυα και «κρέμασε» τα παπούτσια του εκεί. Φυσικά, αξέχαστα είναι και τα τρία γκολ που σκόραρε, με το ένα να είναι καλύτερο από το άλλο, με αυτό κόντρα στην Μπλάκπουλ να ξεχωρίζει.
Τέλος, ο Σωτήρης Κυργιάκος αν και έμεινε για μόλις δύο χρόνια στη Λίβερπουλ, αγαπήθηκε αρκετά από τους φίλους του συλλόγου. Ο παλαίμαχος αμυντικός είναι ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε την φανέλα των «κόκκινων» και ο τελευταίος μέχρι τον Κώστα Τσιμίκα. Οι εμφανίσεις του ήταν τόσο πειστικές που είχε γίνει η αδυναμία του προπονητή, Ρόι Χότζον.
Μάλιστα, του είχε δώσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ωστόσο έπειτα από το πέρασμα της διετίας, έμεινε ελεύθερος και πήγε στην Βόλσφμπουργκ. Επέστρεψε στην Αγγλία για την Σάντερλαντ, έχοντας στο βιογραφικό του τις 30 παρουσίες από την ομάδα του Μέρσεισαϊντ.
Μία στιγμή, ήταν αρκετή!
Η προσαρμογή σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα δεν είναι εύκολη. Αρκετοί έμειναν για μόλις μία χρονιά, πριν πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Όμως, μπορεί μία στιγμή, να γραφτεί στα χρονικά και το όνομα του ποδοσφαιριστή να μείνει στις μνήμες των φίλων της Premier League. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιώργος Γεωργιάδης. Αν και η μεταγραφή του από την Νιούκαστλ είχε ως βάση την επιτυχημένη πορεία του Νταμπίζα, ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά.
Έμεινε για μία σεζόν και έπαιξε σε μόλις 10 παιχνίδια, όμως το μόνο γκολ που έβαλε, ήταν αρκετό. Συγκεκριμένα, έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που σκόραρε στο κύπελλο Αγγλίας. Οι «καρακάξες» επικράτησαν με 4-1 της Έβερτον και το τέρμα του Γεωργιάδη μπήκε στην ιστορία, παρότι ήταν το μοναδικό με την αγγλική ομάδα.
Σε μία τέτοια κατηγορία υπάρχει και το όνομα του Γιώργου Σαμαρά. Ο Έλληνας που ποτέ δεν έπαιξε στο ελληνικό πρωτάθλημα, κατάφερε να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή ποδοσφαιριστή της χώρας μας στην Αγγλία, πίσω στο 2006. Η Μάντσεστερ Σίτι βγάζει από τα ταμεία της το ποσό των 8 εκατ. ευρώ και κάνει δικό της τον νεαρό επιθετικό. Οι προσδοκίες ήταν τεράστιες αλλά τα μόλις οκτώ γκολ σε 54 συμμετοχές, τον έστειλαν δανεικό στην Σέλτικ. Αρχικά ως δανεικός και έπειτα με κανονική μεταγραφή, εκεί όπου έγραψε την λαμπρή πορεία της κα
Πλέον, ο Κώστας Τσιμίκας ετοιμάζεται να γίνει το 26ο ελληνόπουλο που θα κάνει την εμφάνισή του πάνω στο χορτάρι των γηπέδων του αγγλικού πρωταθλήματος. Με την φανέλα της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ, θέλει να γράψει το όνομά του στις παραπάνω κατηγορίες και να συνεχίσει να μεγαλώνει την ελληνική παροικία στον «μαγικό» κόσμο της Premier League.