Τουλάχιστον 10 Έλληνες προπονητές ποδοσφαίρου εργάζονται στο εξωτερικό και φυσικά πολλοί περισσότεροι εντός των ελληνικών συνόρων.
Από όλους αυτούς ο Δημήτρης Γραμμόζης έχει το ακριβότερο ρόστερ ποδοσφαιριστών στη διάθεσή του, αυτό της γερμανικής Σάλκε, η οποία βεβαίως αποχαιρετά τη μεγάλη εθνική κατηγορία, την γνωστή μας Μπουντεσλίγκα, μετά από χρόνια και από σημαντικές Ευρωπαϊκές παρουσίες, πληρώνοντας έτσι το "μάρμαρο" από τις εσωτερικές έριδες και τις διοικητικές ίντριγκες που τα τελευταία χρόνια είχαν ξεσπάσει στα εσωτερικά του συλλόγου. Βέβαια ο Ελληνας τεχνικός ουδόλως ευθύνεται για το αγωνιστικό κατρακύλισμα της ομάδας από την Βεστφαλία, αφού ανέλαβε καθήκοντα στις 2 Μαρτίου πριν ενάμιση μήνα και όταν του ανατέθηκαν καθήκοντα, αυτή είχε ήδη υποβιβαστεί ενώ το συμβόλαιο του προβλέπει παραμονή ως το καλοκαίρι του 2022 με κίνητρο παραμονής την επιστροφή της Σάλκε στα μεγάλα "σαλόνια" της χώρας. .
Παρόλα αυτά οι "Βασιλικοί μπλε", όπως είναι το προσωνύμιο της Σάλκε, κοστολογούνται με ένα ρόστερ 108,43 εκατομμυρίων ευρώ, πόσο εξαιρετικά υψηλό για μια καλή Ελληνική ομάδα συμπεριλαμβανομένου και του πρωταθλητή Ολυμπιακού που έχει το ακριβότερο ρόστερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα με συνολική αξία 93,733 εκ. ευρώ.
Στην αξιολόγηση των ρόστερ που έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες εργαζόμενοι στο εξωτερικό προπονητές ακολουθεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης ο οποίος στο "φτωχικό" ρουμανικό πρωτάθλημα και από τη θέση του τεχνικού οδηγού στην Ουνιβερσιτάτεα Κραιόβα έχει διαθέσιμο ρόστερ 25,3 εκατ. ευρώ.
Πιο πίσω στη λίστα είναι ο Γιώργος Δώνης που στην Αλ Γουάντα της Μέκκας, διαχειρίζεται ρόστερ 18.3 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην τέταρτη θέση είναι ο Νίκος Κωστένογλου που έχοντας την Εθνική Κύπρου απολαμβάνει υπηρεσιών ενός ρόστερ 16,95 εκατομμυρίων ευρώ.
Όλοι οι παραπάνω έχουν στη διάθεσή τους ρόστερ μεγαλύτερης αξίας από αυτό που έχει ο κάθε Έλληνας προπονητής από τους επτά που εργάζονται στις ελληνικές ομάδες της Superleague 1 και όλων των άλλων που εργάζονται στην Superleague 2.
Στην κατηγορία αυτή ο Άκης Μάντζιος από τον πάγκο του Άρη διαχειρίζεται ρόστερ συνολικής αξίας 15,65 εκατομ. ευρώ και είναι ο Έλληνας τεχνικός που έχει εντός ελληνικής επικράτειας το ακριβότερο ρόστερ.
Όμως υπάρχει και μία ακόμη παράμετρος των σημαντικότερων και ακριβότερων ποδοσφαιριστών που έχουν στη διάθεσή τους οι Έλληνες προπονητές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Λόγου χάριν ο πιο ακριβός από όλους ανήκει στο ρόστερ της Σάλκε του Δημήτρη Γραμμόζη και είναι ο Γάλλο-μαροκινός Αμίν Χαριτ με χρηματιστηριακή αξία 12 εκατομμυρίων ευρώ και είναι ο πιο ακριβός παίκτης όλων αυτών που βρίσκονται υπό ελληνικές εντολές, ενώ ο Ουζουνίδης στη Ρουμανία έχει τον πολύ σημαντικό ρουμάνο μεσοεπιθετικό Αλεξάντρου Τσικαλντάου με 6 εκατομμύρια € ευρώ ατομική εκτίμηση. .
Στην λίστα των "ακριβών" ποδοσφαιριστών που υπόκεινται σε Ελληνες τεχνικούς περιλαμβάνεται ο Κύπριος διεθνής Λαϊφης (4,5 εκ. ευρώ) της Σταντάρ Λιέγης ώς μέλος της εθνικής Κύπρου, ο Βραζιλιάνος Πέδρο Ενρίκε της Αλ Γουάντα μτου Γιώργου Δώνη με 3 εκατομ. ευρώ, χρηματιστηριακή αξία, αλλά και ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που αγωνίζεται στον Απόλλωνα Λεμεσού υπό τον Γιάννης Πετράκη με αξία 1,8 εκατομ. ευρώ.
Η έρευνα αυτή στηρίχθηκε στα στοιχεία που συλλέγει και παρέχει η παγκόσμια ιστοσελίδα transfermarkt.com. και αποτελεί ένα δείγμα με ελάχιστες αποκλίσεις από τις αντικειμενικές αξίες και τα δεδομένα ποδοσφαιριστών πού στηρίζεται σε στατιστικά στάνταρ και αλγόριθμους σχετιζόμενες με τις συμμετοχές, την ηλικία, τους τίτλους και την αγωνιστική τους κατάσταση.
Παραθέτουμε τους σχετικούς πίνακες όπως αυτοί ισχύουν σήμερα:
Ελληνες τεχνικοί εργαζόμενοι εκτός χώρας:
1. Δημήτρης Γραμμόζης (Σάλκε) ρόστερ 108,43 εκ. ευρώ
2. Μαρίνος Ουζουνίδης (Κραϊόβα) ρόστερ 25,03 εκ. ευρώ
3. Γιώργος Δώνης (Αλ Γουάντα Μέκκα) ρόστερ 18,13 εκ. ευρώ
4. Νίκος Κωστένογλου (Εθνική Κύπρου) ρόστερ 16,95 εκ. ευρώ
5. Γιάννης Πετράκης (Απόλλων Λεμεσού) ρόστερ 11,80 εκ. ευρώ
6. Γιάννης Χριστόπουλος (Ακρόπολις Β" Σουηδίας) 3,00 εκ. ευρώ
7. Νίκος Καραγεωργίου (Αλ Σόλαχ Σαουδ. Αραβίας) 2,98 εκ. ευρώ
8. Γιώργος Πετράκης (Ζενές Ες- Λουξεμβούργου) 2,10 εκ. ευρώ
9. Γιώτης Σταματόπουλος (Χόμπουργκ- Δ΄Γερμανίας) 2,00 εκ. ευρώ
10. Κώστας Παναγόπουλος (Κάρλσταντ -Σουηδίας) 0,65 εκ. ευρώ
Υπάρχει βέβαια και ένας σημαντικός αριθμός τεχνικών ομογενών που εργάζονται σε μικρές ερασιτεχνικές ομάδες της Ευρώπης και κύρια της Γερμανίας και πιο ασυνήθιστη είναι μεταξύ αυτών η περίπτωση του 46χρονου σήμερα παλιού τερματοφύλακα του Ηρακλή Παναγιώτη Διλμπέρη που αφού εργάστηκε σε Πανσερραϊκό, Αγροτικό αστέρα, Εθνικό Νέου Αγιονερίου, Απόλλωνα Πόντου, τώρα βρίσκεται στις ΗΠΑ και κοουτσάρει την ερασιτεχνική Ρότσεστερ Σούπερ 9.
Ελληνες τεχνικοί στην Ελλάδα:
1. Aκης Μάντζιος (Αρης) 15,63 εκ. ευρώ
2. Νίκος Νιόπλιας (ΟΦΗ) 12,00 εκ. ευρώ
3. Σάββας Παντελίδης (Ατρόμητος) 10,86 εκ. ευρώ
4. Τραϊανός Δέλλας (Παναιτωλικός) 9,48 εκ. ευρώ
5. Μιχάλης Γρηγορίου (Λαμία) 9,31 εκ. ευρώ
6. Μάκης Χάβος (Απόλλων Σμύρνης) 7,51 εκ. ευρώ
7. Αργύρης Γιαννίκης (ΠΑΣ Γιάννινα) 6,89 εκ. ευρώ
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ