Παναθηναϊκός: Ο Καρλίτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο match programme της αναμέτρησης με τον Αστέρα Τρίπολης, τόνισε ότι νιώθει δικαιωμένος που επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο Τριφύλλι, παρά το γεγονός ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αμειβόταν καλύτερα.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Τι πιστεύεις ότι ευθύνεται για το ότι ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση αναφορικά με το στόχο της κατάληψης μιας θέσης που οδηγεί στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν;
Η απώλεια βαθμών που θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει, μπορεί να μας κοστίσει. Ενώ είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε κάποιες νίκες, δεν τις «κλειδώσαμε» και έτσι βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση αναφορικά με την έξοδο στην Ευρώπη.
Τι πιστεύεις ότι ευθύνεται για την απώλεια πολλών βαθμών στα τελευταία λεπτά των αγώνων;
Πρέπει να μπούμε σε θέματα τεχνικής και τακτικής για να αναλύσουμε αυτό το ζήτημα. Σίγουρα, όμως, μας έχει προβληματίσει το ότι χάσαμε σημαντικούς πόντους από το 85’ και έπειτα σε πολλούς αγώνες.
Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Ποιο ήταν το story της μετακίνησής σου στον Παναθηναϊκό;
Βρισκόμουν τότε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκεί το ποδόσφαιρο δεν είναι πολύ επαγγελματικό και τα κίνητρα είναι άλλου τύπου. Για μένα δεν είναι όλα θέμα οικονομικό. Έτσι, όσο βρισκόμουν στα ΗΑΕ κατάλαβα ότι η θέση μου δεν ήταν εκεί. Είμαι φτιαγμένος και έχω γεννηθεί για έντονα συναισθήματα. Τότε, λοιπόν, στον ορίζοντα εμφανίστηκε η προοπτική του Παναθηναϊκού. Επέλεξα, παρά το ότι είχα αρκετές προτάσεις, να έρθω στον Παναθηναϊκό. Τότε έχασα χρήματα, αλλά σήμερα είμαι χαρούμενος με αυτήν την επιλογή μου.
Πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις την απόφαση να έρθεις σε μια ομάδα γνωρίζοντας πως για έξι μήνες δεν θα έχεις δικαίωμα να συμμετάσχεις σε επίσημους αγώνες;
Μπορούσα τότε να πάω σε ομάδα της Ασίας ή της Βραζιλίας απ’ όπου επίσης είχα προτάσεις. Σε αυτές τις χώρες θα είχα άμεσα δικαίωμα συμμετοχής. Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισα να έρθω στον Παναθηναϊκό παραβλέποντας το όποιο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό κόστος.
Πως ήταν το πρώτο διάστημα της προσαρμογής σου στην Ελλάδα;
Ήταν κάπως περίεργο. Όλοι οι συμπαίκτες μου, μηδενός εξαιρουμένου, με έκαναν να αισθανθώ πολύ όμορφα με το που έφτασα. Μαζί τους και η τότε τεχνική ηγεσία. Ήρθα με πολλή όρεξη και πίστευα ότι δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα το ότι δεν θα είχα δικαίωμα συμμετοχής για έξι μήνες. Φτάνοντας, κατάλαβα πως δεν ήμουν προετοιμασμένος για να κάθομαι χωρίς να παίζω. Παράλληλα, ωστόσο, αντιλήφθηκα ότι γύρω μου υπήρχαν πολύ καλοί άνθρωποι αλλά και ένας σύλλογος που θα με βοηθούσε.
Ήρθες σε μια χώρα με αρκετά κοινά στοιχεία με την πατρίδα σου. Αυτό έπαιξε ρόλο στην καλύτερη προσαρμογή σου;
Και ναι και όχι. Το πρώτο πράγμα που αξιολόγησα ήταν το πρότζεκτ και οι φιλοδοξίες που μου παρουσίασε ο τότε τεχνικός διευθυντής. Φυσικά σημαντικό ήταν και το ότι ο Γιώργος Δώνης μου είχε εξηγήσει πως με ήθελε στην ομάδα. Άρα, λοιπόν, δεν ήρθα επειδή η Ελλάδα είναι πανέμορφη. Προσαρμόζομαι τόσο σε μια χώρα με ήλιο, όπως η πατρίδα μου, όσο και σε μια χώρα με χιόνι όπως η Ρωσία στην οποία επίσης έχω παίξει. Είμαι ποδοσφαιριστής, όχι τουρίστας!
Τι θυμάσαι πιο έντονα από το πέρασμά σου από την Πολωνία;
Μπορώ να τα συνοψίσω όλα σε μία μόλις φράση. Είναι πολύ κακό να κατηγορείς κάτι πριν το γνωρίσεις. Σε εμάς τους Μεσογειακούς λαούς, υπάρχει η αντίληψη ότι όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θεωρούνται πολύ κρύες. Είναι κακό να έχεις λανθασμένα στερεότυπα. Ενώ πιστεύουμε ότι πρόκειται για απόμακρους ανθρώπους, εμένα μου έκανε εντύπωση η φιλοξενία που μου παρείχαν σε αυτές τις χώρες. Από τότε έμαθα να μην μου αρέσουν τα στερεότυπα και να μην πηγαίνω πουθενά όντας προκατειλημμένος.
Πως θα συνέκρινες το ελληνικό με το πολωνικό ποδόσφαιρο; Βλέπουμε στην Πολωνία κάποια πολύ εντυπωσιακά γήπεδα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και ομάδες άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Το πολωνικό είναι ένα σπουδαίο πρωτάθλημα. Ακόμα και η πιο μικρή ομάδα έχει ένα γήπεδο τουλάχιστον 25.000 θέσεων. Όλοι οι σύλλογοι εκεί έχουν πολύ κόσμο να τους ακολουθεί. Έχουν εντυπωσιακή δομή σε ό,τι αφορά στα τηλεοπτικά. Πρέπει να υπάρχει ποιότητα προκειμένου να μπορεί μια ομάδα να πουλήσει την εικόνα των αγώνων της.
Είναι το ντέρμπι της Βίσλα Κρακοβίας κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας το πιο σπουδαίο στην Πολωνία;
Ναι.
Πως θα το συνέκρινες με το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός;
Είναι πανομοιότυπα τα δύο αυτά ματς. Πιστεύω ότι όλα τα ντέρμπι μοιάζουν, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία διεξάγονται. Ακόμα και σε μια αλάνα, αν παίζουν δύο διαφορετικές γειτονιές, τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα. Για μένα το Βίσλα – Λέγκια, ήταν κάτι σαν να είναι τσακωμένοι η μαμά και ο μπαμπάς.
Προβληματίστηκες πριν πάρεις την απόφαση να μετακομίσεις από την μια ομάδα στην άλλη;
Όχι γιατί αισθάνομαι ότι είμαι ένας άνθρωπος με προσωπικότητα και μεγάλη καρδιά. Ακόμα ξέρω ότι διαθέτω έναν δυναμικό χαρακτήρα. Έτσι, εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα τίποτα.
Ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από το πρωτάθλημα των ΗΑΕ έχουν υποστηρίξει ότι πολλές φορές είναι δύσκολο ακόμα και το να τρέξεις από την μία άκρη του γηπέδου στην άλλη. Είναι αλήθεια αυτό;
Ναι. Πήγα εκεί τον Αύγουστο. Θυμάμαι ότι όταν κατέβηκα από το αεροπλάνο αισθάνθηκα κάτι που δεν είχα αισθανθεί ποτέ ξανά. Έπρεπε να κλείσω το στόμα για να μην μπει μέσα μου ο ζεστός αέρας. Όταν πηγαίνει κανείς εκεί σαν τουρίστας είναι όλα μια χαρά. Όταν, όμως, πρέπει κάποιος να δουλέψει και μάλιστα να τρέξει, υπάρχουν πολλά προβλήματα.
Έχοντας πλέον ζήσει περισσότερο από έναν χρόνο στην Ελλάδα έχεις μάθει να μιλάς ελληνικά;
Έχω μάθει λίγα ελληνικά, καταλαβαίνω κάποια πράγματα που ακούω. Προσπαθώ κάθε μέρα να μαθαίνω κάτι παραπάνω. Είναι, όμως, μια δύσκολη γλώσσα.
Σε βλέπουμε τόσο στο γήπεδο όσο και έξω από αυτό πολύ εκφραστικό, γεμάτο θετική ενέργεια. Από που την αντλείς;
Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και τα παίζεις όλα για όλα, είναι δύσκολο να βρεις τη χαρά και τα κίνητρα. Όμως η φιλοσοφία μου είναι ότι πρέπει να ζούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καθημερινά ανατέλλει ο ήλιος και αν δεν δώσουμε αγάπη σε όσους βρίσκονται γύρω μας, ακόμα και αν εμείς είμαστε στενοχωρημένοι, η ζωή δεν έχει νόημα. Γι’ αυτό ακόμα και τις μέρες που δεν έχω όρεξη να σηκωθώ από το κρεβάτι, προσπαθώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου.
Η ζωή ενός επιθετικού εξαρτάται αποκλειστικά από το γκολ;
Όχι. Η ζωή ενός στράικερ εξαρτάται από την εμπιστοσύνη που έχει στον εαυτό του ή του δείχνουν οι άλλοι. Μέσα από αυτήν έρχονται και τα γκολ.
Ποια είναι η θέση που σου αρέσει περισσότερο να αγωνίζεσαι;
Πίσω από το «Νο 9» και πάντα κοντά στην αντίπαλη περιοχή.
Ο ανταγωνισμός που υπάρχει φέτος στην επίθεση της ομάδας σε έχει βοηθήσει κι εσένα στο να εξελιχθείς;
Είναι, σίγουρα, ενδιαφέρον να υπάρχει ανταγωνισμός σε μια ομάδα. Αλλά αυτός πρέπει να είναι σωστός και δίκαιος.
Εκτός γηπέδου με τι σου αρέσει να ασχολείσαι;
Είμαι ένα ευχάριστο άτομο και δεν χρειάζομαι πολλά πράγματα για να διασκεδάσω. Μπορώ να είμαι χαρούμενος ακόμα και με το κολατσιό μου!
Σε έχουμε δει σε βίντεο να είσαι ο πρώτος που τραγουδά σε μια χαλαρή στιγμή με τους συμπαίκτες σου. Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό να γίνεις τραγουδιστής;
Όχι, αλλά μου έχει περάσει από το μυαλό να γίνω ταυρομάχος.
Σου αρέσει αυτή η διαδικασία;
Ναι, από μικρό παιδί ήθελα να γίνω ταυρομάχος.
Υπάρχει όμως πολύς κόσμος τόσο στην Ισπανία όσο και εκτός αυτής που κατακρίνει τις ταυρομαχίες.
Ναι. Σχεδόν σε όλα τα πράγματα στη ζωή υπάρχουν άνθρωποι που εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου;
Να πεθάνω όσο το δυνατόν πιο αργά γίνεται.
Και τι θέλεις να έχεις ζήσει έως τότε;
Μερικές φορές σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να καταλάβω τον κόσμο.
Είναι δύσκολο;
Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Γι’ αυτό ακριβώς είπα ότι θέλω χρόνο. Ο γέρος που έχει ζήσει πολλά χρόνια ξέρει περισσότερα πράγματα για τον διάβολο, ακόμα και από τον ίδιο τον διάβολο.
Κλείνοντας, πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου με τρεις φράσεις;
Είμαι άνθρωπος με κίνητρα, καλός χαρακτήρας και χαρούμενος τύπος!