Παναθηναϊκός: Εξελίξεις υπάρχουν στο θέμα του γηπέδου του Βοτανικού. Συγκεκριμένα οι συμφωνίες που θα καθορίσουν τους όρους κατασκευής αλλά και λειτουργίας των εγκαταστάσεων, αλλά και το τι θα γίνει με τη Λεωφόρο θα έχουν τελειώσει μέσα στον Ιούνιο. Μάλιστα όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της Καθημερινής" το μόνο που μένει είναι η αποσαφήνιση των λεπτομερειών για να οριστικοποιηθούν και τα νομικά κείμενα. Στόχος όλων είναι η δημοπράτηση της κατασκευής να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.
Από εκεί και πέρα επισημαίνεται ότι υπάρχει πλέον συμφωνία ανάμεσα στον Ερασιτέχνη και την ΑΕΠ Ελαιώνα για τα κτήρια που θα κατασκευάσει η δεύτερη στον Βοτανικό για τον πρώτο. Όπως είναι γνωστό βάσει του διατάγματος για τη Διπλή Ανάπλαση, οι εγκαταστάσεις θα έχουν έκταση 7.500 τ.μ., με την ΑΕΠ Ελαιώνα να διαθέτει μέχρι 13,2 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν είναι δεσμευτικό "προς τα κάτω", δηλαδή μπορεί να γίνει και με λιγότερα χρήματα, αλλά δεσμευτικό "προς τα πάνω". Αν δηλαδή χρειαστούν περισσότερα χρήματα, θα τα καλύψει ο Δήμος.
Παράλληλα να σημειωθεί ότι ο Ερασιτέχνης ζήτησε από την ΑΕΠ Ελαιώνα το κλειστό γήπεδο να περιγραφεί στη συμφωνία ως γήπεδο 2.000-3.000 θέσεων , κάτι που εκείνη δέχτηκε υπό τον όρο όμως να μη μεταβληθούν τα προβλεπόμενα από το προεδρικό διάταγμα για το κόστος που έχει συμφωνηθεί. Η συμφωνία πλέον βρίσκεται στα χέρια του Δήμου για κάποιες μικροβελτιώσεις κι ακολούθως θα τεθεί στην κρίση της ΓΣ του Ερασιτέχνη.
Να πούμε ακόμη ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει ήδη δώσει σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση προμελέτης για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, με προθεσμία ως τις αρχές Ιουνίου, ώστε να παρουσιαστεί και αυτή στη ΓΣ του Ερασιτέχνη. Το πιθανότερο είναι με την ίδια συμφωνία να καθοριστεί και το πλαίσιο υποχρεώσεων για την κατεδάφιση της Λεωφόρου και την ανέγερση υπόγειου πάρκινγκ 700 θέσεων, αθλητικού μουσείου του Παναθηναϊκού και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη δεύτερη συμφωνία, ανάμεσα σε Δήμο Αθηναίων και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, θα περιγράφει επακριβώς τις οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των δύο πλευρών, με το πιο σημαντικό μέρος να αφορά το σταθερό μίσθωμα που θα καταβάλλει η ομάδα στον δήμο από τις εμπορικές λειτουργίες και δραστηριότητες του γηπέδου ποδοσφαίρου. Ακόμη θα περιγράφονται οι υποχρεώσεις της ΠΑΕ αναφορικά με τη λειτουργία και συντήρηση του γηπέδου. Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως το 65% των εσόδων θα αποδίδεται από τον Δήμο Αθηναίων στο Δημόσιο. Η αξία του γηπέδου έχει αποτιμηθεί στα 70 εκατ. ευρώ περίπου και έχει αποφασιστεί ότι θα καλυφθεί από το Δημόσιο.
Μιλώντας στην Καθημερινή ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ανέφερε πως: "Στόχος του δήμου είναι να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να αποδώσει το γήπεδο και τις δημόσιες υποδομές το συντομότερο δυνατόν. Ο δήμος έχει θέσει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με σκοπό να δημοπρατήσει την κατασκευή του γηπέδου μέσα στο καλοκαίρι". Επιπλέον σημειώνει πως τα υπόλοιπα αναγκαία έργα στην περιοχή θα δημοπρατηθούν από το υπουργείο Υποδομών και τον δήμο μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες και καταλήγει λέγοντας ότι: "Το 95% της προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί", τονίζει για το γήπεδο που θέλει να φτιάξει ο Παναθηναϊκός.