Τη σημαντικότητα του γονιδιακού ελέγχου των αθλητών επεσήμανε, μιλώντας στην εκπομπή «Αδέσποτοι» στον Alpha 98,9, ο επιστημονικός συνεργάτης του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Καχριμάνης.
«Έχω μεταφέρει όλη την τεχνογνωσία από Αμερική. Τί σημαίνει αυτό; Όταν αξιολογούμε έναν ποδοσφαιριστή δεν αφήνουμε χαραμάδες. Ο ρόλος μου είναι για να πηγαίνουμε παίκτες από τις Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα», ήταν το πρώτο σχόλιο του επιστήμονα.
Ποια βήματα ακολουθούν στις Υποδομές του Αστέρα υπό τις οδηγίες του; «Πρώτον γίνεται μυϊοσκελετική μελέτη των αθλητών. Βρίσκουμε τραυματισμούς που πιθανόν μπορούν να βγάλουν οι παίκτες. Δίνουμε τα αποτελέσματα στους γυμναστές για να ακολουθηθεί συγκεκριμένη εκγύμναση. Ακολουθούν τα εργομετρικά. Στη συνέχεια με τη γενετίστρια κάνουμε γονιδιακό έλεγχο. Εκεί κάνουμε δύο εξετάσεις. Το ένα είναι το γονιδιακό προφίλ του αθλητή. Βρίσκουμε αν είναι γρήγορος ή αργός. Στο ποδόσφαιρο κυριαρχεί η ταχυδύναμη. Αυτό το βρίσκουμε. Όπως και αν αντέχει ένας οργανισμός την πίεση του επαγγελματισμού. Το αθλητικό προφίλ δείχνει πολλά. Ένας παίκτης με θλάση μπορεί να επανέλθει γρηγορότερα από κάποιον άλλον παίκτη εξαιτίας του προφίλ που έχει» ανέφερε.
Ο πρωταθλητής γεννιέται ή γίνεται; «Αυτό το ερώτημα με απασχόλησε από την πρώτη στιμγή που σπούδαζα στην Κολωνία. Ο πρωταθλητής γεννιέται και στην πορεία με την κατάλληλη προπόνηση γίνεται. Στην πορεία του δίνουμε πρόγραμμα να βελτιωθεί. Χωρίς πρόγραμμα δεν κάνουμε τίποτα. Άρα πρέπει να γεννηθείς και στην πορεία να σε πάρει κάποιος και να σε φτιάξει. Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας που είναι η τύχη» απαντά.
Πόσο σημαντική είναι η λήψη απόφασης από έναν αθλητή; «Το παιδί θέλει να παίξει. Καταλαβαίνει, ότι έχει τα προσόντα να παίξει. Εμείς ως προπονητές τον βοηθάμε. Στον Αστέρα όμως υπάρχει και ψυχολόγος που είναι κοντά στα παιδιά. Για παράδειγμα ένας παίκτης της Κ19 ανεβαίνει στην πρώτη ομάδα. Κάθεται στον πάγκο. Δεν χρησιμοποιείται για αρκετά παιχνίδια. Και στη συνέχεια αναρωτιέται «γιατί δεν παίζω;». Εκεί μπαίνει ο αθλητικός ψυχολόγος. Ο παίκτης «φτιάχνεται» ψυχολογικά για να είναι έτοιμος όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να δώσει το 100%», λέει.
Αποκάλυψη για υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο
Στη συνέχεια ο Γιώργος Καχριμάνης έδωσε μία φοβερή είδηση. «Όνειρό μας στον Αστέρα είναι να κάνουμε το Asteras Tripolis Akademy Lab. Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει και έχουμε πάρει πολλά μηχανήματα. Η Ακαδημία θα δουλέψει στα πρότυπα ομάδων του εξωτερικού», αποκάλυψε για το σύστημα το οποίο όπως τόνισε χρησιμοποιούν στη Μπαρτσελόνα. «Εκεί τους παίκτες τους παρομοιάζουν σαν αυτοκίνητο που πρέπει να πάει, για παράδειγμα, σε δύο ώρες στη Θεσσαλονίκη. Εμείς θέλουμε να ταξιδέψει όσο το γρηγορότερα γίνεται, χωρίς ατυχήματα. Ο γονιδιακός έλεγχος βοηθά ώστε να προλαμβάνουμε κάποια πράγματα, γιατί οι παίκτες έχουν αρκετή επιβάρυνση με τα παιχνίδια», πρόσθεσε.
Τί γίνεται όταν «κόβεται» ένας παίκτης;
Ο Γιώργος Καχριμάνης μίλησε με πολύ αγάπη και υπευθυνότητα για ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό και αφορά το κόψιμο παιδιών από τις Ακαδημίες. «Το πιο σημαντικό που κάνουμε είναι, όταν απορρίπτουμε έναν παίκτη, γιατί δεν γίνεται όλοι να γίνουν επαγγελματίες. Καλούμε τους γονείς και τεκμηριωμένα τους λέμε, ότι δεν κάνει για αυτόν και για αυτόν τον λόγο. Εξηγούμε μυϊοσκελετικά, εργομετρικά και πολλούς άλλους παράγοντες. Έτσι ο πατέρας φεύγει ήσυχος ότι έκανε τα πάντα για το παιδί απλά δεν μπόρεσε και το κατευθύνει για κάπου αλλού. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε ειλικρινείς. Το αν μία ομάδα είτε είναι ποδοσφαιρική ή μπασκετική ή παράγοντας-μάνατζερ πάρει τον παίκτη και τον πάει αλλού δεν είναι δική μου δουλειά. Πάντως δεν είναι κανένας ιδιοκτήτης και προπονητής χαζός. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να έχει χρυσάφι στα χέρια του και να μην τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα», επισημαίνει και συνεχίζει:
«Βρήκαμε σε παίκτη ότι γονιδιακά δεν είχε τις μυικές ίνες για ταχυδυναμικό άθλημα, όπως το ποδόσφαιρο. Πρότεινα στον πατέρα του να τον οδηγήσει στον στίβο, καθότι το παιδί είχε δυνατότητα για αθλήματα με αντοχές. Το παιδί πήγε και έχει επιτυχίες. Το ίδιο συνέβη σε αθλητή που οδηγήθηκε σε Ζίου Ζίτσου. Μπορούμε με τις εξετάσεις να κατευθύνουμε ένα παιδί σε ένα άθλημα που του ταιριάζει».
Η περίπτωση του Ψεύτη
Ο Φώτης Ψεύτης ήταν ο τέταρτος παίκτης του Αστέρα Τρίπολης που κλήθηκε να ζήσει το ιταλικό όνειρο, μετά τους Γιώργο Αντζουλά στην Φιορεντίνα, Νίκο Μιχελή στη Μίλαν και Γιώργο Κυριακόπουλο στη Σασουόλο. Ο επιστημονικός συνεργάτης του Αστέρα έκανε άλλη μία αποκάλυψη.
«Ο Ψεύτης είχε δύο σημεία του σώματός του που είχαν πρόβλημα. Κάναμε σύσκεψη με τον προπονητή τερματοφύλακων και τον υπεύθυνο της Ακαδημίας είπαμε να κάνει αυτές τις ασκήσεις ενδυνάμωσης ως πρόληψη. Έτσι πήγε στη Μίλαν. Ο Αστέρας είναι από τις Ακαδημίες που βοηθούν πραγματικά τους ταλαντούχους», είπε.
Το dna παίζει το σημαντικότερο ρόλο στον αθλητή; «Η γενετική προδιάθεση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Δεν είναι τυχαίο, ότι κάποια νοσήματα είναι κληρονομικά. Το DΝΑ μπήκε πλέον στον αθλητισμό και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο», κατέληξε ο Γιώργος Καχριμάνης.
Το βιογραφικό του Γιώργου Καχριμάνη
Σπούδασε στην Ανώτατη σχολή φυσικής αγωγής και αθλητισμού Κολωνίας και στην σχολή προπονητών ποδοσφαίρου της ίδιας πόλης.
Μετεκπαιδεύτηκε από την UEFA ως καθηγητής ποδοσφαίρου στο Coverziano Italia (4-9/2/1996) και στο Zeist της Ολλανδίας στις (25-27/11/1996).
Είναι καλεσμένος ομιλητής σε ημερίδες και σε συνέδρια σε θέματα αθλητισμού αναλύοντας το θέμα: Ο πρωταθλητής γεννιέται ή γίνεται.
Εργάστηκε στην ΕΠΟ ως γυμναστής – Β προπονητής των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου από το 1992-2000.
Συγκεκριμένα συνεργάτης του Αλκέτα Παναγούλια στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 1994 στην Αμερική και ως Γυμναστής-Β προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου των ελπίδων U21 με την οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (3η θέση) στους μεσογειακούς αγώνες στο Bari της Ιταλίας 1998 και το ασημένιο μετάλλιο(2η θέση) στον τελικό του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Βουκουρέστι το 1999.
Βραβεύτηκε στις 18.1.1999 από τον ΠΣΑΤ με το χρυσό μετάλλιο του για την διακεκριμένη προσφορά του στον αθλητισμό και η ομάδα του η εθνική ελπίδων ποδοσφαίρου κορυφαία ομάδα για το 1998.
Το 2000-2005 διετέλεσε διευθυντής εκπαίδευσης και συντονιστής προγραμμάτων φυσικής αγωγής του ΟΝΑ (Οργανισμός νεολαίας και άθλησης του Δήμου Αθηναίων) διοργανώνοντας την 1η εκδήλωση ποδοσφαίρου στον δήμο στις 15-11-2004.
Την διετία 2009-2011 και 2018-2019 διετέλεσε αποσπασμένος καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών με δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και σε συνέδρια.
Από το 2016-2019 ήταν τεχνικός σύμβουλος , υπεύθυνος ανάπτυξης και team manager των εθνικών ομάδων ΕΟΤ , επιστημονικός συνεργάτης της ΕΟΕ(Ελληνική ολυμπιακή επιτροπή) και της ΕΘΝΟΑ(εθνική ολυμπιακή ακαδημία).
Είναι διαπιστευμένος επιστήμονας από το ΥΠΕΠΘ και την ΓΓΑ έχοντας άδεια εισόδου για όλα τα σχολεία της επικράτειας διδάσκοντας τους μαθητές τα ιδεώδη του αθλητισμού.
Έχει άδεια προπονητή ποδοσφαίρου όλων των κατηγοριών.
Από το 1998 ασχολείται με την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης των αθλητών στο γραφείο του Performance 22 (ΟΑΚΑ) και συνεργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος στο κέντρο γονιδιακού ελέγχου και μοριακής διαγνωστικής ιατρικής DNA health diagnostics όπου αναλύει τα γονίδια των αθλητών διαμορφώνοντας το αθλητικό τους-υγείας προφίλ και ανάλογα με τον γονότυπο τους δίνει εξατομικευμένα προγράμματα προπόνησης και κατευθύνει τους νέους αθλητές στο άθλημα που τους ταιριάζει.
2019 Επιστημονικός συνεργάτης του Α.Γ.Σ Αστέρας Τρίπολης ΠΑΕ
Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τον γονιδιακό έλεγχο πατήστε ΕΔΩ.