Euro 2020: Μετά από τη φάση των ομίλων, το Euro συνεχίζεται με τη φάση των “16”. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στη μάχη για την κορυφή της Ευρώπης, η Ιταλία παρουσιάζεται σοβαρότερη και καλύτερη ως ομάδα, κάτι που είναι έργο Μαντσίνι. Δεν πρέπει όμως να ξεγράφουμε και τους Άγγλους, παρότι ο Σάουθγκεϊτ δεν τους έχει βγάλει τις αρετές τους, κυρίως την ταχύτητα που χαρακτηρίζουν παίκτες όπως ο Φόντεν και ο Στέρλινγκ.
Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο Μάνος Σταραμόπουλος. Ο μεγάλος γνώστης του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μίλησε στο Sportdog για το Euro 2020. Σχολίασε όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, το συγκλονιστικό περιστατικό με τον Έρικσεν και ανέλυσε τα “καυτά” θέματα που προέκυψαν στη διοργάνωση, τα οποία αγγίζουν πολιτικά ζητήματα. Παράλληλα έδωσε την εκτίμησή του για το ποιες ομάδες θα περάσουν στα προημιτελικά και αποθέωσε την Εθνική Ιταλίας. Διαβάστε όσα είπε στη συνέντευξη που ακολουθεί:
Πώς σας φάνηκε η φάση των ομίλων του Euro 2020;
«Ήταν αναμενόμενη. Από τη μία η πανδημία, από την άλλη τα πολλά παιχνίδια. Είναι λογικό οι παίκτες να είναι κουρασμένοι. Οπότε έπρεπε οι ομάδες να πάνε συγκρατημένα, να παίρνουν αποτελέσματα και σιγά σιγά από τα νοκ άουτ και μετά να ξεδιπλώνουν τις αρετές τους».
Το συγκλονιστικό περιστατικό με τον Έρικσεν στις αρχές της διοργάνωσης πόσο επηρέασε την εικόνα της;
«Ήταν απίστευτο. Ευτυχώς ο άνθρωπος είναι καλά. Πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα με τα πολλά παιχνίδια. Γιατί θυμόμαστε, ότι και η FifPro, το συνδικάτο των Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, είχε στείλει επιστολή στη FIFA που έλεγε, ότι οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους. Πρέπει να ξεκουράζονται. Είναι μία πραγματικότητα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει και όρια. Δεν είναι σούπερμαν».
Η διεξαγωγή της διοργάνωσης σε 11 διαφορετικές πόλεις και χώρες ποιά εντύπωση σας άφησε;
«Αυτό μία φορά γίνεται. Το είχε προτείνει το 2012 ο τότε πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, το οποίο ήταν ιδέα του Γάλλου, Ανρί Ντελονέ, όπως και άλλες ποδοσφαιρικές ιδέες ήταν πνευματικά δημιουργήματα Γάλλων, πολλοί εκ των οποίων ήταν δημοσιογράφοι. Αποφασίστηκε αρχικά να γίνει σε 13 πόλεις. Η δημαρχία των Βρυξελλών δεν τα βρήκε με τη διοίκηση της Άντερλεχτ για την κατασκευή νέου γηπέδου και μειώθηκαν οι πόλεις στις 12. Πριν από δύο μήνες η UEFA δεν ήθελε να επιτρέψει 20% προβασιμότητα στο Στάδιο Αβίβα στο Δουβλίνο και έτσι αποσύρθηκε η ιρλανδική επιλογή και πήγαν στην Αγία Πετρούπολη τα παιχνίδια που προγραμματίστηκαν για εκεί».
Γιατί επιλέχτηκε το Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, όταν στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις, με πιο πρόσφατη τον πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ; Το Ουαλία-Τουρκία παρακολούθησε ο Ερντογάν που προηγουμένως μαζί με τον πρόεδρο των Αζέρων, Ιλχάμ Αλίγεφ, εγκαινίασε συμφωνίες (άνοιγμα τουρκικού προξενείου στο Σουσί και εργοστάσιο παραγωγής drones) που προέκυψαν από αυτές τις συρράξεις. Στην Ολλανδία, δε, υπήρξε αντίδραση της αντιπολίτευσης που υποστήριξε, αν προκριθει η εθνική τους ομάδα στους “8”, να μην βρεθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακου κυβερνητικά στελέχη, επικαλούμενη τους 200 Αρμενίους αιχμαλώτους πολέμου που βρίσκονται υπό κράτηση στο Αζερμπαϊτζάν...
«Κακά τα ψέμματα. Το χρήμα παίζει ρόλο. Είναι μία πραγματικότητα. Είδατε στη Γενική Συνέλευση της Μπαρτσελόνα τί είπε ο Λαπόρτα; “Οι απειλές της UEFA δεν είχαν κανένα αντίκρυσμα. Δεν μπορούν να μας τιμωρήσουν. Αν μπορούσαν θα το είχαν κάνει”. Η European Super League θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Γιατί καλά τα 180 εκατ.Ευρώ που δίνει η UEFA αλλά είναι καλύτερα τα 450 εκατ.Ευρώ που δίνει ο ποδοσφαιρικός οργανισμός.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πριν από δύο χρόνια, στο κογκρέσσο της UEFA είχε τεθεί θέμα για το Κόσσοβο, το οποίο δεν είχε αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της αλβανικής ομοσπονδίας, ο Ντούκα, σηκώθηκε και είπε “εμείς εδώ δεν έχουμε σχέση με την πολιτική. Να γίνει ψηφοφορία, ως ηγέτες των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών για το αν θέλουμε το Κόσσοβο”. Η UEFA το δέχτηκε, έγινε ψηφοφορία και μπήκε μέσα το Κόσσοβο. Η Νορβηγία και κάποιες άλλες χώρες, έλεγαν, ότι δεν θα πάνε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, για τα εργασιακά ζητήματα που αναπτύχθηκαν. Τώρα το γυρίζουν και λένε, ότι θα πάνε. Κάπου φάσκουν και αντιφάσκουν».
Το ζήτημα που προέκυψε με τη φανέλα της Εθνικής των Σκοπίων πώς το σχολιάζετε;
«Αυτό είναι πολιτικό παιχνίδι των Σκοπίων. Αλλά τα άλλα θέματα τα πολιτικά, η UEFA και η FIFA δεν τα θέλουν στις τάξεις τους. Λένε “εμείς είμαστε το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι πάνω από την πολιτική”. Και γι'αυτό το Μπακού φιλοξένησε αγώνες της πρώτης φάσης και θα φιλοξενήσει αναμέτρηση για τα προημιτελικά».
Ποιά ομάδα σας έχει κάνει μέχρι στιγμής εντύπωση;
«Η Ιταλία. Είναι η πιο σοβαρή ομάδα Ο Μαντσίνι πήρε την ομάδα από τον Βεντούρα που απέτυχε να την οδηγήσει στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Πήρε ένα συνονθύλευμα. Έβαλε νέα παιδιά, όπως ο Μπαρέλα, ο Μπερναρντέσκι, ο Σπινατσόλα. Έχει τον Ντοναρούμα που είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου και σε τρία χρόνια, κατά τη γνώμη μου, θα είναι το νούμερο #1. Έχει την εμπειρία με Μπονούτσι-Κιελίνι στην άμυνα και Μπελότι με Ιμόμπιλε στην επίθεση. Μπορεί να μην έχει παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως παλαιότερα με Αντονιόνι, Μπάτζιο, Ντελ Πιέρο, Τότι. Αλλά τώρα είναι ομάδα συνόλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το 1990 που η Ιταλία διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Μαντσίνι παρόλο που ήταν στην αποστολή, δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι. Βλέπουμε τώρα, ότι ο ίδιος ως προπονητής, δεν αφήνει ποδοσφαιριστή, να μην έχει ούτε ένα λεπτό συμμετοχής. Αυτό που ένιωσε ως παίκτης δεν θέλει να το μεταφέρει στους παίκτες του. Κάλεσε 26; Δίνει την ευκαιρία και στον 26ο να του δοθεί η χαρά να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ιταλίας. Είναι μεγάλη επιτυχία του Μαντσίνι. Δείχνει, ότι είναι ένας ευφυής και συνάμα ηθικός άνθρωπος».
Το πιο ενδιαφέρον ζευγάρι στους “16” είναι το Αγγλία-Γερμανία! Πώς το περιμένετε;
«Το περιμένω πολύ αμφίρροπο. Ένα μικρό προβάδισμα το δίνω στους Άγγλους. Όπως και οι Ιταλοί, έχουν κρατήσει στο μηδέν το παθητικό τους. Αυτό παίζει σπουδαίο ρόλο σε μεγάλες διοργανώσεις, το να θωρακίζεις τα μετόπισθεν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι νίκες και προκρίσεις από την άμυνα έρχονται. Η Εθνική Αγγλίας έχει από τους γρηγορότερους ποδοσφαιριστές. Τους έχουμε δει στην Πρέμιερ Λιγκ. Στην Εθνική όμως ο Σάουθγκεϊτ δεν έχει καταφέρει να τους απελευθερώσει. O Φόντεν ή ο σύφουνας Στέρλινγκ ή ο Μάουντ δεν ξεδιπλώνουν τις αρετές τους. Ακόμα και ο Χάρι Κέιν που φέτος είχε εκπληκτική σεζόν στην Τότεναμ και διψάει για τρόπαιο με τα “λιοντάρια”. Δεν έχει φανεί επιθετικά η Αγγλία. Πιστεύω, ότι από εδώ και στο εξής στη φάση των νοκ άουτ θα είναι διαφορετική η Αγγλία. Σε αντίθεση τη Γερμανία δεν την περίμενα καλύτερη. Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν αψιμαχίες στα αποδυτήρια. Για παράδειγμα στο ματς με την Ουγγαρία, ο Σανέ που για μένα είναι ο ποιοτικότερος παίκτης των Γερμανών, ήταν προκλητικός, απαράδεκτος, νωχελικός. Από αυτόν περίμενα να πάρει την ομάδα πάνω του και με την κλάση και την τεχνική του να δώσει το κάτι διαφορετικό. Προφανώς υπάρχει κόντρα με τον Λέβ. Από εκεί και πέρα το κέντρο της άμυνας της Γερμανίας είναι πολύ βαρύ με τον Χούμελς. Ο Νόιερ προσπαθεί να κρατήσει όσο μπορεί την άμυνα. Στη μεσαία γραμμή, καλός ο Κίμιχ, αλλά ο Σανέ δεν παίζει όπως ξέρει, η Γερμανία δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι. Δίνω 75% πιθανότητες πρόκρισης υπέρ των Άγγλων».
Από τα υπόλοιπα ζευγάρια ποιές ομάδες θα ξεχωρίσουν;
«Έστω και δύσκολα η Ιταλία θα περάσει την Αυστρία. Αμφίρροπο ματς είναι το Βέλγιο-Πορτογαλία. Προβάδισμα έχει το Βέλγιο, επειδή είναι περισσότερο ομάδα. Η Πορτογαλία όμως μπορεί στα δύσκολα να είναι καλύτερη, όπως συνέβη με τη Γαλλία. Το Κροατία-Ισπανία είναι ανοικτό παιχνίδι. Μπορεί να έριξε η Ισπανία 5 στη Σλοβακία, η τελευταία όμως δεν υπήρχε στο γήπεδο. Η Κροατία έχει δείξει, ότι μάχεται. Ο Μόντριτς έχει αποδείξει στα 35 του ότι είναι πραγματικός ηγέτης. Μακάρι όλες οι ομάδες να είχαν Μόντριτς και ας ήταν 50 χρονών. Οι Γάλλοι και να δυσκολευτούν θα αποκλείσουν τους Ελβετούς. Αμφίρροπο ίσως να είναι το Σουηδία-Ουκρανία. Η Σουηδία τα έχει πάει περίφημα. Έχει το προβάδισμα. Στο Ολλανδία-Ουκρανία οι Ουκρανοί είχαν φάσεις που δεν μετέτρεψαν σε γκολ. Δεν ξέρω τι θα κάνουν τώρα με τους Σουηδούς. Στο Ουαλία-Δανία νομίζω, ότι η Δανία είναι καλύτερη ως ομάδα. Επίσης όλοι παίζουν για τον Έρικσεν και φάνηκε στο 4-1 επί της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να ήταν και 7-1. Γιατί μετά το 4-1 κάθε Δανός ήθελε να σκοράρει. Ήταν ήρωας ο Ρώσος τερματοφύλακας που έβγαλε πολλές αποκρούσεις. Αλλά όταν σε εκθέτει η άμυνα δεν γίνεται να τα γλιτώσεις όλα. Οι Δανοί είναι και καλύτεροι ομάδα. Ο Μπέιλ έπαιξε μόνο στο ματς με τους Τούρκους. Είναι και ψιλοτεμπέλης. Έχει δηλώσει, ότι στο τέλος του Ευρωπαϊκού θα κρεμάσει τα παπούτσια του και είναι μόλις 31. Βέβαια τα 11 εκατ.Ευρώ που παίρνει καθαρά από τη Ρεάλ δεν θα τα βρει πουθενά. Στα αποδυτήρια τον αποκαλούν “κ. Γκολφ” γιατί όλο αυτό έχει στο νου του».
Πρόβλεψη για τον νικητή της διοργάνωσης χωρά σε αυτό το σημείο;
«Είναι ακόμα νωρίς. Μπορεί η Ιταλία να φαίνεται αυτήν τη στιγμή, ότι είναι πιο ομάδα, υπολογίζω πολύ όμως και τους Άγγλους. Επειδή έχουν ματς στο Γουέμπλεϊ, το οποίο τώρα θα έχει και 65.000 κόσμο, μετά τις προειδοποιήσεις από την UEFA στον Μπόρις Τζόνσον. Είδαμε, ότι η Αγγλία ήταν να διοργανώσει τον τελικό του Champions League και με τις αντιρρήσεις που έφερε η UEFA πήγε το ματς στο Πόρτο. Ίσως πλησιάζει η ώρα της Αγγλίας να πάει σε τελικό. Αυτήν τη στιγμή η Ιταλία παρουσιάζεται καλύτερη. Μέχρι τον τελικό όμως θεωρώ, ότι θα έχουν βελτιωθεί και οι Άγγλοι. Δεν τους ξεγράφω».