Euro 2020: Η φάση των ομίλων της φετινής διοργάνωσης αποτελεί παρελθόν και ξέρουμε πια τις 16 χώρες που θα συνεχίσουν, με στόχο την κατάκτηση της Ευρώπης. Πάντα σε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις η προϊστορία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, έτσι βρήκαμε τους παλαιότερους αγώνες των 8 ζευγαριών και βάση των αποτελεσμάτων που είχαν κάναμε και την δική μας… πρόβλεψη για τις ομάδες που θα βρεθούν στους προημιτελικούς.
Ουαλία – Δανία: Το ντέρμπι των… αουτσάιντερ… Από την μια οι Σκανδιναβοί κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ του τραυματισμού του Κρίστιαν Έρικσεν και εκεί που δεν τους περίμενε κανείς βρέθηκαν στην φάση των "16" κυριολεκτικά στο…90'. Από την άλλη οι Ουαλοί διέψευσαν τους πάντες και βρέθηκαν να παίζουν την πρώτη θέση του ομίλου με τους Ιταλούς στην Ρώμη. Οι δύο ομάδες έχουν αγωνιστεί 10 φορές στο παρελθόν, ποτέ όμως σε μεγάλη διοργάνωση, με τους Δανούς να μετράνε 6 νίκες και τους Δράκους 4, ενώ οι τελευταίες αναμετρήσεις τους ήταν για το Nations League το 2018 όπου οι Ρόλιγκανς κέρδισαν δύο φορές (2-0 εντός και 1-2 εκτός).
Ιταλία – Αυστρία: Δύο παραδοσιακές δυνάμεις ειδικά μέχρι την δεκαετία του 70, έχουν παίξει μαζί 35 φορές, με τους Ατζούρι να μετράνε 16 νίκες, 8 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα και 11 φορές οι Αυστριακοί ήταν νικητές. Σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων έχουν αγωνιστεί 4 φορές, όλες σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η αρχή έγινε το 1934, όταν οι Ιταλοί κέρδισαν τους Αετούς στον ημιτελικό με 1-0, με γκολ του Γκουιάτα στο 19', ενώ λίγες μέρες μετά κατέκτησαν την πρώτη θέση στον κόσμο στον τελικό με την Τσεχοσλοβακία. Χρειάστηκε να περάσουν 45 χρόνια, για να βρεθούν ξανά στο Μουντιάλ της Αργεντινής το 1978. Εκεί στην φάση των ομίλων νικητές ήταν και πάλι οι Ατζούρι με τέρμα του Πάολο Ρόσι από το 14'. Επόμενος αγώνας το 1990, όπου με γκολ του Σαλβατόρε Σκιλάτσι στο 78' και πάλι οι Ιταλοί ήταν νικητές, ενώ και το 1998 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και πάλι για τους ομίλους η Squadra Azzura κέρδισε με 2-1, αυτή τη φορά την Αυστρία με γκολ των Βιέρι και Μπάτζιο, ενώ για τους κεντρικοευρωπαϊούς το τέρμα πέτυχε ο Χέρζογκ με πέναλτι στο 90+2'. Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι 3 από τις 4 φορές που οι Ιταλοί αντιμετώπισαν τους Αυστριακούς και τους κέρδισαν βρέθηκαν τουλάχιστον στα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Ολλανδία – Τσεχία: Οι δύο ομάδες έχουν παίξει μεταξύ τους 11 φορές στο παρελθόν, όμως μόλις δύο σε τελική φάση διοργάνωσης. Η πρώτη για το Euro 2000 που έγινε στο Βέλγιο και στην Ολλανδία και μάλιστα με ελληνική παρουσία, μιας και ο Κύρος Βασσάρας ήταν τέταρτος διαιτητής. Νικητές ήταν οι Οράνιε, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του νυν Ομοσπονδιακού τεχνικού, Φρανκ Ντε Μπουρ, στο 90'. Τέσσερα χρόνια μετά στην διοργάνωση της Πορτογαλίας οι παρέα του Νέντβεντ κατάφερε να κερδίσει τους Ολλανδούς με 3-2, για την φάση των ομίλων, παρά το γεγονός ότι με γκολ των Μπούμα και Φαν Νίστελρόι, βρέθηκαν στο 19' πίσω στο σκορ με 2-0. Την ανατροπή... υπέγραψαν οι Μπάρος, Κόλερ και Σμίτσερ σε έναν αξέχαστο αγώνα.Συνολικά οι Ολλανδοί μετράνε 3 νίκες, οι Τσέχοι 5, ενώ τρείς αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι.
Βέλγιο – Πορτογαλία: Το πρώτο… ντέρμπι της φάσης των "16" στο φετινό Euro 2020. Το περίεργο στο συγκεκριμένο ζευγάρι είναι το γεγονός, ότι η αναμέτρηση της Κυριακής (27/6) θα είναι η πρώτη σε επίσημη διοργάνωση. Μέχρι τώρα οι δύο ομάδες έχουν κοντραριστεί 18 φορές είτε σε φιλικά, είτε σε προκριματικούς με τους Βέλγους να μετράνε 5 νίκες, τους Πορτογάλους 6 και 7 αναμετρήσεις έχουν λήξει ισόπαλες.
Κροατία – Ισπανία: Ντέρμπι αριθμός… δύο στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Πρώτη φορά που βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το 2012, για την φάση των ομίλων του Euro 2012. Τότε οι Φούριας Ρόχας ήταν νικητές με 1-0, με τέρμα του Χεσούς Νάβας δύο λεπτά πριν την λήξη του αγώνα, ενώ στη συνέχεια έφτασαν μέχρι την κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μιας και κέρδισαν και την Ιταλία στον τελικό της διοργάνωσης. Η δεύτερη φορά που Κροατία και Ισπανία βρέθηκαν η μια απέναντι στην άλλη ήταν τέσσερα χρόνια μετά, στο Euro 2016 στην Γαλλία. Τότε οι Βαλκάνιοι κατάφεραν και γύρισαν τον αγώνα με τους Ίβηρες, που προηγήθηκαν στο 7' με τον Μοράτα και με τέρματα των Κάλινιτς (45') και Πέρισιτς στο 87' κατάφεραν και πήραν μια πολύ σημαντική νίκη. Συνολικά σε 8 αγώνες οι Ισπανοί έχουν 3 νίκες, οι Κροάτες 4 και μια αναμέτρηση έληξε ισόπαλη.
Γαλλία – Ελβετία: Ένα ζευγάρι με… βαθύ παρελθόν μιας και η πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση μας γυρίζει στο 1905. Γαλλία και Ελβετία έχουν αγωνιστεί 38 φορές με τους Τρικολόρ να μετράνε 16 νίκες, 12 ήττες και 10 ισοπαλίες. Σε διεθνείς διοργανώσεις έχουν αγωνιστεί 3 φορές για την φάση των ομίλων. Στο Euro 2016, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 οι Ελβετοί είχαν καταφέρει να κάνουν την… έκπληξη αποσπώντας την ισοπαλία με 0-0, ενώ στο Μουντιάλ του 2014, στην Βραζιλία, οι Τρικολόρ με γκολ των Ζιρού, Ματουιντί, Βαλμπουενά, Μπενζεμά και Σισοκό είχαν κερδίσει με 5-2, με τους Τζεμαϊλί και Τσάκα να σκοράρουν για τους Ερυθρόλευκους.
Αγγλία – Γερμανία: Ότι και να πει κάποιος για αυτό το ζευγάρι είναι… λίγο! Πρόκειται για δύο χώρες με βαθύ παρελθόν και μεγάλη έχθρα που ξεπερνάει τα ποδοσφαιρικά… σύνορα. Έχουν παίξει 32 φορές μαζί με τους Άγγλους να έχουν 13 νίκες, τους Γερμανούς 15 και τέσσερις ισοπαλίες. Σε διεθνείς διοργανώσεις έχουν παίξει 5 φορές με τα Τρία Λιοντάρια να έχουν μόλις μια νίκη, αλλά αυτή συνδυάστηκε και με τον μοναδικό τίτλο τους, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966, όταν με το γκολ… φάντασμα του Τζεφ Χαρστ κέρδισαν με 4-2. Από την άλλη τα Πάντσερ έχουν κερδίσει μια φορά στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 70, με 3-2, ενώ τόσο το 1990 στην Ιταλία, όσο και το 1996 στο Euro της Αγγλίας, χρειάστηκαν τα πέναλτι για να αποκλείσουν τους αντιπάλους τους, με την κανονική διάρκεια των αγώνων να λήγει 1-1 και τις δύο φορές. Παράλληλα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουμε και μια ισοπαλία, με 0-0 για την δεύτερη φάση των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 στην Ισπανία.
Σουηδία – Ουκρανία: Πρόκειται για το ζευγάρι με την μικρότερη προϊστορία, όμως ανάμεσα στις 4 προηγούμενες αναμετρήσεις έχουμε μια για επίσημη διοργάνωση, στο Euro 2012. Τότε με ηγέτη τον Αντρέι Σεφτσένκο, τωρινό Ομοσπονδιακό τεχνικό, που σκόραρε δύο τέρματα, η Ουκρανία έκαμψε με 2-1 τους Σουηδούς, το γκολ των οποίων είχε πετύχει ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Συνολικά οι Ουκρανοί μετράνε 3 νίκες, ενώ οι Σκανδιναβοί μόλις μια.
Έτσι με βάση την προϊστορία των προηγούμενων αναμετρήσεων σε μεγάλη διοργάνωση… μαντεύουμε οι ομάδες που θα βρεθούν στα προημιτελικά θα είναι Δανία, οι Ιταλοί, που θα βρεθούν σίγουρα και στα… ημιτελικά, η Ολλανδία με… δυσκολία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κροατία στην… παράταση ή στα πέναλτι και η Ουκρανία. Έτσι οι προημιτελικοί διαμορφώνονται με τα ζευγάρια Πορτογαλία - Ιταλία, Γαλλία - Κροατία, Ουκρανία - Γερμανία και Ολλανδία - Δανία. Μένει να δούμε κατά πόσο η ιστορία θα… πέσει μέσα...