Euro 2020: Ήταν παρών στο προηγούμενο Αγγλία-Σκωτία, που έγινε το Euro 1996, στο Γουέμπλεϊ. Είδε μάλιστα μπροστά του τον Γκασγκόιν να σκοράρει και να πανηγυρίζει με χαρακτηριστικό τρόπο, στην... οδοντοϊατρική καρέκλα, απαντώντας στα βρετανικά ταμπλόιντς που μερικές ημέρες πριν τη διοργάνωση αποκάλυψαν φωτογραφίες από το πάρτι που είχε διοργανώσει τα γενέθλιά του, όπου έγινε... λιάρδα από το αλκοόλ, όπως και άλλοι διεθνείς συμπαίκτες του.
Ο λόγος για τον Γιάννη Σκοτίδα, ο οποίος μίλησε στο Sportdog με αφορμή το Αγγλία-Δανία. Ο γνώστης του βρετανικού ποδοσφαίρου, ξεκίνησε τη συζήτηση προτείνοντας μία εναλλακτική μορφή των εθνικών ομάδων και έβγαλε το καπέλο στην Ιταλία και τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Παράλληλα υποστήριξε, ότι η Δανία έχει ανεβασμένο ηθικό λόγω Έρικσεν και υποστήριξε, ότι αν στον τελικό δούμε Αγγλία και Ιταλία, τότε το ματς θα έχει παράταση και πέναλτι. Διαβάστε όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε:
Πως σου φαίνεται το Euro 2020;
«Θα σας φανεί παράξενο, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια έχει πέσει το ενδιαφέρον με τις εθνικές ομάδες. Γιατί έχουν πάψει να είναι εθνικές ομάδες. Ο καθένας μπορεί να “αλλάζει” εθνική ομάδα λες και είναι σύλλογος. Με αυτό χάνεται η ουσία. Προσέξτε δεν αναφέρομαι στα παιδιά μεταναστών. Βλέπουμε φαινόμενα δύο παιδιά να μεγαλώνουν στην Ελβετία. Ο ένας αδελφός παίζει στην Εθνική Αλβανίας, ο άλλος στην Ελβετία. Υπάρχει επίσης το παράδειγμα των αδελφών Μπόατενγκ, που ο ένας παίζει στη Γερμανία, ο άλλος στη Γκάνα. Βλέπουμε τον Βραζιλιάνο Φερναντέζ στην Εθνική Ρωσία. Εδώ πλέον γίνεται επί σκοπού. Πλέον οι εθνικές είναι μικτές. Οπότε είναι καλύτερο να τροποποιήσουν το πράγμα. Για μένα οι εθνικές ομάδες πλέον πρέπει να εκπροσωπούν τους παίκτες που παίζουν στο κάθε εθνικό πρωτάθλημα. Εκεί θα γίνει μακελειό. Αφού τα κριτήρια δεν είναι δίκαια για όλους. Ένας αθλητής που είναι σούπερ παίρνει μία υπηκοότητα, όχι επειδή το δικαιούται, αλλά επειδή θα διαφημίσει τη χώρα. Για παράδειγμα, έπαιζε έπαιζε ο Σουάρες στη Λίβερπουλ, πάρτον στην Εθνική Αγγλίας, αφού πήγε μετανάστης από την Ουρουγουάη στο Νησί. Πήγε στη Μπαρτσελόνα και μετά Αθλέτικο; Βάλτον να παίξει Εθνική Ισπανίας».
Έχεις παρακολουθήσει Euro;
«Έχω δει Euro, όλως παραδόξως, γιατί με έψησε η γυναίκα μου που είναι τρομερά ποδοσφαιρόφιλη. Με παρέσυρε και βλέπω. Ο μέσος όρος σε αυτή τη διοργάνωση είναι πολύ καλός».
Ποιά ομάδα σε εντυπωσίασε;
«Εγώ που είμαι αντί-Ιταλός, τους βγάζω το καπέλο σε αυτό το Euro. Έχουν παίξει μπάλα. Δεν έπαιξαν ταμπούρι, που το βλέπω και το σιχαίνομαι και παίζουν ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο. Μου έκανε εντύπωση. Δεν παραβλέπω τις αρετές τους, αλλά γενικά είναι πιο αργοί οι ποδοσφαιριστές. Σε αυτό το τουρνουά, βγάζεις το καπέλο στον Μαντσίνι, τον οποίο συμπαθώ ιδιαίτερα από τον καιρό που έπαιζε μπάλα, γιατί μάζεψε ποδοσφαιριστές, όχι από απαραίτητα μεγάλες ομάδες. Έκανε ένα σύνολο πάρα πολύ καλό και καθόλου ιταλικό».
Η Αγγλία αντιμετωπίζει τη Δανία; Πώς βλέπεις το ζευγάρι του δεύτερου ημιτελικού;
«Η Δανία έχει μία ψυχολογική ντόπα λόγω Έρικσεν. Όχι ότι είναι μέτρια ομάδα. Ποτέ δεν ήταν μέτρια. Απλά έκανε την κοιλιά της κάποια στιγμή και τώρα έχει φτιάξει μια φουρνιά με πολύ ωραίο σύνολο. Δεν ξέρω αν θα είχαν προκριθεί αν δεν συνέβαινε το ατυχές γεγονός με τον Έρικσεν. Η Αγγλία παίζει πολύ ταμπούρι. Έχει πολύ σφιχτή άμυνα ο Σάουθγκεϊτ. Παίζει ψυχρά για το αποτέλεσμα και χαραμίζει στον πάγκο Γκρίλις, Σάντσο, Χέντερσον. Έχει παιχταράδες στον πάγκο τύπου Ράσφορντ. Κάνει ένα εκπληκτικό Euro, ο Σο, ο σουβλατζής, όπως κατά διαστήματα έκανε καλή πορεία ο Στέρλινγκ, αλλά και ο δημοσιοσχετίστας-λογιστής, Χάρι Κέιν. Θεωρώ άδικο να παίζει ο τελευταίος με το περιβραχιόνιο και να μην το έχει ο Χέντερσον».
Αν περάσει η Αγγλία τελικό ποια είναι η εκτίμησή σου για το παιχνίδι με την Ιταλία;
«Αν γίνει αυτό το διασταύρωμα, το ματς θα πάει παράταση και πέναλτι. Δύσκολα θα ξεφύγει ο ένας από τον άλλον. Γιατί οι Ιταλοί παίζουν πολύ πάνω από τον συνηθισμένο τους ρυθμό, ενώ οι Άγγλοι είναι συνηθισμένοι σε αυτόν τον ρυθμό. Μπορούν να αντέξουν. Οπότε το ματς θα κριθεί στο γκολ. Αν μπει ένα γκολ στο παιχνίδι, όποιος το βάλει, το πήρε... Η Ιταλία πάντως διαφέρει ποιοτικά. Γιατί έχει έναν άνθρωπο, τον Μαντσίνι που διαχειρίζεται σωστά το υλικό του. Ο Σάουθγκεϊτ έχει τους παικταράδες στον πάγκο».