Γράφει ο Άγγελος Μενδρινός...
Ξεκινάμε με τη διοργανώτρια χώρα, τη Πολωνία στις 8 Ιουνίου στη Βαρσοβία και συνεχίζουμε με τη Τσεχία στο Βότσλαβ στις 12 του μήνα για να κλείσουμε, όπως και το 2004 με τη Ρωσία, πάλι στη Βαρσοβία, αντί για το Φάρο – Λούλε.
Μόνο που οι συμπτώσεις παίζουν ρόλο μέχρι να αρχίσει ο αγώνας. Είναι ωραίες για να γίνεται κουβέντα, να γράφεται και κανένα άρθρο στο πόδι. Μέχρις εκεί όμως.
Γιατί όταν μιλάμε για τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μιλάμε για αγώνες που δεν μετρά τόσο η παράδοση, όσο η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ομάδες.
Όπως δεν περιμέναμε ποτέ, το 2004, να κερδίσουμε στη πρεμιέρα τους Πορτογάλους, λογικά δεν περιμένει κανείς να κερδίσουμε τους Πολωνούς. Η οι Τσέχοι που παίρνουν τη θέση των Ισπανών στη σειρά των αγώνων ήταν λογικά καλύτεροι από εμάς.
Όμως αυτά είναι απλές υποθέσεις. Το καλοκαίρι στο Euro η Ελλάδα θα πρέπει να είναι στο πικ της. Και τα ματς δεν θα κερδηθούν επειδή το 2004 η αντίστοιχη ελληνική ομάδα κατάφερε κατά σειρά να κερδίσει, να μη χάσει ή να χάσει μόνο με 2-1.
Αυτά βέβαια τα ξέρουν οι διεθνείς, τα ξέρει καλύτερα κι ο Σάντος, αφού τα έχει ζήσει και ως αντίπαλός (μας). Απλά κάτι τέτοιες συμπτώσεις ανεβάζουν τους τόνους της αισιοδοξίας. Κουβέντα να γίνεται και ο… πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται.
Βέβαια η εθνική μόνο… πνιγμένη δεν είναι. Δεν έχει καμιά σχέση το 2012 με το 2008. Τότε πήγαινε να υπερασπίσει, όσο μπορούσε, το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Τώρα απλά πάει για να κάνει το καλύτερο δυνατό.
Επιτυχία είναι να περάσει στη επόμενη φάση, η να αποκλειστεί τιμητικά, όπως έγινε κι το 2010 με το Μουντιάλ στη Νότια Αφρική. Κρατά μικρό καλάθι και μπορεί να το γεμίσει με εμπειρίες, καλές εμφανίσεις και καλά αποτελέσματα.
Στο κάτω κάτω δεν περιμένουμε και πολλά. Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι και να ξεφύγουμε ως λαός από τη μιζέρια. Περιμένουμε να αναγνωρίσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός που δουλεύει κι απολαμβάνει τα ωραία πράγματα, τις δυνατές συγκινήσεις, όπως είναι η τελική φάση του Euro. To Το γεγονός ότι μετέχει για 3η συνεχόμενη φορά είναι ήδη επιτυχία αξιομνημόνευτη.
Μέχρι το καλοκαίρι υπάρχει χρόνος να πούμε πολλά για αυτά που περιμένουμε κι αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Όρεξη νάχουμε, υγεία και καλή διάθεση…
Πηγή: pamesports.gr