Πολυτεχνείο: Μπορεί να είχαν περάσει 6,5 χρόνια από την μέρα που οι Συνταγματάρχες είχαν καταλύσει την Δημοκρατία στην χώρα που την γέννησε, όμως ο λαός εκείνες τις μέρες του Νοεμβρίου του 1973 άφησε στην άκρη τον "άρτο και τα θεάματα" που έδινε αφειδώς η Χούντα με το ποδόσφαιρο και την τηλεόραση και βρέθηκε στα κάγκελα του Πολυτεχνείο. Φυσικά ανάμεσά τους και άνθρωποι σωματείων, αλλά και αθλητές που είχαν εκδιωχθεί από το καθεστώς σαν "εχθροί του Έθνους", λόγω "αμφίβολων κοινωνικών φρονημάτων", όμως παρά την ανάταση μιας ολόκληρης χώρας για τρεις μέρες, το κλυδωνισμένο καθεστώς έπαιξε το… τελευταίο του χαρτί με τον Ιωαννίδη να ανατρέπει τον Παπαδόπουλο και να γίνεται αυτός δικτάτορας στην θέση του… δικτάτορα, οχτώ μέρες μετά την εξέγερση.
Φυσικά και για την Κυριακή 18 Νοέμβρη 1973 υπήρχε προγραμματισμένη αγωνιστική για το ελληνικό πρωτάθλημα, όμως λόγω όσων έγιναν στο Πολυτεχνείο και με τον κόσμο στους δρόμους, φυσικά και αναβλήθηκε. Με το αίμα των νεκρών πολύ νωπό ακόμα το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που θα γινόταν εκείνη τη μέρα στην Θεσσαλονίκη, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και οι αντιδράσεις από πλευράς παικτών για την κατάσταση που επικρατούσε έγιναν ακόμα πιο έντονες. Από αυτούς που έφτασαν στο… αμήν ήταν και ο μεγάλος επιθετικός του Ολυμπιακού, Υβ Τριαντάφυλλος.
Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής είχε συνάντηση με τον ιστορικό πρόεδρο των Ερυθρόλευκων, Νίκο Γουλανδρή, όπου του είπε πως δεν μπορεί να αντέξει την κατάσταση που επικρατούσε στην χώρα και θα αποχωρήσει για την δεύτερη πατρίδα του Γαλλία, ενώ μετά από λίγο καιρό θα υπογράψει στην Σεντ Ετιέν. Την αρχή των αποχωρήσεων, βέβαια, την είδε κάνει έναν χρόνο νωρίτερα ο Ελληνογάλλος Ρομαίν Αργυρούδης, που αποχώρησε από τον Πειραιά, με πολλούς να λένε πως είναι "αριστερός", ενώ μετά την ανακοίνωσή του κάποιοι υπέρμαχοι του "καθεστώτος" είχαν γράψει έξω από το σπίτι του "όξω οι κομονιστέ", ότι ακριβώς είχε γίνει και στον τοίχο της οικείας του Ούγγρου προπονητή της ομάδας Μάρτον Μπούκοβι, που το 1967 "παραιτήθηκε" λόγω της καταγωγής του.
Η επόμενη αγωνιστική ήταν να γίνει μια εβδομάδα μετά, στις 25 του μήνα, όμως υπήρχε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ο μέχρι τότε υφυπουργός παρά των πρωθυπουργό, Σπύρος Ζουρνατζής, είχε ανακοινώσει πως απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από τρία άτομα, λόγω του στρατιωτικού νόμου που ήταν σε ισχύ ξανά. Έτσι το ερώτημα ήταν απλό. Πως θα γίνει ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με 3 άτομα;
Η Χούντα φυσικά και έδωσε τη λύση… "Απαγορεύομεν και τας προπονήσεις", ήταν η απόφαση των Συνταγματαρχών εξ ονόματος Ζουρνατζή προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ εκείνη την εποχή, Γιώργο Δέδε. Οι ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όμως για πρώτη φορά μετά από σχεδόν εφτά χρόνια αποφάσισαν να κάνουν αντίσταση, ξεκινώντας κανονικά να προπονούνται. Πραγματικά τότε ήταν η στιγμή που οι άνθρωποι των συλλόγων ερχόντουσαν απέναντι στις αποφάσεις της Χούντας, κάτι που δεν γινόταν ακόμα και σε εξόφθαλμες λάθος διαιτητικές αποφάσεις, μιας και οι… ανακοινώσεις απαγορεύονταν.
Για την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου ήταν προγραμματισμένη φιλική αναμέτρηση της Εθνικής ομάδας με την Ελβετία αγώνας που φυσικά και λόγω των προηγούμενων συμβάντων αναβλήθηκε, όμως η Χούντα θέλοντας να αποπροσανατολίσει για ακόμα μια φορά τον λαό εκδίδοντας ανακοίνωση πως τα ευρωπαϊκά παιχνίδια των ομάδων μπορούν να γίνουν κανονικά και οι παίκτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις αναμετρήσεις, δηλώνοντας τα ονόματα των αποστολών τους. Φυσικά τα γήπεδα δεν άνοιξαν ποτέ με τα πρώτα αθλητικά γεγονότα μετά το Πολυτεχνείο να γίνονται στις 27 Νοεμβρίου.
Στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο "Παλέ" η ΧΑΝΘ θα παίξει με την Παρτιζάν για το κύπελλο Κόρατς, με τους Σέρβους να φεύγουν νικητές με 79-77, ενώ μια μέρα μετά, σε αγώνα χωρίς κόσμο, ο ΠΑΟΚ θα παίξει με τον Μακεδονικό που θα τον κερδίσει με 6-0. Την ίδια στιγμή στον Πειραιά ο Ολυμπιακός θα είναι νικητής απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, ενώ στις 28 Νοεμβρίου ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει με 99-80 την Μπεργκ στην Γαλλία για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Το πρωτάθλημα θα κάνει… σέντρα στις 2 Δεκεμβρίου τελικά, με την ΑΕΛ μετά την ήττα της στην Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό θα εκδίδει ανακοίνωση, λόγω της απόφασης του διαιτητή Ξάνθου να μετρήσει το γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη, που ήταν οφσάιντ, και θα ισοφαρίσει το σκορ που είχε ανοίξει ο Μαντζουράκης, που θα αναφέρει "Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να βλέπει εξ ίσου όλες τις ομάδες". Τελικά η "νέα κυβέρνηση" μετά την Χούντα που επέβαλε στην Κύπρο είδε τους Τούρκους να εισβάλλουν στο νησί, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει αφήνοντας την Ελλάδα να μετράει τις πληγές της, τους νεκρούς και τους βασανισμένους μετά από 7 ολόκληρα χρόνια Μεσαίωνα.