Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να δούμε τον Νίκο Γεωργέα ως αμυντικό χαφ. Έφυγε από την Καλαμάτα και ερχόμενος στην ΑΕΚ καθιερώθηκε ως δεξί μπακ. Κάθε χρόνο μάλιστα, αυτή τη δεκαετία που έχει συμπληρώσει στην Ένωση, συνήθως δεν ξεκινά βασικός. Ο ίδιος λέει με το γνωστό χιούμορ του: «Πάλι ο Γεωργέας θα σας δώσει τη λύση, πάλι βασικός θα είναι μέσα στη χρονιά». Όταν ακούς αυτή την ατάκα να βγαίνει (συχνά κάθε καλοκαίρι από το στόμα του) γελάς, όπως και ο ίδιος. Έλα όμως που το καλαμπούρι γίνεται πραγματικότητα. Φέτος συνέβη κάτι το διαφορετικό. Ξεκίνησε ως βασικός δεξιός μπακ, τραυματίστηκε τη θέση του πήρε ο Κοντοές (τώρα τελευταία παίζει ο Αργυρίου) όμως ο Γεωργέας αποδεικνύει πόσο πολύτιμος είναι.
Βρήκε θέση στην ενδεκάδα. «Τρύπωσε» ο αθεόφοβος! Αμυντικός χαφ παίζει εδώ και τρια παιχνίδια και... διδάσκει τη θέση. Οι λόγοι; Καθαρά ποδοσφαιρικοί, τους οποίους και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε, σύμφωνα με όσα σκέφτονται για τον Γεωργέα στο τεχνικό τιμ και παρουσιάζονται στη ροή του αγώνα.
Κουβαλώντας εμπειρία στις πλάτες του λοιπόν, ο Γεωργέας έχει μάθει μέσα στο χρόνο να παίζει ποδόσφαιρο. Γνωρίζει πλέον άριστα να διαβάζει τις φάσεις και έχει ένα εξαιρετικό προτέρημα μέσα στο ματς: βγαίνει πρώτος στη μπάλα. Το τεχνικό τιμ λοιπόν σκέφτηκε (μετά και τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα χαφ) να αγωνιστεί ο Γεωργέας ως αμυντικό χαφ προκειμένου να πιέζει, να βγαίνει πρώτος στη μπάλα με το ξεπέταγμα που τον διακρίνει και να προωθεί το παιχνίδι με αυτές τις απλές αλλά εξαιρετικά χρήσιμες κοντινές προωθημένες μπάλες. Έμαθε με τον καιρό να έχει καλή μεταβίβαση ως δεξί μπακ, εξ ου και είναι «λουκούμι» πλέον για εκείνον οι πρώτες πάσες για να ξεκινά η επίθεση.
Συνάμα, ο Γεωργέας φτάνοντας πλέον στα 35 του χρόνια πλέον και έχοντας περάσει ουκ ολίγα χειρουργεία, δεν είναι σε θέση από φυσικής άποψης να παίζει ως δεξί μπακ, καλύπτοντας πάνω κάτω τη γραμμή. Δεν έχει στο μυαλό του τον παίκτη ή τους παίκτες που βγαίνουν στην πλευρά του, δεν έχει στο μυαλό του να παίζει το οφ σάιντ με τους υπόλοιπους στην άμυνα, δεν «κουράζεται» και σωματικά (τρέχοντας άσκοπα), αλλά και νοητικά. Παίζει ως αμυντικό χαφ, τρέχει συγκεκριμένα και σε μικρό χώρο, κερδίζει μπάλα και τη δίνει αμέσως, χωρίς να την κουβαλά συνεχώς.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί παίκτες στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο που έπαιξαν στα άκρα στα νιάτα τους, προς τη δύση της καριέρας τους μεταφέρονται στο κέντρο (τρανό παράδειγμα ο Ράιαν Γκιγκς - και προς Θεού δεν γίνεται σύγκριση, παράδειγμα είναι!) προκειμένου να παίζουν περισσότερο με το ποδοσφαιρικό μυαλό που καλλιέργησαν όλα αυτά τα χρόνια και λιγότερο με τις φυσικές τους δυνάμεις.
Έτσι και ο Γεωργέας, που γερός να είναι να βοηθά παντού την ομάδα και σε όποια θέση κριθεί απαραίτητο...
ΠΗΓΗ: aek365.gr